Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 02.04.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 599-krat

Trebanjski DeSUS bo sodeloval na jesenskih volitvah

Konec marca 2014 se je na redni skupščini sestal trebanjski DeSUS, katerega vodi Stane Peruš, ki je bil tokrat tudi glavni poročevalec o opravljenem delu v minulem obdobju. Vsekakor pa je treba omeniti, da je bilo vodstvo stranke sila »šparovno«, saj je finančno stanje spodbudno, aktivisti in vodstvo pa za sedaj vse delo opravlja povsem brezplačno.

SONY DSC

Med DeSUS-ovci se je vnela vroča razprava, med drugim so prišli tudi do zaključka, da bodo aktivno sodelovali na jesenskih volitvah.

Na skupščini je bil tokrat kot gost navzoč Jože Jazbec, predsednik DeSUS-a za Dolenjsko in Belo krajino, ki se je dejavno vključil v razpravo in delegatom na seji skupščine pojasnil marsikatero zadevo, ki se je dogajala znotraj DeSUS-a, v javnosti pa je odmevala povsem drugače. Posebej se je lotil tako imenovane – klavzure stranke na Ptuju. Naj pojasnimo, da so včasih klavzuro poimenovali – prepovedan prostor v samostanu, kamor niso imele dostop druge osebe, sedaj pa ga uporabljajo, kadar je za javnost zaprt sestanek. Bojda je bilo na klavzuri izrečenih mnogo ostrih besed, ki so se nanašale tako na prvaka stranke, kot tudi na druge člane, predvsem pa so bili znotraj stranke mnenja, da so lahko člani samo takšne koalicije, ki bo spoštovala socialne pravice, njihovi poslanci pa morajo biti predvsem predstavniki ljudstva in ne samo vodstva stranke. Rezultat je bil kongres z novim – starim vodstvom. Predsednik in tudi ostali člani DESUS-a so v javnosti začeli bolj s spravljivimi toni, zapustili prejšnjo koalicijo in vstopili v sedanjo. Tudi sodelovanje DeSUS-a z ZDUS-om (Zveza društev upokojencev Slovenije) se je popravilo.

SONY DSC

Predsednik DeSUS-a za Dolenjsko in Belo krajino Jože Jazbec (desno) in nekdanji občinski svetnik Jože Rebolj (levo)

Sedanji Občinski svet v Trebnjem se ne odloča za ljudi …

Vsebinsko se je seveda razprava na trebanjski skupščini nagnila k iskanju novih možnosti za boljše delo. DeSUS v Trebnjem v občinskem svetu nima svojih predstavnikov, ker tudi ni sodeloval na minulih volitvah, so pa bili člani vodstva DESUS-a vabljeni kot gostje na občinski svet v številnih primerih, zato člani čutijo in se zavedajo, da je sodelovanje upokojencev na lokalni ravno tako pomembno, kot na državni ravni. Tembolj so odločeni, da hočejo priti v občinski svet, ker so ugotovili, da se pravzaprav v trebanjskem občinskem svetu ne odloča v imenu in za ljudi, temveč za »inat«, kakor pravijo primerom, ko za nekaj glasujejo odborniki samo zato, da ne bo tako, kot predlaga nasprotna politična stran. Zavoljo tega so se soglasno odločili, da bodo na letošnjih lokalnih volitvah sodelovali s svojimi kandidati in skušali doseči čim boljši rezultat. Z dnem, ko so se tako odločili na skupščini, so začeli tudi kandidacijski postopek za izbor najboljših kandidatov.

Očitno pa je znotraj stranke DESUS veliko hotenje za uveljavitev drugačnega volilnega sistema, kot velja. Večina v DeSUS-u želi spremeniti veljavni volilni sistem tako, da bi le-ta omogočal na eni strani sicer še vedno izvolitev strankarskih kandidatov, na drugi strani pa, da bi ljudje volili »svojega« kandidata, torej, tistega, ki mu najbolj zaupajo. Žal v političnem prostoru takšen predlog ni dobil dovolj podpore.

SONY DSC

Predsednik DeSUS-a, OO Trebnje, Stane Peruš (desno)

Bilo pa je bilo v debati slišati veliko iskrivih besed, saj so iz razpravljavcev žarele izkušnje. Med drugim, da so si včasih upokojenci skušali status popravljati, danes pa so vsi napori vloženi v to, da bi svoj položaj v družbi vsaj obdržali. Zato vse poslance nagovarjajo, da naj ne sprejemajo zakonodaje, ki bi bila uperjena zoper starejšo populacijo. Žal so povedali, da pri nas prevladuje strankarska disciplina, in da je s takšnimi pobudami težko prodirati in dobiti soglasje za odločanje.

Med politično odločitev seveda šteje tudi izglasovani predlog, da na volitvah za parlament EU podprejo kandidata Iva Vajgla, ki mu bodo svojo podporo izrazili skozi formalizirane podpise na upravnem organu.

(BP)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4