Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 22.05.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,147-krat

VAŠE VPRAŠANJE: Kaj pravzaprav je gensko spremenjena hrana, Monsanto, GSO?

VAŠE VPRAŠANJE: Veliko se govori o genski spremenjeni hrani, Monsantu, GSO. Lahko kakšen strokovnjak razloži, za kaj sploh gre? Kaj pomeni kakšen pojem? Imamo tudi mi v Sloveniji na policah to hrano? Mož mi pravi, da ni gensko spremenjena hrana nič slabša od te, ki jo pridelamo mi doma (v mestu), pa tudi od tiste v trgovinah in naj ne bom v skrbeh (naj jem in bom tiho). Ima mož prav? Kako naj vem, kaj kupujem? Komu zaupati, domačim pridelovalcem ali tudi domačim ne? Obstaja kakšna oznaka dobre in slabe hrane? Je gensko spremenjena hrana škodljiva, strupena ali le slabše kvalitete? Kako oz zakaj je sploh prišlo do te hrane? Kdo je krivec za to hrano? Skratka – kaj naj še jemo??

Koruza 1

Koruza, soja, bučke, oljna repica, sladkorna pesa, mleko in jabolka so najpogostejša (so pa tudi druga!) gensko spremenjena živila. (Foto: wakeup-world.com)

NAŠ ODGOVOR: Gensko spremenjeni organizmi (hrana) so tisti, ki jim je človek s posegi v njihovo celico spremenil naravno sestavo genov – nosilcev značilnosti živega bitja. Spremenil je torej značilnosti določenega živega bitja. Monsanto, konkretno, je v svoja, s patenti zaščitena semena rastlin, vnesel gene, ki povečajo odpornost na poljedelske strupe, ki jih sam izdeluje. Kmet lahko za pridelavo Monsantove koruze – brez škode za rastlino – uporablja več strupov za zatiranje plevela in škodljivcev, da bi imel večji pridelek. Ampak ta pridelek – po logiki stvari – vsebuje več ostankov uporabljenih strupov, ki jih človek potem zaužije neposredno ali posredno preko mesa živali, ki so jih redili s tako krmo. Posledice se pokažejo praviloma v naslednjih generacijah. Od kod tako številne alergije med otroci? Od kod toliko novih vrst rakavih obolenj? Itd.

EKOZNAKV Evropi so gensko spremenjena živila strogo nadzorovana in če jih nek izdelek vsebuje, mora biti označeno. Zanesljivo jih ni v ekoloških živilih, ki nosijo evropsko oznako ekoloških živil – zvezdice razporejene v obliki lista (slika desno). Hrana, ki jo sam pridelaš, vsebuje tisto, kar ji sam dodaš, in kakovost sam nadziraš. Pri nakupovanju gre za zaupanje, in glede na malo številna obolenja izključno zaradi hrane v primerjavi s prometnimi nesrečami, nesrečami pri delu, obolenji zaradi virusov, bacilov in bakterij, itd., je hrana v veliki veliki večini dobra in zdrava. Pri tem je potrebno upoštevati tudi razlike med ljudmi, kar enemu škoduje, drugemu ne.

Tako kot pri prečkanju ceste, je potrebno biti pozoren tudi pri izbiranju posamezniku primerne in kakovostne hrane. Preveriti moramo datume na ovojnini, roke trajanja, vsebine in dodatke, in še kaj. Gensko spremenjena hrana je v osnovi namenjena večanju dobičkov tistih, ki so jo v laboratorijih naredili, in ne blaginji ljudskih množic. Vsako “posiljevanje” narave se človeku maščuje v nekem daljšem obdobju, kot je neštetokrat dokazano v zgodovini. Poseganje v naravni genski zapis nekega živega bitja je nedvomno “posilstvo” narave.

Hrana je energent za človeka. Kot v peči ali v avtomobilu zgorevajo drva ali bencin, tako v človekovem telesu zgoreva hrana. Pepel in dim izločamo, seveda v drugi obliki. In kot znamo izbrati dobra drva in ustrezen bencin, da ohranimo peč in avto v dobrem stanju, se moramo podučiti in znati izbirati kvalitetne energente – hrano za svoje telo in duha.

Gorazd Marinček, vodja projektov Združenje za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4