Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 23.10.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 998-krat

Ustavimo nadaljevanje degradacije

ODPRTO PISMO …

V vasi Gorenji Vrh pri Dobrniču stoji večja kmečka hiša, ki je bila zgrajena leta 1871. Nosi vaško hišno številko 5. Zaradi zglednega arhitekturnega videza in funkcionalnosti jo je občina Trebnje zaščitila kot stavbno dediščino. Sedanji lastnik, ki sicer živi v Ljubljani, je že obnovil celotno ostrešje in pripravlja obnovo fasade. Stavba in pripadajoče zemljišče je ohranjeno v prvotni obliki brez novejših nestrokovnih posegov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neokrnjena, JV stran hiše

Obnašanje nekaterih vaščanov, ki vodijo vaške zadeve, pa ne kaže spoštljivega obnašanja do zaščitene stavbe. Na sosednji parceli št. 2650, ki je javno dobro, izvajajo nestrokovne degradacijske posege. Že nekaj metrov stran od severovzhodne stene zaščitene stavbe so nameščeni vaški kontejnerji za odpadke, večja železna omara z gasilsko opremo, hidrantni nastavek in štirje leseni drogovi za napeljavo v višini. Vsi našteti predmeti zastirajo pogled na zaščiteno stavbo in onemogočajo dohod in uporabo prostora pred njo.

Vzrok za to, da se je vse navedeno nakopičilo v neposredni bližini zaščitene stavbe je dejstvo, da vaški vplivneži ne želijo imeti teh stvari pred svojim pragom.

Kot rešitev predlagam možnost, da bi kontejnerje za smeti namestili na pročelje hišne številke 4. Hidrantni nastavek ni moteč, zato naj ostane na istem mestu. Železna omara za gasilsko opremo pa naj bo locirana v bližini hidrantnega nastavka, to je na pročelju stavbe bližnjega opuščenega hleva, 6 m stran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SV stran hiše

Naslov tega teksta »Ustavimo nadaljevanje degradacije« je opravičen tudi zaradi nerazjasnjenega dogajanja ob jugovzhodni strani zaščitene stavbe. Ta stran je še dejansko travnata površina, od asfaltirane poti do zidu hiše. Opravičeno se bojim, da ne bo več dolgo. Večja geodetska družba je pred nekaj dnevi z mejniki označila mejno črto med zemljiščem stavbe odnosno javnim dobrom – asfaltirano potjo. Zakaj je občina Trebnje financirala označitev te mejne črte, je skrivnost. Iz uradnih virov sem dobil namig, da je v vasi verjetno sporna le ta meja.

S tem dopisom želim pristojne opozoriti, da se da dosedanje degradacijske posege z malo truda ustrezno sanirati. Pričakujem, da se bodo v bodoče vplivneži, ki odločajo o vaških zadevah, odgovorneje obnašali do okolice zaščitene stavbe. Moja skrb za ohranjanje okolice zaščitene hiše in s tem kulturne dediščine izvira iz dejstva, da je ta zaščitena stavba tudi moja rojstna hiša.

Stanislav Novak, Ulica herojev 10, Trebnje


Imate tudi vi Odprto pismo? Pošljite ga na info@cajtng.com.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4