Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Nataša Krese
Prispevek ogledan: 1,276-krat

Potepanje po pravi pravcati INDIJI KOROMANDIJI

Piše: Nataša Krese

Piše: Nataša Krese

Novembra 2013 me je pot nanesla v pravo pravcato Indijo, v mesto Mumbai. Izkušnja, ki je verjetno na meni pustila pečat za vedno. Svet popolnoma drugačen od našega… pa vendar tako podoben. Pojdite z menoj na krajši potep po pisani Indiji preko napisanih besed…

Prvi in najhujši šok sem doživela že tri minute stran od letališča – pogled na ljudi, družine, otroke, ki v večjih skupinah spijo in živijo na pločnikih pod mostovi. Z dnevi sem se na te prizore ”navadila”, občutka žalosti ob prvem pogledu na to sliko pa ne bom nikoli pozabila. Smeti so vsepovsod (v trenutku se zaveš, kako si včasih slep za lepote naše čudovite in čiste Slovenije). Ljudi je bilo toliko, da moraš potrebo po osebnem prostoru pustiti ob strani, promet pa je povsem nor in divji – iz tripasovnice so naredili sedem ali osempasovnico, vsi divjajo, eni zavijajo levo, drugi desno, tretji naravnost, vmes ljudje prečkajo cesto, prehitevajo se iz vseh strani, vsi trobijo, tovornjaki, avtobusi, avti, rikše, motorji, na katerih se vozijo tudi po štirje naenkrat – večina brez čelade… To vožnjo moraš doživeti, saj besede tega organiziranega kaosa ne morejo opisati. Smeh in strah, ki mi je pustil tudi kakšen siv las na glavi. Videli smo pa tudi prave opice, ki so ob glavni cesti sedele na škarpi in nas gledale – medtem ko smo mi Slovenci v avtu vriskali ob pogledu na njih in izpadli večje opice kot one.

Sem pa videla tudi nekaj, kar je bilo za moje srce zelo boleče – potepuški psi, kokoši zaprte v (pre)majhnih kletkah na soncu, drobne krave, pujsi in koze brez vode, večina spuščenih, veliko pa tudi privezanih na metrskih vrveh…

Mali milijon uličnih potepuških kužijev, brez pravega doma, topline, svojih ljudi, varnosti in najnujnejšega – veterinarske oskrbe, ko jo potrebujejo. Sprva me je domačin potolažil, da so to srečni psi, imajo hrano in nihče jih ne preganja. Res je, potepuški pes v Indiji se od uličnega psa v Bosni razlikuje po tem, da v Bosni pse strašijo, mučijo, tepejo, brcajo, se jih bojijo, jih sovražijo… v Indiji pa jih pustijo pri miru, da živijo svoje življenje. Ko sem želela pobožati kakšnega psa, so me takoj prestrašili, da to pa ne, da me lahko ugriznejo, pa niso cepljeni… Potrebovala sem 1 teden, da sem sama pri sebi razčistila, da so to povsem navadni psi, ki si želijo in hrepenijo po človeškem dotiku. Ko so tekli dnevi v Indiji, se mi je odkrivala tudi druga plat te zgodbe. Videla sem zdrave in lepo rejene pse, pa tudi poškodovane in bolne. Ko se je naredila temna noč, so psi ”oživeli” in se tepli, grizli, napadali in jokali ob bolečin…da je bilo boleče poslušati skozi okno, kaj šele gledati. Osebno sem mnenja, da žival lahko skrbi zase, ko je zdrava…ko pa 1x zboli ali se poškoduje, potrebuje človeško roko, ki mu bo pomagala. Tu pa se v Indiji konča. Boleče spoznanje, ko se zaveš, da ne moreš nič, čisto nič!

Domov sem se vrnila z novim spoznanjem: da sem materialno zelo bogata – ob vsej tej revščini, ki jo vidiš v Indiji in ob majhnih otrocih, ki te z dojenčki v naročju prosijo za riž, spremeniš svoj odnos do materializma in resnično postaneš zadovoljen s tem ”slovenskim drobižem”, ki ga imaš. Zato se je bilo po tem potovanju najtežje prilagoditi jamranju Slovencev, kako nimajo…Dragi bralci, imate, samo ne zavedate se tega.

Pravo bogastvo je v vas, v odnosih, ki jih krojite z ljudmi. Na pogreb ponavadi ne pridejo dober avto, lepa hiša in denar, ampak ljudje, ki so vas imeli resnično radi.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4