Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 09.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Lokalno
Prispevek ogledan: 1,128-krat

Trimo: Bo Finkovo zamenjal Boštjančič?

Banke upnice naj bi v prihodnjih dneh na Trimo poslale zahtevo za sklic izredne skupščine. Na njej bi delničarji odločali o predčasni razrešitvi celotnega nadzornega sveta družbe, ki bi ji sledila tudi menjava uprave, poroča Dnevnik.

Potem ko so banke v kapital Trima sredi lanskega decembra pretvorile za štiri milijone evrov posojil, so zdaj tudi uradno postale večinske lastnice trebanjske družbe. Okrožno sodišče v Novem mestu je v torek v sodni register vpisalo skupščinski sklep o povečanju osnovnega kapitala. S tem so banke dobile tudi pravno podlago za sklic skupščine, na kateri nameravajo zamenjati celoten nadzorni svet.

Klemen Boštjančič

Bo Klemen Boštjančič zamenjal Tatjano Fink?

Po neuradnih informacijah naj bi konzorcij bančnih lastnic Trima, ki ga vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), že v kratkem na družbo poslal zahtevo za sklic izredne skupščine, vendar naj bi imena novih nadzornikov uskladili šele tik pred samo skupščino. Pričakovati je, da bosta po enega kandidata v nadzorni svet predlagali Abanka Vipa in NLB, ki imata po konverziji dela posojil v kapital v lasti slabih 20 oziroma 17 odstotkov lastništva, tretjega kandidata pa naj bi predlagale preostale banke. Trenutno nadzorni svet Trima obvladuje Probanka, ki je na lanski skupščini v nadzorni svet imenovala nekdanjega predsednika uprave Istrabenza in Skupine Viator & Vektor Bogdana Topiča in Gregorja Krajnca iz Probanke. Tretji predstavnik kapitala v nadzornem svetu Trima je Peter Zorič, ki je prav tako zaposlen v Probanki.

Spomnimo, da je Topič še v začetku decembra lani zatrjeval, da bodo banke »Trimo lahko prevzele šele, ko bodo podpisale krovno pogodbo o finančnem prestrukturiranju«, ki določa pogoje dolgoročnega reprograma posojil in črpanja garancij za pridobivanje novih poslov. Čeprav so banke Trimo tik pred zdajci dokapitalizirale in odpravile insolventnost družbe, tega dogovora niso želele podpisati. Po navedbah naših virov je dogovor o dolgoročnem reprogramu posojil in odobritvi garancijskega potenciala že usklajen med vsemi bankami, vendar naj bi ga bankirji podpisali šele, ko bodo tudi uradno prevzeli nadzor v trebanjski družbi.

Dogovor o reprogramu posojil in odobritvi garancij za pridobivanje novih poslov je namreč trenutno edina pogajalska moč bank nad upravo in nadzorniki Trima, ki so jim v letu dni pogajanj o rešitvi trebanjske skupine pripravili nemalo presenečenj. Po zakonu o gospodarskih družbah mora namreč uprava skupščino sklicati v mesecu dni od prejema zahteve delničarjev, med sklicem in izvedbo skupščine pa mora miniti najmanj 30 dni. Na eni strani torej v Trimu nujno potrebujejo dodatne bančne garancije za pridobivanje novih poslov, na drugi pa bi zavlačevanje s skupščino odložilo tudi neizogibno menjavo vodstva.

Zamenjavi nadzornikov naj bi namreč sledila razrešitev predsednice uprave Tatjane Fink. Več bank naj bi si želelo, da bi vodenje Trima prevzel nekdanji predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič, ki je bil na zahtevo bank sredi lanskega leta že imenovan za prokurista Trima, vendar mu nadzorniki nato niso želeli podaljšati mandata.

(Vir: Radio Krka)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4