Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,623-krat

Vzrediteljev psov le peščica, preprodajalcev na stotine! Če že kupujete psa, rešite raje enega iz zavetišča …

Želite imeti kužka? Recimo kakega maltežančka, višavca, shi-tzuja? Ni problema! Na internetu vtipkajte vašo željo in iskalnik vam jih bo našel na stotine. Vse, kar je potrebno storiti je le, da se odločite, kateri izmed njih bo vaš novi hišni ljubljenček. Po tem, ko se – verjetno glede na ceno in videz – odločite za enega izmed njih, vas od njega loči le še pot. Najkasneje čez nekaj ur ste že pri (samooklicanemu) vzreditelju psov. Mala »kepica« vas bo z ljubkostjo seveda takoj »prepričala« in nakup bo sklenjen.

kuža zavetišče

Ne kupujte psov pri preprodajalcih, katerih je v Sloveniji na stotine. Če si že želite psa, ga rešite iz katerega od zavetišč. (Foto: Tomaž Skale/fotodokumentacija Dnevnika)

Na prvi pogled je pri tem vse lepo in prav, toda – glede na poročanje novinarke Dnevnika Martine Černe, vse le ni tako rožnato. Z nakupom kužata na tovrstni način znate nehote podpirati »tovarno psov«, ki pa je vse prej kot prijazna do kužkov.


BREZ (VAŠEGA) POVPRAŠEVANJA TUDI PONUDBE NE BI BILO

Pri nas pasjih farm menda ni, obstajajo pa v sosednjih, kakor manj razvitih državah in od tam prihajajo v Slovenijo kužki vseh možnih pasem. Tudi pri tem ni nič narobe, če je kuža uvožen, je pa sporen način, kako se do mladičev pride in kako ti mladički, ki so za farmarje nič drugega, kot le – prodajno blago, odraščajo.

»Na pasjih farmah “proizvajajo” veliko število psov najrazličnejših pasem. Psice, ki životarijo v teh “tovarnah”, so neprestano breje. Po dveh ali treh letih takšnega izčrpavanja in mučenja večinoma poginejo ali pa jih farmarji pobijejo, ko niso več koristne – ko ne morejo več kotiti in “producirati” novih mladičev. Ko s svojim obstojem ne prinašajo več zaslužka. Zaradi prevelikega števila mladičev, ki so skoteni v teh “tovarnah”, psi niso primerno oskrbovani. Razmere, v katerih živijo, so grozljive. Natrpani so v majhnih in umazanih kletkah, ki obsegajo največ kvadratni meter prostora. Prehitro so odstavljeni od matere, hranijo jih s ceneno hrano, nimajo dovolj vode, zlorabljeni in zanemarjeni ležijo v lastnih iztrebkih, zaradi česar, velikokrat še pred prvim cepljenjem, zbolijo za kužnimi boleznimi. Zato so lahko prestrašeni, izmučeni, sestradani in bolni. Veliko jih pogine, še preden zapustijo pasjo farmo. Pri tistih, ki preživijo, pa se lahko pozneje razvijejo bolezni, ki so posledica takšne reje: odpoved ledvic in srca, displazija kolkov, kronične prebavne težave, rak, tumorji, pogosti sta tudi slepota in gluhost. Da vedenjskih težav, ki nastopijo zaradi stresa, travm, pomanjkanja gibanja in socializacije, niti ne omenjamo. Farmarjev zdravstveno stanje mladičev seveda ne skrbi, saj je produkcija pasjih mladičev poceni. Niti jih ne skrbijo dedne bolezni, ki jih psi, parjeni med seboj, prenašajo na svoje mladiče. Psi so zanje zgolj predmeti. Prodajno blago. Več mladičev, več zaslužka. Na tem mestu v zgodbo vstopijo tisti, ki takšne pasje mladiče kupujejo. Najprej preprodajalci …«, piše med drugim novinarka Dnevnika.

S tovrstnim nakupom psa torej nevede podpirate trgovino z živimi živalmi, kar pa, smo prepričani, ni vaš namen, niti želja. Kako torej priti do kužka, da bodo vsi zadovoljni (razen lastniki pasjih farm in preprodajalci)?

evtanaziranje psov po evropi

V Sloveniji lahko dajo zavetišča zapuščene živali v evtanazijo že po 30-tih dneh. V trebanjskem zavetišču so jih morali samo v letu 2011 oddati kar 95, zato če želite psa, rešite raje enega iz številnih zavetišč po Sloveniji.

Pred kratkim je dober nasvet glede tega dala naša kolumnistka Nataša Krese, ki je dejala, da če si že želite psa, stopite do zavetišča. Trebanjci imamo na srečo zavetišče zelo blizu (Meli center na Repčah) in ni se vam potrebno voziti daleč. Kuža v zavetišču bo že pripravljen za vaš prevzem – že tudi cepljen, čipiran in steriliziran/kastriran, kar je sicer strošek min. 200€, vi pa boste zanj odšteli le dobrih 50€. In nenazadnje – “rešenčki so najbolj hvaležna bitja na svetu, to ve povedati vsak, ki je kakšnega posvojil. Prav tako povežejo celotno družino še predno sploh opazite – če si le dovolite odpreti srce za ljubezen, ki jo živali premorejo dati”, je še zapisala velika ljubiteljica živali Nataša Krese.

(TK)

PS: Preberite so tudi izredno zanimiv članek novinarke Dnevnika Martine Černe, kužke, ki iščejo nov dom, pa lahko spremljate na Animal Angels ali na spletni strani Zavetišča Meli.ODZIVI …

Dušan Hajdinjak 150x150

Dušan Hajdinjak

V zvezi preprodaje psov se popolnoma strinjam z objavljenim člankom, kakor tudi, da naj ljudje raje posvajajo pse iz zavetišč, saj bodo tu dobili psa, ki je veterinarsko pregledan, cepljen, čipiran s potnim listom. Če bo psička, bo tudi sterilizirana. Iz naših izkušenj gre v danem primeru za čudovite živali, ki se zelo navežejo na človeka, poleg tega pa se zelo dobro izšolajo, kar dokazuje Kinološko društvo Trebnje, ki je izšolalo že kar nekaj “zavetiščarjev”, enega celo do izpita IPO I.

Moram pa se obregniti na podatek o evtanaziji v letu 2011, ki ga objavljajo mediji o evtanazijah v zavetiščih, in ljudje lahko dobijo napačni občutek, da se evtanazira vsepoprek. V letu 2011 je naše zavetišče oskrbelo preko 700 psov, odlovljenih na območju občin, s katerimi ima zavetišče podpisane pogodbe. Po točnem pregledu evidenc smo ugotovili, da smo opravili le 10 evtanazij zaradi neoddaje, pa še v teh primerih je šlo za pse in psice starejše od 9 let, povprečni čas bivanja v zavetišču navedenih psov pa je bil 94 dni.

 Smo pa v letu na podlagi odločb s strani VURS opravljali odlove v vseh romskih naseljih na območju občine Kočevje, kjer je bilo zdravstveno stanje psov katastrofalno, tako da je bilo potrebno večje število psov zaradi neozdravljivosti takoj evtanazirati, saj je bilo zdravljenje brezpredmetno. Kljub temu smo se z 12 psi zaradi generalizirane oblike garij borili 3 mesece in porabili enormne količine finančnih sredstev za zdravljenje. Poleg tega smo v letu 2011 opravili tudi odlov vseh psov v Tepah pri Litiji (pasji boji), kjer je bilo potrebno po strokovni oceni evtanazirati 11 psov, ki niso bili primerni za posvojitev. Ostale evtanazije pa so bile zaradi hudih poškodb, koj je bilo zdravljenje brezpredmetno, ali zaradi starosti psov, ko so jim že odpovedovale življenske funkcije.

Trenutno je v zavetišču 19 psov, od tega jih je preko 30 dnevnega roka trinajst (13). Zato vabimo vse zainteresirane posvojitelje, da se oglasijo pri nas in posvojijo pravega prijatelja, ki jim bo krajšal vsakdan.

Dušan HAJDINJAK, vodja zavetišča Meli Trebnje

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4