Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.02.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 500-krat

KOLUMNA: Papež je odstopil, župan pač ne …

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Naj takoj povem, da mi pomeni posameznikovo versko prepričanje popolnoma njegova osebna zadeva in vsakogar vrednotim izključno po njegovem početju, obnašanju in (so)delovanju v družbenem okolju.

Papež Benedikt XVI je zame državnik in voditelj skupnosti ljudi z enakim ali zelo podobnim osebnim pogledom na svet. Ta skupnost ima svoje zakone, organizirana je, traja že 2000 let in njene obče življenjske vrednote so strnjene v desetih božjih zapovedih.

Spremljal sem njegova potovanja po svetu, njegove govore in nagovore, sporočila ob kočljivih razkritjih o pedofiliji v duhovniških vrstah in ob gospodarskih in finančnih avanturah visokih cerkvenih dostojanstvenikov. Občudoval sem njegovo moralno držo, konsistentno pri merjenju dogajanj v svetu in tistih znotraj cerkve. Nekaj popolnoma drugačnega od tistega, kar vsakodnevno doživljam v Sloveniji.

Zato me je toliko bolj presenetila njegova odločitev o odstopu. Zakaj se umika, ko mu je vendarle podeljena doživljenjska vloga božjega namestnika na zemlji? Saj je vendar avtoriteta, v katere besedo nihče ne sme dvomiti in pomeni vrhovni zakon za vse člane skupnosti, ki jo vodi. To avtoriteto, ali po domače oblast, je uporabljal tako, da so ob njegovem napovedanem umiku izrazili obžalovanje voditelji drugih (konkurenčnih) verskih skupnosti, na primer anglikanske cerkve in judovske skupnosti. Nikoli je ni zlorabil ali šel preko meja božjih zapovedi ali dobrega okusa. Deloval je za mir po svetu in blagostanje med ljudmi. Povezoval je stoletne in tisočletne nasprotnike za dobrobit celokupnega človeštva.

Kakšen je ego takšne osebnosti, ki se zmore na vrhu odpovedati brezmejni oblasti? Vsekakor izjemen in občudovanja vreden, brez dvoma gre za modrost, tenkočutnost in občutek za dobro skupnosti.

Življenje me je izučilo: glej po svetu in se uči, ukrepaj pa lokalno, v okolju, kjer živiš.

Močno sem se trudil prestaviti papežev zgled v naše Trebnje. Ni šlo. Prvi občan svojo oblast izrablja za razdvajanje občanov, nekaj časa sodeluje in hvali ene, da bi kmalu zatem delil privilegije in javne denarje drugim. Deluje, kot da ima papeška pooblastila in oblast, ampak še tista pooblastila, ki jih ima, uporablja v nasprotju z zakonom in je za ta kazniva dejanja pravnomočno obsojen. In to samo za tista, ki jih je storil v letu 2007. Kasnejša so še v postopkih.

Obnaša se kot vrhovni razsodnik in vrhunski strokovnjak za okoljske, gospodarske, politične in moralne izzive. Prisvaja si rezultate dela drugih, s katerimi ima skupno samo prisotnost na otvoritvah in pogostitvah po njih. Občinsko blagajno je prevzel s 4 milijoni EUR viška pred 6 leti, ob koncu 2012 je za plačilo obveznosti zmanjkalo 5 milijonov. Kar pomeni izginotje skupaj 9 milijonov EUR, ali 1,5 milijona vsako leto oziroma 125.000 EUR na mesec. Si predstavljate, da bi nekaznovano vsak mesec v preteklih 6 letih porabili 125.000 EUR več denarja, kot ga imate na voljo? No vidite, to je otipljiv rezultat županovanja Alojzija Kastelica.

Razglabljamo lahko o modrosti, tenkočutnosti in občutku za dobro skupnosti, o ravnanju po božjih zapovedih…..papeža, župana pač ne.

In to je to. Modrost in tenkočutnost, ki globoko v tebi pove tvojemu egu, kdaj je čas za umik v dobro skupnosti. V dobro skupnosti!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4