Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 20.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 496-krat

Prva razstava ob svetovnem dnevu voda v Trebnjem, poziv Občini po pomoči Temenici

Civilna iniciativa za rešitev reke Temenice (CIRT) je ob svetovnem dnevu voda, ki je 22. marca, pripravila razstavo, katere formalna otvoritev je bila izvedena v torek, 18. marca, ob 17.30 uri. Mesto razstave je bilo izbrano načrtno in sicer za KZ Trebnje, ob enem izmed najbolj perečih iztokov v Temenico, kjer je v preteklosti že prihajalo do grozljivih poginov življa v reki in ob njej.

Razstava o Temenici CIRT 17

Razstava ob dnevu voda, katero si je avtor zamislil v dveh delih. En del prikazuje sedanje stanje Temenice in grozote na, v in ob njej, drugi del pa lepši del Temenice, na katerega pa zaenkrat še samo upamo.

Sama postavitev razstave vsebuje dva dela. V prvem delu prikazuje posledice, ki so bile storjene reki, začenši z zaraščanjem struge. Sledi sklop, ki je posvečen odtočnim kanalom, nedovoljenim izlivom in izpustom, ki končajo v reki. Tretji sklop prvega dela je posvečen ukrepanju ob izlivih, kjer so posredovali naši gasilci. Mimogrede, prav oni so mnogokrat uspeli preprečiti hujšo katastrofo na reki. Četrti sklop, ki tudi zaključuje prvi del pa prikazuje (gre za najbolj grozljivi sklop razstave) slike pomorov rib. Kot razmejitev med prvim in drugim delom razstave so navedeni avtorji posameznih fotografij.

V drugem delu razstava vsebinsko prikazuje sporočilo, da se s skupnimi močmi lahko spremeni pristop in razmišljanje ter tudi odnos do naše reke. Začenja se na bazenu, ki je več kot 30 let spal sredi našega mesta v enem izmed najlepših delov, neposredno ob oz. kar na reki Temenici. Občinski svetnik Gregor Kaplan, ga je spet “našel”, s pomočjo ekipe CIRT-ovcev pa ga z delovno-očiščevalnimi akcijami poskuša spet obuditi.

Sledi prikaz omenjenih delovno-očiščevalnih akcij na bazenu ter ponovno očiščeni trebanjski otok. Naslednji sklop je vrnitev kopalne sezone in utrip, ki je lani vzniknil na trebanjskem kopališču. Razstavo zaključuje del, v katerem prikazujejo, kakšno reko in življenje v njej si želijo. Prav zato je tak tudi zaključek, in sicer z umetniškim delom našega soobčana Braneta Praznika, kjer z nekoliko iluzionističnim akvarelom, glede na razmere, nariše našo reko, za katero si prizadevamo, da bi bila spet čista, polna življenja v njej in ob njej, ter da bi nam bila v ponos. Ne nazadnje smo le doma v dolini reke Temenice!

Razstava o Temenici CIRT 33

Gregor Kaplan, vodja CIRT poziva Občino Trebnje, naj končno nekaj naredi za reko, ob kateri živimo, sam pa se s svojo ekipo in delovnimi akcijami na Temenici že nekaj časa trudi, da bi oživel trebanjsko kopališče in otok, katerega nam je narava podarila.

“Na ta način tudi ponovno pozivamo občino Trebnje, da problematiko reke vzame resno, saj do sedaj – kljub katastrofalnim posledicam pomorov – ni bil storjen nikakršen korak v smeri izboljšanja stanja. V CIRT-u na to preko različnih glasnikov opozarjamo že več let, naša reka pa je še vedno zapackana in onesnažena, zlasti to velja dolvodno od Trebnjega. Tak odnos do reke je za člane CIRT-a, pa verjamem tudi za ostale naše občane, nesprejemljiv”, je povedal vodja CIRT-a Gregor Kaplan.

V ali ob rečni strugi Temenice je bilo s strani koncesionarja v preteklem letu evidentiranih kar 17 črnih točk v občini Trebnje. To pomeni, da govorimo o 17 nedovoljenih iztokih ali črnih odlagališčih, ki so tik ob rečnem bregu. S to razstavo je CIRT, prvič do sedaj v Trebnjem, obeležil svetovni dan voda in upamo, da opozorila na težave reke Temenice tokrat le niso zgolj predmet pridobivanja političnih točk, tako kot se je to dogajalo do sedaj.

(JK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4