Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.06.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 347-krat

Župan nemškega Rudolstadta v sklopu kongresa Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 obiskal tudi naše štiri občine

V soboto, 6. junija 2015, se je v Ljubljani na kongresu Društva izgnancev Slovenije (DIS) 1941-1945, s katerim se je obeležila 70. letnica vrnitve v domovino, zbralo preko 3.000 ljudi. Med njimi so bili tudi člani DIS iz Temeniško-Mirnske doline, katerih je bilo za skoraj dva avtobusa. To je bila tudi edinstvena priložnost, da na dostojanstven način, ponovno, tudi 12. slovensko vlado in politiko, spomnijo na dolg do slovenskih izgnancev, ki so bili prve množične civilne žrtve 2. svetovne vojne.

Obisk župana Rudolstadta 2015 81

Župan Rudolstadta (drugi z desne) je obiskal tudi Deželo kozolcev, ki je v le nekaj letih postala turistična zanimivost in poznana ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini.

Na kongresu so bile prisotne tuje delegacije, med drugim tudi iz Nemčije. Prav slednja, iz mesta Rudolstadt, ki jo je vodil župan Jörg Reichl, je bila povabljena na obisk Trebanjsko-mirnske doline, kar pa seveda ni slučaj, saj nekateri Trebanjci prav s tem mestom sodelujejo že skoraj dve desetletji. V Rudolstadtu so namreč v celoti obnovili pokopališče, kjer so pokopani slovenski izgnanci, raziskali pa so tudi delovanje taborišč, za kar so študentje iz Rudolstadta prejeli odmevne nagrade na raziskovalnem področju.


Župan Rudolstadta obiskal naše štiri občine

V občini Mokronog –Trebelno je goste sprejel župan Anton Maver, ki jim je predstavil občino, na srečanju pa je bil prisoten tudi častni občan občine Stane Peček ter predstavniki Vinogradniško turističnega društva Trebelno, ki so gostom predstavili cviček in bili pri tem deležni velike pozornosti in zanimanja. Manjkala ni niti suha domača salama ter ostali suhomesnati izdelki, ki so se odlično podali ob domačem kruhu, tako da je bilo že na prvem srečanju ustvarjeno prijetno vzdušje, prijetni dialogi pa so temeljili na iskanju in graditvi sodelovanja.

Sledilo je srečanje v Šentrupertu, kjer je župan Rupert Gole goste uvodoma seznanil s potekom in razvojem občine ter projekti, katerim posvečajo največ pozornosti, nato pa jim je predstavil Deželo kozolcev ter prireditve in festivale, ki v njej potekajo in so že postali pravi magnet za turiste. Eden izmed odmevnejših festivalov, morda celo tudi najbolj odmeven do sedaj, bo potekal 20-tega tega meseca.

Tudi na Mirni je prišlo do kratkega pogovora in seznanitve o občini Mirna, srečanje pa sta izredno dobro in prepričljivo izpeljala župan Dušan Skerbiš in podžupanja Barica Kraljevski. V sobotni vročini se je izkazalo, da je župnijska cerkev svetega Janeza Krstnika pravi dragulj in pravo mesto za srečanje, rdeča nit pogovora pa je bila povezana tudi z izgradnjo postajališč za avtodome, kar je vsekakor dobra priložnost za razvoj turizma celotne doline. Ob zaključku obiska ni manjkal ogled Mirne z gradom Speča lepotica in športnim parkom, kar je v celoti zapolnilo kuliso srečanja na Mirni.

Zadnje srečanje v nizu je bilo izvedeno v Trebnjem, župan Alojzij Kastelic pa je goste sprejel v sejni sobi Občine Trebnje. Predstavil je občino in njene značilnosti, tudi v povezavi z nekaterimi stičnimi točkami z mestom Rudolstadt. Sledil je skupni ogled Galerije likovnih samorastnikov, kjer so bili gostom poleg celotne zbirke predstavljeni tudi nemški avtorji. Za zaključek so gostje obiskali še obeležje 15. poldnevnika na Vrhtrebnjem, kjer jih je navdušil razgled nad pokrajino. Sledil je družabni zaključek v eni izmed trebanjskih gostiln, kjer je bila gostom predstavljena lokalna kulinarika in delček dolenjskega vinorodnega okoliša.

Na skoraj vseh lokacijah so bila izmenjana tudi simbolična darila občin. Ob samem zaključku obiska je Gregor Kaplan, ki je vse skupaj tudi organiziral, županu Jörgu Reichlu, njegovemu predhodniku Francu Hartmutu in občinski hiši Rudolstadt izročil slike centra mesta Trebnje, katere je narisal naš občan Brane Praznik.

(DO)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4