Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 14.04.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,683-krat

Gnoj na gnoj – kateri najbolj smrdi?

gregor kaplan 150x150

Piše: Gregor Kaplan

Koliko blodenj zaradi enega predloga o gnojnici in gnojevki ter subvencioniranju aditiva proti neprijetnemu vonju … Vsi pa bi želeli jesti zdravo in kakovostno, doma pridelano hrano, ki bi bila seveda še cenovno ugodna in dostopna v najbolj mogoči sveži obliki. Se morda motim? Zato sem predlagal, da se s strani občine Trebnje subvencionira aditiv, ki zavira neprijeten vonj. Zadeva se vključi v razpise občine za področje kmetijstva za leto 2015. Dodal sem še nekaj kriterijev, ki bi pomagali pri določitvi prejemnika, ter analiziral, kaj vse bi s tem dosegli in kdo bi imel koristi. Pa poglejmo …

Zmanjšanje smradu pri polivanju gnojevke; Zmanjšanje izpiranja hranil v podtalnico in vodotoke ter druge vodne vire v občini Trebnje; Hranila v gnojevki so močneje vezana; Aerobno preperela gnojevka pospešuje tvorbo humusa v tleh in izboljšuje rodovitnost tal; Boljši izkoristek hranil za rastline iz gnojevke; Gnojevka postane bolj tekoča in homogena; Potreba po mešanju gnojevke se zmanjša; Njena Ph vrednost se zniža; Amoniak se veže v amonijev karbonat in v beljakovine mikroorganizmov; Občutno zmanjšanje porabe mineralnih gnojil; Znižanje vsebnosti patogenih mikroorganizmov v gnojevki; Pri aplikaciji take gnojevke po zelenih rastlinah ne prihaja do ožigov; Bo dovolj plusov? Gremo naprej! Zmanjšanje števila muh v hlevih; Manj amonijaka v hlevskem zraku; Izboljšanje hlevske klime, kar seveda pripomore k sami kakovosti končnih izdelkov (mleko, meso); Nekateri tovrstni preparati so dovoljeni tudi pri ekološkem kmetovanju, …

Seveda bi bile koristi tudi za vse prebivalce, ki živijo neposredno ob večjih kmetijskih površinah, saj bi bil neprijetni vonj bistveno manjši ali celo odpravljen. Ob tem seveda nisem pozabil na okoljevarstveni moment, ki sem ga dodal v obliki dveh dodatnih metrov oddaljenosti od vodotokov, poleg tistega, kar že zahteva zakonodaja – drugi red voda je gnojenje dovoljeno 5m od brega. Dodani pa so bili še odtočni kanali, jarki in melioracijski izkopi ter drugi infrastrukturni objekti, ki na kakršen koli način upravlja z vodo in bi lahko posledično gnojnico z različnimi oblikami dovajala v vodotoke.

Seveda kljub zamisli, kjer vsi dobijo, pa predlog v občinskem svetu Občine Trebnje v obliki dodatne točke – ni preživel. Nekateri so “strica Googla” celo povprašali o tem in (morda zgolj slučajno) spregledali nekatere dobre prakse, ki jih imajo ali so jih imeli v naši soseščini (občina Mirna Peč). Pa recimo turistična občina Bled in občina Gorje. Pa še bi se kdo našel.

Kakor koli, predlog je bil – uspešno ubit. Po vsem govoričenju, da smo kmetijska občina in da je treba podpirat kmetijstvo in kmeta, pa samooskrbo s hrano, je pravo čudo, da je 6 (šest) svetnikov dvignilo rdeč karton in tako pokazalo svoje odklonilno stališče. Celo stranka, ki se reklamira kot kmetom naklonjena, se ni odzvala pozitivno do predloga, ki bi njihovim volivcem pomagala do boljšega pridelka, drugim do svežega zraka (brez smradu), tretjim pa do pravice do čiste pitne vode in kakovostnih vodnih virov v naši občini. Pri tem se je resnično potrebno vprašati – kdo je tu vol? Si je morda kdo že prej preračunal, da bi bil izpad dohodka zaradi zmanjšanja nakupa mineralnih gnojil prehud udarec in je bolje molsti kmetovalce?

Kakor koli, zadeva še ni zaključena, vsaj za mene ne. Na Občino bom poslal pobudo, da zadeve izpelje, kot sem jih predlagal. Če bo predlog ponovno ubit, pa je čas, da se vsi v občini vprašamo – kateri gnoj najbolj smrdi?


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4