Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.03.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 84-krat

KOLUMNA: Zimmerfrei in Mama hotel

Piše: Lara Zupančič, Trebnje

Piše: Lara Zupančič, Trebnje

Stanovanje – par kvadratov, glasni sosedje, papige v drugem nadstropju, ukradeno kolo. Le nekaj reči, ki prežijo nate v tvojih zgodnjih dvajsetih, ki jih tako radi imenujemo zlata študentska leta. Študentje imajo denar, bodo pa že!

Iščeš stanovanje. Prvič, drugič, tretjič. In ni prodano, ker si v zadnjih dvajsetih letih noben mulc ne upa privoščiti kredita, da bi kupil stanovanje. Mogoče je bilo včasih lažje, mogoče se je včasih dalo in mogoče so bile možnosti večje, čeprav postavljene v okvirje. Skratka – iskanje stanovanja v Ljubljani je kot iskanje orožja v Žabjeku. Veš, da je, najdeš ga pa ne. In ko že misliš, da Ljubljano poznaš kot lastni žep, ugotoviš da je le-ta zaŠIT.

Stanovanjska problematika ni nič novega, pa ne le v študentskih letih. Večinoma shajaš z oderuško najemnino za tistih par kvadratov, katere si moraš včasih deliti z ljudmi, ki bi jih ponoči zazidal v njihove sobe, ker ti pokvarijo jutranjo kavo s trenutkom, ko se pojavijo v kuhinji. Ampak shajaš, dokler ni čas za selitev. Shajaš s pomočjo domačih žepnin, shajaš z občasnim delom, shajaš z državno štipendijo. Le da je slednja bolj bajeslovna od Grimmovih pravljic, a se vsi še vedno najraje spravijo na študentsko rajo, ko pride do izsesavanja denarja. Ko te ožamejo do konca in plačaš za diplomsko nalogo – plačaš dobesedno ali zgolj besedno – ter počasi zaključiš študij, se ti odpre tisoč in eno vprašanje, kam zdaj in kako naprej. Stanovanja ne potrebuješ več in najboljša ideja je (se tudi vsem okoli tebe zdi), da se preseliš domov. V Mama hotel, hote ali nehote. Sčasoma se ga celo privadiš in stanovanjska problematika tako zate nekaj časa več ne obstaja.

To vračanje domov je zagotovo najlažja rešitev zaradi vse nezainteresiranosti, morda zaradi izgube želje in morda zaradi izbirčnosti in izpuščanja priložnosti, ki pridejo naproti. Ker mladina spi! Do dvanajstih. Ker obstajata dva pola študentov in post-študentov. Žalostno je le, da se apatičnost širi kot intelektualni lubadar v državnem zboru. In bomo na koncu vsi postali zombiji (povzeto po 4. 4. 2015).

To so besede, ne napad ISISa. Niso vsi študentje v Mama hotelih. Večinoma niti ne v hotelih, ker to pač stane in z malo soli v glavi že prekupčkaš evriče vsak mesec.

Mogoče bi lahko vstali pred dvanajsto. Si prej skuhali kavo in nam tako nihče ne bi pokvaril dneva. Saj bomo shajali, o tem ni dvoma. Le moramo se zbuditi in spoznati, da smo sami nosilci svojih dejanj, ker predolgo odlašamo in od sebe ne zahtevamo dovolj, ne glede na t.i. končne cilje. Do novih priložnosti nas loči en sam klik! V glavi.

Ker potrebujemo nove revolucije za poceni kavo in đus z vodo. Ne potrebujemo majhnih ljudi, le velike glasove in smo pod težo besed že dovolj zrasli in nismo več le gliste v alkoholu tega sistema. Potrebujemo nove revolucije, ki se gradijo po dvajsetem in niso kot danske jagode, katerim ljudje ne verjamejo in trajajo le kratek čas.

Stare weckerce za nove republike.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4