Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 22.11.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,480-krat

Od kod Trebnjemu ime Trebnje?

Ste se kdaj vprašali, zakaj se Trebnje imenuje Trebnje? Po tem smo vas vprašali tudi na našem FB profilu CAJTNG TREBNJE, a je bila naloga očitno pretežka.

Trebnje cerkev

Zakaj se Trebnje imenuje Trebnje, imate svoje mnenje? Sporočite nam ga … (Foto: Občina Trebnje)

Nato smo vam ponudili tudi dve možnosti, ki bi vam olajšali delo, ki bi lahko bili spodbuda za nadaljnje razmišljanje. Ena možnost, da se Trebnje imenuje tako, je, da je temu tako zato, ker so nekoč v Trebnjem kaj trebili, druga možnost pa, ker se je morda kdaj v preteklosti kdo (kakšen vpliven tukajšnji prebivalec) tako, recimo Treben, pisal.

Preden nadaljujete z branjem, pomislite, kateri od teh dveh možnosti bi vi dali svoj glas. Morda pa razmislite celo v tretjo smer. Če imate tudi vi svojo teorijo, nam jo lahko sporočite. Mi pa vam predstavljamo mnenje o nastanku imena Trebnje naše cenjene sokrajanke Barice Smole. Takole pravi:

Barica Smole 150x150 Foto Emka.si»V različnih zapisih se neprestano pojavlja trditev, da je ime Trebnjega nastalo iz tega, ker so nekdanji prebivalci trebili gozd. Ta trditev se vleče iz knjige našega spoštovanega, žal pokojnega Franceta Režuna, ki je edini bolj sistematsko povzel in izbrskal nekaj dejstev o tem kraju, ali pa morda še od kod. Ko pa je trditev enkrat zapisana, se ponavlja in postane resnica. Kasneje, leta 2003, je izšel Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. V njem je dr. Marko Snoj, (ki je ugleden znanstvenik), zapisal, da je ena od razlag za nastanek tega imena tudi ta; torej, da so naši predniki trebili gozd (iz glagola trebiti).

Menim, da je to ena izmed možnosti, ki pa se mi ne zdi najbolj verjetna. Zakaj? Tudi etimolog dr. Snoj pri razlagi drugih krajevnih imen izhaja iz domneve, da so imena krajev večinoma nastala po imenih prebivalcev (Krtina npr. ni kraj, kjer krt pridno ril, ampak ker je tam živel mož s takim imenom). Zakaj pri imenu Trebnje ne bi bilo tako? Leta 1436 pisni vir omenja trebanjski grad kot turn zu Trefen (lastniki so bili grofje Treffen). Njihovi soimenjaki so imeli prej v lasti grad enakega imena severno od Beljaka. Če vemo, da je tudi plemkinja (H)Ema prišla v te kraje s Koroške, se nam taka selitev (v tedanjem Svetem rimskem cesarstvu nemške narodnosti) ne zdi nič čudnega. Potem se v govoru glas »f« spremeni v »b«, kar je glasovna sprememba, ki pogosto nastane pri prevzemanju tujih besed iz nemščine. Iz govorne podobe nastane standardizirana pisna oblika Trefen/Treben/Trebnje.

Pa tudi: v močvirnih dolinah, kakršna je Temeniška, navadno ne raste gozd. Tudi ne slišimo pogosto, da bi tukajšnji prebivalci gozd trebili (trebi se navadno solata). Zato bi bilo dobro, da bi se trditev z začetka sestavka (ki je zapisana v zloženkah, vodičih, predvolilnem propagandnem gradivu …)navajala vsaj pogojno, v bolj poglobljenih besedilih pa bolj znanstveno. Ampak v dobi »kopiraj – prilepi« najbrž pričakujem preveč.«

(TK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4