Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

ODPRTO PISMO … Miro Resnik: Medvedjek po Medvedjeku

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Trebnje, ki smo 23. junija 2013 pripravili in izvedli spominsko slovesnost ob Dnevu državnosti in 22. obletnici samostojnosti slovenske države, še vedno z velikim razočaranjem in grenkobo gledamo na obrobne dogodke, ki smo jim bili priča v nedeljo pred začetkom uradne prireditve ob 11.00 uri.

medvedjek_2013__5

Prihod prvih predstavnikov medijskih hiš na prizorišče prireditve že pred deveto uro zjutraj je nakazoval, da vse le ne bo potekalo po vnaprej začrtanem scenariju. Izjava enega izmed novinarjev, da se bo na Medvedjeku ob 9.00 uri pričela prva prireditev, na kateri bodo udeleženci položili cvetje na spominsko obeležje z govorom v protest, ker bo na uradno prijavljeni prireditvi slavnostni govornik g. Milan Kučan, je vse prisotne dodobra presenetila. Ali so s tem hoteli pokazati, da so jim žrtve in solze sorodnikov, ki so na tem mestu izgubili svoje najdražje, manj pomembne kot to, kdo je govornik ? Med prisotnimi so bili tudi znani obrazi politikov in tudi poslanec, ki smo ga za zastopanje v »hramu demokracije« izvolili trebanjski volilci in ne samo enako misleči, do tega dogodka pa mu Medvedjek, kot še nekaterim, ni pomenil praktično ničesar. Veterani smo bili začudeni tudi nad kasnejšimi izjavami in govoricami Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in »zavednih državljanov«, kot so se sami poimenovali, da so zaradi zgoraj omenjenega razloga tudi bojkotirali udeležbo na uradni prireditvi. Dejstvo je, da so to združenje leto nazaj ustanovili »najzaslužnejši, najpomembnejši…« osamosvojitelji, s katerim Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Trebnje, ki deluje pod okriljem Zveze veteranov vojne za Slovenijo (letos praznujemo 10 let delovanja združenja in 20 let ustanovitve zveze) nikoli ni imelo kontaktov, ga posebej vabilo na prireditev (javno vabilo pa tako velja za vse udeležence) ali kako drugače vzpostavilo medsebojno sodelovanje. In potem seveda ni težko zavajati ljudi, ki razmer ne poznajo, z udarno novico, da se bojkotira dogodek, na katerega pa osebnega povabila kot organizatorji tako združenju kot ostalim strankam nismo posredovali. Prireditve pa so se med drugim udeležili tisti, ki so v takratnih razmerah odločali o vseh aktivnostih takratnih pripadnikov TO v Pokrajinskem štabu TO Dolenjske in neposredno na bojišču. To si veterani štejemo v čast in razumemo to kot priznanje našemu delu.

Težko se je sprijazniti z dejstvom, da je politiki v nedeljo na Medvedjeku v veliki meri uspelo zmanipulirati medije, pa tudi del javnosti (obiskovalcev prireditve pač ne), ki je sedaj po vsem tem prepričana, da je do razkola prišlo tudi med nami, veterani. Zaradi vsega dogajanja se je črni madež prilepil tudi trebanjskemu veteranskemu združenju kot organizatorju, ki pa z namero Pokrajinskega združenja za vrednote slovenske osamosvojitve za Dolenjsko in Belo Krajino, kateremu ni težko prepoznati politične pripadnosti, v nobenem trenutku ni bilo seznanjeno ali obveščeno. Žal je pri tem sodeloval tudi dobršen del trebanjske politike na čelu s podžupanjo Nado Pepelnak z namenom, pokazati pripadnost politični stranki in ne občini, iz katere prihajajo in ki jih za njihova »dobra dela« plačuje z davkoplačevalskim denarjem. Na drugi strani pa žal ni bilo prisotne dovolj volje in predvsem človeškega razuma, da bi enotna in skupna delegacija občine Trebnje položila cvetje na spominsko obeležje, saj ga je položil sam podžupan g. Silvester Prpar, za kar se mu veterani zahvaljujemo. K promociji in ugledu občine v javnosti pa to prav gotovo ni veliko pripomoglo. Veterani smo prepričani, da ta razdvojenost zagotovo ni bila potrebna, a pred tem dejanjem dialoga z nami nihče ni hotel (mogel) vzpostaviti.

V srcih pravih veteranov, ki smo leta 1991 z izpostavljanjem lastnih življenj priborili samostojnost države in s tem nehote omogočili to brezsramno početje, je razočaranje nad stanjem domovine in »nedotakljivimi« v njej, ki za ničesar ne odgovarjajo, vedno večje. Očitno nekateri niso sposobni ali pa preprosto nočejo prerasti političnih delitev, ki slovenski narod uničujejo že več kot 20 let, našo državo in njene državljane pa peljejo v globoko brezno prepada. Dovolijo si tudi žaljenje in šikaniranje poštenih in delovnih ljudi. Tega pa smo bili že nekajkrat deležni tudi veterani vojne za Slovenijo po končanih prireditvah na Medvedjeku z opazkami, da se v kulturnem programu ne smejo izvajati partizanske pesmi, da ne poznamo protokola o izobešanju zastav (mimogrede, zastave na drogovih so na Medvedjeku izobešene pravilno in skladno s predpisanim protokolom, tega pa za marsikatero mesto izobešanja žal ne moremo trditi), da na prireditev ne sodijo prapori ZB za vrednote NOB, do »svetovanja«, kateri bi pa bili »pravi« govorniki. Tudi pošiljanju neokusnih SMS sporočil, ki sem jih kot predsednik združenja prejemal po končani letošnji prireditvi, se niso izognili.

Poleg vseh teh »pripetij« pa (ne)znanci pri spominskem obeležju iz leta v leto vztrajno uničujejo in kradejo zasajeno okrasno cvetje, odtujena je bila lesena klop, namenjena počitku obiskovalcev, z razpršilom je bilo popisano razstavljeno vojaško vozilo, razbitih in pokradenih je bilo že na desetine solarnih luči, pa tudi najbolj sveti državni simbol, zastava, je izginila neznano kam…! Ob vsem tem se veteranom upravičeno zastavlja vprašanje ali je vse to res samo vandalizem ali pa se v tem morda skriva še kaj več ?

Tudi to je Medvedjek, ki od nedelje 23. junija 2013, gotovo ne bo več to, kar je bil. Na surov način je bilo poteptanih na stotine ur prostovoljnega dela članov združenja pri urejanju okolice spominskega obeležja in ogromno organizacijskih dejavnosti pri pripravi tako letošnje kot tudi vseh dosedanjih prireditev. Na že tako trnovi poti je zamrl naš skupni trud, naša srčna želja in namen, da ta kraj resnično postane spomin na padle žrtve in opomin vsem generacijam na dogodke iz osamosvojitvene vojne, ki se nikoli več ne bi smeli ponoviti. V nasprotju s tem pa je postal poligon za politično (skoraj pa tudi fizično) obračunavanje in poveličevanje, kdo je za kaj bolj in kdo manj zaslužen. Veterani vojne za Slovenijo take »promocije« Medvedjeka ne potrebujemo in je preprosto nedopustna. 28. junija 1991 se je Medvedjek zaradi vojaškega spopada, skupaj z okoliškimi prebivalci, za vedno zapisal v zgodovino slovenskega naroda, z njim pa tudi vsi tisti, ki so v tem boju žal padli in vsi tisti, ki smo v njem sodelovali in preživeli. Ravno zaradi spoštovanja do vseh žrtev in vojnih dogodkov se bomo veterani še naprej s ponosom ustavljali na kraju, ki je z našim delom pridobil podobo spominskega parka osamosvojitvene vojne in ki smo ga pred 22 leti z orožjem v roki branili in ubranili pred agresorsko armado.


Miro Resnik, predsednik OZVVS Trebnje

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4