Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 25.08.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke:
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 479-krat

Trgovski ceh – rdeči oktober ni privezan

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Se spomnite iz zgodovine – kako pomembno je bilo, da so se trgovci začeli združevati v cehe. Vsaka branža je imela svoj ceh – mesarji, rokodelci, kolarji, tesarji, piskrovezi, krojači … Pa danes? Danes je to bolj sofisticirano. Na prvi pogled.

Zbornice, združenja, sindikati…in kaj vem še vse. Je pa tudi trgovski ceh še ostal. V Trebnjem ga z veliko lahkoto najdem in obstaja. Najdete ga kar v Občinskem svetu. Njegove korenine pa so, kot kaže, zelo globoke in razpredene. Pa poglejmo kako se kaj mešetari, trguje, kupuje in prodaja.

To, da se je »naš« župan ukvarjal včasih z trgovino, ni skrivnost, le da je bila ta prej – takole, na drobno. Takrat le kaka lončnica ali seme, sadika jablane, največ kak mali vrtni stroj. Dandanes pač bistveno več. Je pač »naš« župan. Kupuje in prodaja. Za to ima tudi poseben »jedilni list«, kot ga sam imenujem in ga običajno vidimo teden dni pred občinsko sejo – dnevni red občinske seje. Že v preteklosti smo izvedli predrage nakupe, ker se nekaterih norosti ni dalo ustaviti. Razprodajali pa smo že, po večini, zelo poceni, praktično skozi celoten mandat.

Tudi na podžupanskem mestu imamo premetenega in, odkrito priznam, odličnega trgovca, ki ga celo osebno v njegovem poklicu cenim. Pač zna, ni kaj. Le stavbe KZ pač nismo kupili za Glasbeno šolo, ker so bili papirji preveč šlampasto narejeni. Še dobro, da je bilo tako slabo pripravljeno vse skupaj, sicer bi se zasvetila »zelena« in spet bi drago plačevali več let. Mnenja sem, da bo stavba čez kako leto lahko celo 50% cenejša.

Seveda pa se z vso slalomsko spretnostjo stolčkov občinskega sveta najde še kak ekspert, ki potrjuje, da trgovina mejo med koalicijo in opozicijo zlahka preskoči. Kot se bere v Supervizorju še posebej na področju tekstila in tkanih izdelkov. Zlasti je bilo opaziti živahno trgovino v prednovoletnem času, ko je odprla mošnjiček Občina. Morda tudi zato – spoštovani dolgoletni lokalni politik – ni želel glasovati za sklep o odstopu pravnomočno obsojenega župana. Je morda trgovska logika pač močnejša od njega samega? A kaj bi sedaj o tem. Posel je pač posel in obleka naredi človeka. Če se politično preoblečeš, ni nič zato. Če pa se preoblečeš le zaradi trgovine in nove blagovno-politične znamke, ki bi ti lahko povečala stojnice, potem pa se bo treba vprašat, katera kartica se bo tu vlekla – spet naša, občinska?

In seveda bi se ob brskanju našlo še kaj in še kdo, ki kaj prodaja v tem našem občinskem svetu na številnih področjih. Kaj imata torej skupnega trgovina in politika? Kot kaže – veliko in preveč! Prodaja se pač v politiki morda splača. Če dviguješ prave kartončke ob pravem času, si lahko celo okrepiš prodajo ali uresničiš mokre sanje na tem ali onem področju. Področja pa so lahko zelo široka – od OPN, vina, zemljišča, ceste, asfalta, turizma, športa, varstva in še in še. Dobiček se s takim poslom, ker nisem trgovec, le predvidevam, lahko ustvari in po naključju nekam zbere oziroma steče. Edino, kar pa si ne znam razložiti, ker nisem nikjer zapazil, po koliko ste nas prodali trgovci in kdaj smo bili razprodani ter za koliko. Glede na občinski dolg nam cene visijo tudi že na naših notranjih organih. Dolg nas bo, kot utež, še več let vlekel globoko pod gladino normalnega delovanja občine.

Če pogledamo skozi zgodovino, se trgovski ceh ni spremenil. Trgovina cveti še danes, le trgovci se pač od časov kolonializma, ko so prišli, zavzeli in nato postavili stojnice za prodajo, razlikujejo po tem, da so današnji pristopi nekoliko bolj sofisticirani. Cenovno si celo upam trditi, da so bili nekoč daleč nazaj bolj ugodni. Ko so npr. Indijanci menjali krzno za ogledalo ali ognjeno vodo, se je dalo preživet‘. Danes pač ne, saj trgovci tudi preko politike vplivajo – koliko nam bodo »pljunili« iz naše denarnice za »naše« nakupe preko občinske malhe in to v naprej. Brez vedenja za kaj, kako in koliko.

In čemu je namenjena ta zgodba? Vprašaj se – koliko ste vredni za politiko trgovine? Na izbiro pa imaš tudi politika za ljudi, vzemi jo v svoje roke in za svojo. Rdečega oktobra na razprodaji ne boste našli, lahko pa ga vzamete za svojega.


Kolumna je bila objavljena v Cajtngu 189, avgust 2014.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4