Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,231-krat

SEMINARSKA NALOGA: Marsikatera občina ima vsaj izdelano strategijo razvoja, čeprav je v praksi ne izvaja, občina Trebnje pa, verjeli ali ne, strategije razvoja, kaj šele trajnostnega, sploh nima.

Trebanjec Bogdan Turnšek je pred nekaj tedni kot študent na Visoki šoli za trajnostni turizem v Ljubljani oddal seminarsko nalogo, kjer si je za tematiko izbral Trajnostni razvoj občine Trebnje. Po opravljeni raziskavi je zgrožen prišel do spoznanja (na kar smo na Cajtng.com sicer že večkrat opozarjali), da občina Trebnje sploh nima izdelane strategije razvoja …

šentrupert spletna stran

Ker Občina Trebnje nima izdelane strategije razvoja občine, je Bogdan Turnšek uporabil šentrupertsko.

“Občina Trebnje se v svoji popolni neviziji absolutno enači s skoraj celotno Slovenijo. Marsikatera občina ima vsaj izdelano strategijo razvoja, čeprav je v praksi ne izvaja, občina Trebnje pa, verjeli ali ne, strategije razvoja, kaj šele trajnostnega, sploh nima. Ko sem brskal po uradni občinski spletni strani, se z dejstvom, da razvojnega načrta ni, nikakor nisem mogel sprijazniti, zato sem osebno poklical znanko, opozicijsko občinsko svetnico, ki je mojo ugotovitev žal potrdila”, piše v seminarski nalogi Turnšek in nadaljuje: “Edina omemba varstva okolja je v Statutu občine pod 2. točko – Naloge občine, člen 9, kjer tekst privzema splošno terminologijo, ki se glasi: Občina skrbi za varstvo zraka, tal, vodnih virov, za varstvo pred hrupom, za zbiranje in odlaganje odpadkov, ter opravlja druge dejavnosti varstva okolja, in sicer z izvajanjem zakonov, uredb in drugih predpisov s področja varstva okolja…, vse seveda z namenom gospodarske prosperitete. Da v občini že mnogo let nekaj ni v redu nam govori dejstvo, da sta se zaradi nezmožnosti razvoja že leta 2006 odcepili manjši občini Mokronog – Trebelno, ter Šentrupert, leta 2011 pa še občina Mirna”.

Turnšek je nato kot vzorčni primer dobre prakse trajnostnega razvoja navedel občino Šentrupert, a je tudi tam dodal nekaj svojih zamisli, kako bi vse skupaj spremenil oz. dodelal.

V občini Trebnje vidi možnost trajnostnega razvoja v številnih rečeh (poleg trajnostnega turizma vidi v občini Trebnje, ravno tako kot v Šentrupertu, tudi izredno priložnost za razvoj visokotehnološke trajnostnonaravnane lesne industrije), ena od teh pa je tudi odprtje oz. zagon smučišča (več o tem v drugi seminarski nalogi, ki je menda že v pripravi), ki je nekoč v Trebnjem že obratovalo, v 60-tih letih prejšnjega stoletja pa so na smučišču v Trebnjem izvedli že prvo FIS tekmo. Celotno seminarsko nalogo Bogdana Turnška objavljamo v priponki.

Bogdan TurnšekBogdan Turnšek je sicer 48-letni Trebanjec, ki se je v naš kraj preselil pred šestimi leti. Poznamo ga tudi kot bobnarja pri Zlobko big bandu, nekdaj pa je kot profesionalni glasbenik z različnimi skupinami (najbolj znana je verjetno Avia band) igral po vsej Evropi. Ker je, kot pravi, po svetu hodil z odprtimi očmi, je imel že pred mnogimi leti možnost spoznati lepe primere trajnostnega razvoja alpskih dežel in Skandinavije. Ko se je pri nas odprla študijska smer Trajnostnega turizma na Visoki šoli za trajnostni turizem v Ljubljani, je brez oklevanja vpisal izredni študij te smeri in do sedaj spisal že kar nekaj strokovnih člankov na to temo.

Dva, ki se nanašata na Trebnje, bomo objavili tudi v našem mediju, prvega pa, kot smo že zapisali, objavljamo že danes.

(BZ)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4