Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 14.01.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 965-krat

Za vedno se je poslovil dr. Marko Marin, žalna seja danes, pogreb jutri

Pred nekaj dnevi je se je za vedno poslovil dr. Marko Marin, častni občan Občine Trebnje, častni krajan Mirne, zaslužni profesor na Akademiji za glasbo, film, radio in televizijo ter prijatelj mlade Občine Mirna.

Marko Marin 640

Za vedno se je poslovil prof. dr. Marko Marin. Ohranili ga bomo v lepem spominu. (Foto: Petra Krnc)

3. aprila leta 1930 se je v Gabrovki rodil Marko Marin. Človek, humanist, ki je s svojim znanstvenim in umetniškim delom zaznamoval ne samo domovino, ampak širši evropski prostor. Mirnčani ga poznamo po njegovem več kot pol stoletja dolgem boju z ruševinami gradu Mirna, imenovanem Speča lepotica, ki je v zadnjih letih dobil večji del podobe izpred druge svetovne vojne.

»Mirnska graščina je imela pred požigom sijajno ogrlico na notranji strani obzidja, ki jo je krasilo okrog 50 biserov, sestavljenih iz čudovitih stebriščnih sistemov, in videti je bilo, kakor da je ovešena z ogrlico dragocenih dragih kamnov, ki so jih obesili tej lepotici okrog vratu. Zgodilo se je, da je postala žrtev vojaških spopadov v Mirnski dolini in požar jo je spremenil v prah in pepel. Nekje v globoki zavesti ljudi pa je tlelo upanje, da morda na dnu groblje, v katero se je graščina sčasoma spremenila, vendarle še čaka na koga, ki jo bo izkopal iz globin nasutega pepela, požganine in ruševin. Zgodilo se je to, kar so ljudje na tihem upali in pričakovali: našli so jo in jo počasi prebujajo,« je zgodbo o imenu in pomenu metafore obiskovalcem vedno rad razložil dr. Marko Marin, mirnski graščak.

Ledino pa je oral tudi na področju umetnostne in gledališke zgodovine. Po diplomi iz gledališke režije se je preizkusil kot režiser. Šest let je skupaj z mladimi igralci gojil ustvarjalno gledališče in zasledoval lasten umetniški cilj v okviru Odra mladih v Kopru. Nato se je zaposlil na univerzi, se pri tem strokovno izpopolnjeval v Parizu, bil dve obdobji stalni delegat Jugoslavije v Fédération Internationale pour la Recherche Théâtrale (FIRT) in član dveh njenih delovnih organov v Benetkah in na Dunaju. Predaval je na univerzah v Leipzigu, na Dunaju in v Barceloni, neprecenljive so njegove raziskave jezuitskega gledališča, Škofjeloškega pasijona in ruških verskih iger. Na znanstvenem področju je vseskozi deloval interdisciplinarno na področjih gledališke ikonografije, scenografije, kostumografije, režije in igralske umetnosti.

Prof. dr. Marko Marin je pred sedmimi leti postal tudi Naj občan občine Trebnje po izboru bralcev našega medija in posebne komisije, za kar je prejel kipec Zlati lev. Veseli nas, da smo prof. dr. Marku Marinu lahko predali ta naslov (za kar je prejel tudi stoječe ovacije vseh zbranih v kulturnem domu), pa tudi, da smo imeli čast živeti in občasno pokramljati z njim.

Žalna seja v spomin na dr. Marka Marina bo v sredo, 14. 1. 2015 ob 17. uri v domu Partizan na Mirni in bo odprta za vso javnost. Od 16.30 do konca žalne seje bo v domu Partizan odprta žalna knjiga, vpis pa bo mogoč tudi na dan pogreba, v četrtek, 15. 1. 2015 od 10. ure naprej v mrliški vežici na pokopališču pri sv. Heleni na Mirni. Pogreb s sveto mašo bo ob 15. uri.

Vabljeni, da se je udeležimo v čim večjem številu in se tako poklonimo našemu sokrajanu.

Dr. Marko Marin, počivajte v miru.

(PK, GS)


PODOBNE POVEZAVE:

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4