Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 26.03.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Janez Slak | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 674-krat

Poleg župana Kastelica so obsojanja vredni predvsem tudi tisti občinski politiki, ki tako početje podpirajo!

janez slak 150x150

Piše: mag. Janez Slak

V zadnjem času se vse bolj zateguje zanka okrog župana Alojzija Kastelica. Za vratom mu je Komisija za preprečevanje korupcije, kriminalisti preiskujejo dokumentacijo po občinski upravi in zaslišujejo kakorkoli vpletene osebe, mediji so se spravili na njegovo izobrazbo, nad glava mu visi kot Demoklejev meč pravnomočna obsodba. Župan pa ne zmore toliko moči, da bi odstopil.

Nič čudno, je brez moralnih vrednot, njemu nezakonito početje, kar je pokazala že obsodba, pomeni nekaj normalnega. Da ni čisto pri sebi, se vidi tudi iz zadnjega uvodnika v Glasilu občanov, kjer si je za dva glavna projekta v prihajajočem letu zadal romanje po španskih deželah in prenova spletnega portala za potrebe izmenjave dobrih praks. Zato je upravičeno deležen kritik v medijih, eden od njegovih nekdanjih zvestih oproda ga še posebej »ljubi«, saj ni tedna, da ne bi uperil nekaj strelic v njegovo obnašanje.

Prav je tako, da se trka na njegovo vest, čeprav ni videti, da bi jo imel.

Poleg župana Kastelica pa so obsojanje vredni predvsem tudi tisti občinski politiki, ki tako početje podpirajo.

Početje občinskih funkcionarjev, v prvi vrsti obeh podžupanov, pa je vredno posebne obravnave. Njuno držanje »štange« županu je šteti za najbolj sprevrženo dejanje, saj gre za neposredne korist v višini mesečnih prejemkov podžupanskih nadomestil (mimogrede, ti zneski krepko presegajo mesečne dohodke vsaj polovice občanov, ki morajo zato pošteno delati 176 ur). Pa se prav nobeden javni medij ob to do sedaj še ni obregnil.

Nerazumljivo je tudi početje nekaterih drugih občinskih svetnikov, od katerih bi, glede na njihovo izobrazbo (nekateri z akademskimi naslovi), pričakoval jasno opredelitev in distanciranje. Težko je razumeti početje občinskega svetnika, ki je v svojem službenem času branik zakonitosti in skrbi, da so obsojeni ljudje varno za zapahi, v svojem političnim delovanjem pa ima popolnoma druga merila.

Zna se zgoditi, da bo kdo izmed teh začel pojasnjevati, da se je ogradil od pravnomočno obsojenega župana. Nič nam ne pomaga taka ograditev, če pa se brez vseh zadržkov podpre s strani župana pripravljeni občinski proračun, v katerem je 2 milijonska zadolžitev, ob predpostavki, da je realna višina proračuna 10 milijonov evrov.

V spletnem mediju je g. Marinček dal lepo prispodobo, ko je zapisal, kakšen kupček denarja je župana Kastelica pričakal ob začetku mandata in kakšen minus (neplačani računi in vse zadolžitve v šestih letih županovanja) je danes v občinski blagajni. Ugotovitev g. Marinčka je, da je župan Kastelic v šestih letih županovanja vsak mesec porabil (veliko tudi zapravil) 125.000 € več, kot se je nateklo v blagajno. G. Marinček verjetno ni razpolagal z vsemi podatki. Bolj točno je, da je bila poraba vsak mesec v zadnjih šestih letih višja od priliva najmanj 150.000 €. Iz tega ni težko ugotoviti, kakšno »bulo« je napravil župan, pa vendar brez večinske podpore občinskih svetnikov, ki imajo za tako držo osebne ali po posredne koristi, do tega ne bi prišlo. Veliko se govori o bankrotu države. Občina Trebnje najbrž ne bo bankrotirala, se pa zaradi tako nerazumne porabe in prezadolženosti lahko kaj kmalu zgodi, da ne bo denarja za plače uslužbencev, kamor sodijo tudi vzgojiteljice, da ne bo denarja za ogrevanje šol in vrtcev, da ne bo dovolj denarja za zimsko vzdrževanje cest itd.

Tudi ne razumem zadnjega sklepa občinskih svetnikov, ki od župana ne zahteva odstopa, ker bi nadomestne volitve stale proračun 60.000 €. Teh 60.000 € bi dobili člani volilnih odborov, ki so večinoma študentje in ljudje z nizkimi prejemki in za te je škoda proračunskih sredstev, za obe podžupanski plači jih pa ni.

Če zaključim; g. Kastelica so zaznamovale pristojne državne inštitucije (pravnomočna sodba s strani sodišča, ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije), madež ki ga ima, mu ne zbriše niti sv. Peter, ko bo, če bo, prišel pred obličje nebeškega kraljestva. So pa ostali občinski politiki (predvsem podžupana) pred pristojnimi državnimi ustanovami, čisti kot solza. Ali so čisti tudi pred občani???

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4