Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 17.06.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 434-krat

KOLUMNA: Angleščina – English is my baby in this valley

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Ko si v kolesje vključen dobrih 7 let, ti projekt osebne ideje prirase k srcu. A kaj … Vsako leto ista zgodba v OŠ. Saj razumem, da se zadeve spreminjajo in da je šolstvo v nenehnih popravkih in dopolnitvah, a sedaj, ko smo že 2 leti zaporedoma uspešno izvajali angleški jezik v začetnih razredih, se mi zdi čudno, da bo spet – “telovadba”.

Zakaj to pišem? Kot sem seznanjen, bo za 1. razred angleščina izvajana preko sredstev, ki jih bo zagotovila država oz. kot izbirna možnost (kakor koli se bo to že imenovalo). Starši naj bi tako pred pričetkom leta izpolnili prijavnico za svojega otroka, če pač želijo. Upam le, da bo zadeva ostala neplačljiva, saj je dostop do znanja vsem pred pogoj, da se slehernemu otroku nudi vsaj približno dostojna možnost, da razvije svoje sposobnosti. Angleščina ne sme postati nekaj, kar bo dostopno le bogatim oz. tistim, ki si bodo to lahko privoščili. Upam, da je to jasno vsem, tudi zato sem se pred 7 leti odločil, da to spremenim, saj so si plačevanje angleškega jezika v naši občini privoščili le redki starši.

Spet pa se seveda odpira vprašanje reševanja 2. razreda, kjer bo potrebno zagotoviti cca. slabih 4.000 evrov sredstev za izvedbo od septembra do decembra 2015. Seveda pa bo potrebna približno enaka vsota oz. še kak stotak za po vrhu tudi za obdobje od januarja do konca šolskega leta 2016. Imamo namreč dveletni proračun, navedeni zneski pa so zgolj grobi izračuni moje malenkosti. Upam, da se vsi zavedamo, da EU temelji tudi na znanju, in da je znesek, ki ga navajam, namenjen za vse otroke letnikov, – predvsem naložba v njih in njihov razvoj. Če se komu zdi velik in neutemeljen, pa kar na dan z argumenti.

Angleščina za začetnike

A zakaj vsa “telovadba”, zakaj spet tečemo za angleškim vlakom, ko smo že pred dvema letoma zgradili t.i. angleški most in vez med vrtcem in šolo na področju angleščine?? Še sreča, da sem trmoglavil v Vrtcu Trebnje že tam okoli leta 2008, kjer je angleščina za zadnji dve leti (za otroke od 4-5 in 5-6 let) varno zapisana v delovnih aktih oz. programih in je vsaj tam mir in zadeva urejena, kot je treba. Za šolsko področje pa očitno vsako leto potrebujemo – malo “telovadbe” in pritiska. Seveda sem že tudi v fazi sprejemanja proračuna povprašal po OŠ – kaj je potrebno, zato upravičeno pričakujem, da bo sedaj ta klobčič razvozlan v korist otrok, ki vstopajo v OŠ Trebnje in njene podružnice, oz. so se letos že imeli priložnost učiti angleškega jezika in bo ta možnost ohranjena tudi v drugem razredu.

Tudi sam sem imel otroka vključenega v angleške ure tako v vrtcu in šoli, zato pričakujem od odgovornih, da bodo to možnost imeli tudi vsi otroci, ki prihajajo v te šolske klopi z naslednjim šolskim letom. Ne morem sprejeti razmišljanja – moj je mimo, zdaj me pa ne briga več. Potrebno je odgovorno obnašanje vseh deležnikov, zato pričakujem od ravnatelja in vseh, ki bodo delali na tem s strani občine, da bodo prevzeli aktivno vlogo v tem procesu in enkrat za vselej rešili zaplete. To pomeni do takrat, ko bo angleščina na državni ravni vpeljana v prvi razred, kar bi se znalo zgoditi čez kako leto ter s tem razrešeno vprašanje sredstev.

Resnično, dajmo že enkrat to angleščino uredit’, da je to nekaj, kar bomo izvajali, in ne vsako leto lovili možnosti. Predvsem pa pričakujem, da bodo odgovorni sedaj reševali nastalo situacijo v korist otrok. Bilo bi namreč resnično katastrofalno, če bi s posredovanjem zgodnjega učenja prekinili. Ne nazadnje tudi rezultati otrok pri preverjanju znanja glede na slovensko povprečje kažejo, da moramo še kaj dodati. Upam, da bo rešitev za otroke sprejeta do 1. septembra. Bilo bi krasno tudi, če bi starše odgovorni seznanili o rešitvi še pred počitnicami, saj bodo tako te še bolj brezskrbne in prijetnejše za vse.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4