Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 05.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,636-krat

Zaradi spora stanovalci Cankarjeve primorani pogosteje čistiti stanovanja in avte ter “uživati” prah

Na naše uredništvo se je obrnil bralec, katerega moti nepoasfaltirana cesta nad bloki na Gubčevi cesti in pod bloki na Cankarjevi ulici. Pa makadamska cesta niti ne bi bila najbolj moteča, saj nenazadnje ne bi bila niti prva, niti zadnja brez asfalta, bolj bode v oči to, da ta cesta – uradno sploh ni cesta, po njej pa poteka promet, katerega posledica so – težave.

Cankarjeva bloki PISO

Podatki PISO, iz katerih je lepo vidna javna pot 927111. Poti nad njo ni, torej ne obstaja. “Fizična zapora, vrečka trave in v pol leta je stvar rešena”, pravi eden izmed sogovornikov. Je rešitev problema res tako blizu?

Bralec, ki nas je opozoril na “zanimivost”, je dejal, da morajo na račun makadamske ceste stanovalci tamkajšnjih blokov (predvsem 39 in 37, pa tudi 35) pogosteje čistiti stanovanja, pa nenazadnje tudi avte (pa še kar nekaj je posledic, recimo umazano perilo, …), saj vozniki z vožnjo po makadamski cesti dvigujejo prah. Nenazadnje je moteče tudi vsakodnevno vdihavanje prahu. In vse to, kar je najbolj pomembno – povsem po nepotrebnem. Vozniki seveda za to niso krivi, saj naj ne bi bilo nikjer nikakršne prepovedi, toda …

Ugotoviti bi bilo potrebno, kot pravi sogovornik, le lastništvo, potem pa zadevo z zelo majhnim vložkom urediti tako, da bo funkcionalna in vsem prijazna. Recimo – postaviti fizične ovire z obeh strani “ceste”, vse skupaj pa zatraviti! A tudi v prelepem Trebnjem ne gre vse kot po maslu …

Neasfaltirana cesta Cankarjeva

Nepoasfaltirana cesta, ki to uradno sploh ni, a vozniki vseeno vozijo po njej, bližnji stanovalci pa na račun tega “jedo” prah … (Foto: Google)

S pomočjo spleta smo ugotovili, da ima naš bralec prav. Uradna javna pot poteka od Sodišča (oz. tamkajšnjih blokov) proti Cankarjevi ulici po spodnji cesti, gornje (sporne) ceste, ki se konča s parkiriščem, pa uradno sploh ni. V naravi pa gornja cesta obstaja, je prevozna in tudi vozna. Francija Starbeka z Oddelka za promet na Občini Trebnje smo seznanili s primerom, med drugim pa vprašali tudi, ali ima Občina Trebnje kakšne načrte s to “cesto”, kajti če nima, bi jo “blokovci” fizično zaprli in po potrebi zatravili. In končali z vprašanjem – kaj morajo storiti, da lahko to tudi dejansko naredijo?

Po nekaj dneh smo dobili odgovor, ki se glasi: “Na nepremičnini je v zemljiški knjigi zaznamovan spor o določitvi zemljišča k določenim blokom. Do spora je prišlo, ke je občina za območje nameravala prejeti nov podrobni prostorski načrt (Občinski podrobni prostorski načrt Pavlinov hrib), ki bi območje na novo definiral in omogočil pridobitev potencialnih investitorjev za zapolnitev sedaj praznega prostora. Nepravdni postopek se vodi na Okrajnem sodišču v Trebnjem. Šele ko bo postopek na sodišču končan, bo občina lahko primerno uredila to območje. Glede na podatke, poteka pa parceli 151/21 tudi kategorizirana javna pot JP 927111, katero vzdržuje KS Trebnje. V primeru, da predmetna pot ni ustrezno vzdrževana ali želijo stanovalci spremeniti prometni režim navedene javne poti, se naj stanovalci obrnejo na KS Trebnje”.

Cesta pri blokih Cankarjeva 3

Očitno tudi vozniki ne vedo, da je teren, kjer puščajo vozila, uradno vrisana javna pot.

Obrnili smo se seveda tudi na Davida Klariča, predsednika KS Trebnje, ki je dejal: “Že večkrat so se na KS Trebnje obrnili stanovalci blokov na Pavlinovem hribu. Spor med njimi in Občino Trebnje glede funkcionalnega zemljišča onemogoča vsako večjo ureditev. KS sicer ureja brežino nad parkiriščem, otroška igrala in opravlja druga dela, vendar to je daleč od tega, kar si vsi želimo. V takšnem stanju smo vsi na slabšem; vsi imamo neurejeno okolico. KS je v preteklosti sicer upravniku večstanovanjskih objektov že predlagala skupni sestanek s stanovalci, Občino in KS, na katerem bi se dogovorili o možnostih skupnega urejanja okolice … a upravnik ne skliče sestanka!”

Kaj je jedro spora, kaj predlagajo eni in čemu nasprotujejo drugi, pa smo povprašali tudi na Okrajno sodišče v Trebnjem, odgovor pa pričakujemo v nekaj dneh. A očitno bodo stanovalci ob makadamski “cesti” povsem po nepotrebnem še nekaj časa “uživali” v prahu …

(JK)

Odgovor Okrajnega sodišča v Trebnjem bomo predvidoma objavili v tiskani izdaji, ki izide sredi meseca maja!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4