Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 07.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Brane Praznik | Cajtng | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,738-krat

Kakšen obseg bo imel Nostradamus moje krajevne skupnosti okoli pasu?

Piše: Brane Praznik

Piše: Brane Praznik

Michel de Nostradamus, sicer srednjeveški zdravnik in mislec, je napisal več kot tisoč predikcij (napovedi v obliki pridig). Nekateri zgodovinarji, ki bi radi s pretiravanjem poudarili pomen pa pravijo, da se jih je uresničila že več kot polovica. Drugi, torej – da se jih ni uresničila, nekaj manj kot polovica. V nobenem primeru to ni kakšen poseben uspeh, sploh pa ni potrebe, da bi se mu klanjali, kajti če bi človeštvo res verjelo v te napovedi, bi se slabim skušalo izogniti in bi bil odstotek uresničenih veliko večji…

Živel je pred 500 leti v Franciji in – za znoret – kaj vse nam je napovedal. Recimo za letošnje leto. Njegova kvartina II-LXXXVI – 2014, je zelo temačna in pravi (itak je vse zapisal v nekakšnih geslih in šifrah): »Razbita flota ladij v Jadranskem morju; Zemlja se trese, ogromne eksplozije v zraku, ki udarjajo ob zemljo; Egipt se trese, veča se območje Mohameda; Jok in vzdihovanje po vrnitvi vere.«

Iz tega lahko sodobni napovedovalci prihodnosti in pravi nakladači nanizajo kar želijo, predvsem pa, kar si zaželimo mi – preprosta raja, ki komaj čaka, da bi se nekaj naredilo brez našega vpliva, ali z usodo in božjo močjo.

Kako za hudirja naj bi Nostradamus pred 500 leti mogel kar vedeti, ali izračunati s pomočjo zvezd (ki so se doslej že vse premešale), da bo v Jadranskem morju exodus prebežnikov iz Afrike, da bo prišlo (zaradi požrešnosti in nerazsodnosti ljudi) do takšnih okoljskih sprememb, da se trese ves svet in nas danes zaliva, jutri pa pač zmrzujemo. Najbrž tudi ni mogel »izračunati«, da bodo kaos povzročali islamski skrajneži ali, da s(m)o (zopet zaradi človeške požrešnosti) ljudje izgubili zaupanje in vero v boljšo prihodnost.

Verjetno so bolj natančne in zaradi okoliščin pronicljive jasnovidke, ki dandanes po polnoči vsako noč na TV kanalih napovedujejo zdravje, večno mladost in odpravljajo bolečino v križu, ker vedo, da je bilo sranje že lani, in da ne more biti letos kaj bolje…

Letos bodo lokalne volitve in 100 procentov sem prepričan, da bomo v vsaki vasi ali vsaj v vsaki krajevni skupnosti dobili že v kratkem lastnega, novega Nostradamusa, jasnovidca, ki bo praviloma kandidiral za šefa KS, če ne celo za občinskega odbornika. Največji Nostradamusi pa bodo nedvomno kandidati(ke) za župana.

Dosedanji kandidati, ki jih je ljudstvo izvolilo, ker so imeli napovedi lepe kot pravljice in bodo letos zaključili z mandatom, so se namreč izkazali za odlične Nostradamuse.

Toda z napako! Napovedi so obrnjene in so za nazaj. Mojemu Nostradamusu, ki smo ga v KS izvolili pred štirimi leti, se je morda uresničilo 20 odstotkov napovedi. Morda?

Ker jih bo večina kandidirala ponovno, tudi večina že sedaj obljublja (že v nekaj mesecih pa bodo zanesljivo pretiravali), da bo neuresničene napovedi za ‘prmej’ uresničila že v prvem letu prihodnjega mandata. Opravičevali se bodo, da so jim bile doslej v napoto takšne zadeve, ki jih v nobenih zvezdah ni bilo mogoče odkriti. Niti Nostradamus jih ne bi uspel, niti tista hrvaška jasnovidka, ki pravi, da bo Slovenija izstopila leta 2015 iz EU. Najhujša ovira pri uresničevanju napovedi so bili seveda nasprotniki napredka. Iz drugih političnih opcij! Včasih so jih prepoznali kot »notranje sovražnike«! Morda bi jim lahko danes rekli Antinostradamusi?

Bistvo sestavka je pravzaprav v tem, da bo treba v naših Nostradamusih prepoznati, še preden se spravijo h koritu, več zadev:

 1. Če ponovno kandidirajo, najprej z objektivno oceno – koliko so si glede na dane obljube res prizadevali in jih tudi izpolnili;
 2. Treba bo prepoznati realnost novih obljub, ker denarja, da bi se cedila med in mleko res ne bo … in
 3. Treba je torej prepoznati predvsem njihovo pošteno razmišljanje ali dosedanje pošteno ravnanje (uspešnost, zmožnost načrtovanja in ne samo blebetanja).

Še tako se rado zgodi, da najbolj poštene prerivanje pri koritu – pokvari.

Lahko pa razmišljamo tudi tako kot so pred davnimi leti v Bohinju (morda je bilo celo v Butalah), ko so imeli zgled ob volitvah v reji prašiča in menili, da jih njegova kilaža precej stane! Zato so na zboru rekli, da je najbolje, če po zgledu vzreje prašiča ponovno izvolijo kar starega župana, ki ima zelo dober obseg pasu, saj bo reja novega zopet strašno veliko ‘koštala’!

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4