Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.01.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,421-krat

Žalna seja v spomin na dr. Marka Marina

MIRNA, 15. januar 2015 – Občini Mirna in Trebnje sta včeraj pripravili žalno sejo v spomin na dr. Marka Marina, častnega občana Občine Trebnje in častnega krajana Mirne, zaslužnega profesorja na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo v Ljubljani ter človeka, ki je s prijatelji in odrekanjem z ruševin dvignil mirnski grad.

MIRNA - zalna seja dr Marko Marin 14012015 (10)

Žalne seje so se udeležili številni Mirnčani in drugi, ki so se tako poklonili spominu na sokrajana. Mnogi od njih so svoje misli ob slovesu zapisali tudi v žalno knjigo.

Dr. Marko Marin bi 3. aprila letos praznoval 85. rojstni dan, od leta 1962 pa se je – poleg znanstveni in umetniški karieri – posvetil tudi (ali pa predvsem) obnovi gradu Mirna, ki mu je nadel ime Speča lepotica.

Na včerajšnji žalni seji, ki jo je povezovala Petra Krnc, je svoje prvo srečanje z dr. Marinom predstavil sedanji župan, sicer pa aktivni član in ustanovitelj društva Speča lepotica, Dušan Skerbiš: „Bila je zima leta 1974, ko smo mirnski mladinci organizirali novoletno prireditev za mlade v tem prostoru in takrat smo potrebovali tudi novoletno jelko.

Ker sem veliko hodil na ruševine mirnskega gradu, sem vedel, da je tam veliko lepih smrečic. Grad se je takrat že obnavljal, zato sem si mislil, da jih bo tako ali tako treba posekati. S skupino prijateljev smo odšli na ruševine, posekali smrečico in jo postavili na oder v tem domu.

Zvečer je prišel v našo družbo prijeten možak srednjih let, z urejeno bradico in čepico na glavi. Spraševal nas je, kje smo dobili tako lepo smrečico in v navdušenju sem mu povedal, da na razvalinah gradu, ki se obnavlja, in bi se tako ali tako posekala. Tedaj se mi je gospod predstavil.

Povedal je, da je on dr. Marko Marin, in mi pojasnil, da je dobil grad v upravljanje in da zato on odloča, kaj in kdaj se bo posekalo, in da to, kar smo naredili, ni lepo, ker nismo nič vprašali.

Bilo mi je tako zelo nerodno. Gospodu sem se opravičil, on pa nas je povabil, naj se kdaj udeležimo katere od delovnih akcij pri obnovitvenih delih na gradu, ki jih je v ta namen organiziral. Tako se je začelo moje druženje z dr. Markom Marinom.“

Na žalni seji je bil v imenu AGRFT doc. dr. Aldo Milohnić, dogodka so se udeležili tudi svojci dr. Marka Marina, ki jim je župan ob koncu govora izrekel iskreno sožalje, dr. Marinu pa se je za njegovo delo zahvalil in mu zagotovil, da bos ostal večno v spominu ljudi. Ženski pevski zbor Zimzelen pod vodstvom Staneta Pečka je dogodek zaznamoval s pesmijo, nekaj besed v spomin dr. Marku Marinu in sožalje svojcem sta namenila tudi pobudnik prireditev za Mirno z ljubeznijo Anton Kotar in Polde Marin.

Pogreb s sveto mašo bo danes ob 15. uri na pokopališču pri sv. Heleni na Mirni, žalna knjiga je odprta pri žari v poslovilni vežici.

(PK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4