Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.07.2013 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 619-krat

Občinska zaposlitvena zadruga za mlade

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Ko mladi končajo šolanje, so polni samozavesti, idej, volje in želje po dokazovanju ter ustvarjanju. A če jim ne uspe v 4-6 mesecih najti vsaj nekakšne službe, sledi ne majhen – šok. Realnost mladega človeka že v nekaj mesecih dotolče. Zaposlitve ni, občutek nemoči, negativni vplivi na samopodobo, načeta samozavest, ideje in inovativnostkopnijo. Mladim se svet omeji na brezizhodno mišelovko.

Kaj pa lokalna skupnost – ne s socialno pomočjo graditi odvisnosti! Kitajski pregovor pravi: » Če daš človeku ribo, ga nahraniš za en dan, če ga naučiš ribolova, ga nahraniš za celo življenje!« Mladi rabijo le malenkost. Štart! Da se premaknejo z mesta – cilj si bodo postavili sami, in to visoko.

Za občino vložek ne bi predstavljal finančne obremenitve, saj bi vključeval pripravo kakega dokumenta, prostore za uporabo se najde v prostorih bivše enote vrtca Mojca, za občino. Tudi kak računalnik za odpis leži kje, internetni dostop na tej lokaciji ni problem. Občina bi lahko tudi oglaševala produkte na svoji spletni strani in povabila občane, naj z nakupom izdelkov pomagajo mladim v njihovem iskanju prihodnosti in dela. Vse to ne stane niti enega €. Lokalna skupnost bi se morda lahko odrekla tudi parceli ali dvema in le-te namenila v brezplačno uporabo zaposlitveni zadrugi za mlade. S tem je infrastruktura pokrita.

Zadružništvo v tem primeru pomeni prednost, saj si kot skupina varnejši in lažje gradiš prepoznavnost. Ideja zajema širok okvir, kjer se lahko združuje marketing in kmetijstvo, inovacije in rokodelstvo, energetika in preprosta pomoč na domu, prodaja in trgovina. Izgradila bi se torej štartna platforma mladih za njihov preskus podjetnosti, ki bi v teh začetkih bila skromna, a bi vsaj obstajala.

V občini bi torej potrebovali OBČINSKO ZADRUGO ZA ZAPOSLOVANJE MLADIH, ki v 4-6 mesecih niso uspeli najti zaposlitve. Ni treba, da v zadrugi ždijo 8 ur. Tudi dvakrat na teden po 1-2 uri bi bilo za začetek dovolj, da ohranjajo stik in malo ’’možganijo’’ s sebi podobnimi. Kmalu bi se našli kompatibilni faktorji ustvarjanja in združevanja sil, saj bi jih družila enaka težava. Prepričan sem, da bi se potrdil rek: »Sila/nuja vedno najde rešitev!«

In kaj naj bi počeli? Kar koli, izmenjava idej, združevanje, razmišljanje, vsekakor tudi produkcija zlasti na področju poljedelstva – zelenjavarstva, industrije – če jih seveda kaka še delujoča tovarna ali podjetnik povabi k sodelovanju. V resnici ni omejitev. Tista finančna predstavlja le skromen začetek, saj megalomanskih projektov v krizi ni. Mladi bi lahko aktivno delali v zadrugi glede na njihov projekt. Z uspešnostjo projektov pa bi rastla ali padala tudi sama zaposlitvena zadruga za mlade. Zadruga bi lažje kandidirala tudi na razpisih in tako rastla.

Lokalno okolje že ponuja možnost prodaje izdelkov – imamo kmečko tržnico. Dobronamerna pomoč, tako strokovna, kot tudi tehnična, s strani kakšne zbornice, bi bila vsekakor zelo dobrodošla.

Pa še omejitve in težave – papirologija. Izbrati pravilno strategijo za izvedbo te ideje je predpogoj za njeno rojstvo ob nujnem aktivnem sodelovanju občine.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4