Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.11.2012 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Špela Smuk
Prispevek ogledan: 563-krat

»Dvignite se!«

Piše: Špela Smuk

Piše: Špela Smuk

»Vsem in vsakomur posebej med vami želim, da bi imeli vzrok za jezo. To je nekaj dragocenega. Kadar človeka nekaj razjezi, tako kot je mene razjezil nacizem, postane bojevit in močan ter ukrepa… Vzrokov za jezo je danes veliko, kajti ta naš svet očitno ne gre v pravo smer,« razmišlja 95 letni Stéphane Hessel, avtor svetovne uspešnice Dvignite se!, ki so jo doslej prevedli že v več kot trideset jezikov in natisnili v več kot treh milijonih izvodov.

Ko mi je bilo pred časom iz uredništva Cajtnga ponujeno, da »na glas razmišljam« in posredujem svoje videnje aktualnih pomembnih dogodkov za občane, sem imela tisoč idej. In bolj ko sem razmišljala o čem naj pišem, bolj sem prihajala do zaključka, da so vse konkretne zadeve o katerih bi želela pisali, le posledica in rezultat našega odnosa. Zato bom pisala o tem.

Čas, v katerem živimo, je neusmiljen. SVET se vrti v napačno smer in drsi s tečajev. LAHKO VPLIVAMO NA TO? ZELO TEŽKO.

EVROPSKA UNIJA se sooča z negotovo prihodnostjo in velikimi težavami. LAHKO VPLIVAMO NA TO? TEŽKO.

Tudi za našo DRŽAVO se zdi, da išče kompas. Ukvarja se s polpreteklo zgodovino, delitvami na vaše in naše, rdečimi zvezdami, velikimi egi na obeh/vseh straneh, kadrovanjem in hkrati z varčevalnimi ukrepi za socialne transferje, izobraževanje, zdravstvo…. LAHKO VPLIVAMO NA TO? MORDA.

In prav nič drugače ni v naši LOKALNI SKUPNOSTI; občina ostaja v nekem sivem povprečju, ukvarja se sama s seboj in je sama sebi namen, deli drobtinice in sklepa kravje kupčije med »ta pravimi«, v občinski upravi dosledno zaposluje »nedomačine«, z redkimi izjemami posle oddaja le tujim podjetjem, išče dežurne krivce za lastne napake, … ob vsem tem pa pozablja na svoje poslanstvo, biti v službi ljudi, na neizmerne naravne in človeške potenciale in možnosti za preboj naše občine, ki tako ostajajo neizkoriščeni. LAHKO VPLIVAMO NA TO? LAHKO!

Ob zavedanju, da lahko vplivamo, lahko naredimo veliko. Pozabimo na vsesplošno apatijo in miselnost »saj jaz ne morem nič vplivati«. Lahko, pa še kako. Povedati moramo kaj hočemo, kam želimo, v kakšni družbi želimo živeti in zahtevati od občinskih veljakov, da prevzamejo(mo) svoj del odgovornosti in se začnejo(mo) odločati o pomembnih stvareh za nas in za druge na podlagi več morale in manj interesov. Da naredimo tisto, kar je prav, namesto tistega, kar se splača! (T. Terzan).

Župan, prvi mož naše občine je pravnomočno obsojen zaradi več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja. Država oz. tožilstvo proti njem vodi še okoli 10 postopkov za kazniva dejanja. Komisija za preprečevanje korupcije je zgrožena zaradi »moralne abstinence« trebanjskega župana dala pobudo za spremembo zakonodaje. Nadzorni odbor Občine ugotavlja, da se enake nepravilnosti in zlorabe nadaljujejo. Župan ne čuti nobene odgovornosti, nobene refleksije. 12 svetnikov Občinskega sveta pa je dvignilo karton, da teh kaznivih dejanj ne obsoja.

Saj ni res, da družba to odobrava, res je, da enostavno nemo in nemočno spremlja, kako nekateri izigravajo moč in sistem. DRUŽBENO OBSOJANJE IN TERJANJE ODGOVORNOSTI pa je prav gotovo kazen, na katero se odvetnik ne more pritožiti in proti kateri svetnik ne more dvigniti rdečega kartona.

Dr. Erik Brecelj je pred kratkim povedal nekaj, kar zelo lahko preslikamo na Trebnje: »Sporočilo je jasno: Bodite tiho in pustite, da politika počne z vami, kar želi. Želeli smo ven iz komunizma, kjer je približno enak sistem – če si delal kaj proti sistemu, si bil kaznovan. Če si bil tiho, so te pustili pri miru, in če si kaj sodeloval, si bil nagrajen. Ta enopartijski sistem gre v Sloveniji naprej. Če si njihov, dobiš drobtinice, če kaj govoriš te udarijo, če sodeluješ, si nagrajen. Zaradi te filozofije smo prišli v krizo, hujšo kot preostala Evropa, in izgubljamo vsi. Razen res redkih posameznikov vsi izgubljamo. In ta molk Slovencev, ki najbrž izhaja še iz hlapčevstva, nas drago stane. Ob vseh herojskih zgodbah iz preteklosti smo zdaj, da ne rečem, kolaboracionisti s korupcijo.«

Morda se komu zdi moraliziranje, komu filozofiranje, ampak trdno verjamem, da lahko soustvarimo mikrookolje, našo lokalno skupnost, v tem še tako norem svetu, ki nas obdaja – VARNO! Če bomo kupovali in koristili storitve v lokalnem okolju, pri kmetih, v trebanjskih trgovinah, koristili in cenili domače znanje, hodili v domače servise, k domačim frizerjem, cvetličarjem, pekom, slaščičarjem, mesarjem, obrtnikom, mizarjem, koristili usluge domačih gradbenih podjetij, gostincev, vodovodarjev, agencij, projektantov, hodili na domače prireditve in s tem podpirali trud društev in kulturnih delavcev, spodbujali naše športnike na tekmah, če si bomo vzajemno pomagali, če bomo ponosni na dosežke sokrajanov, če bomo poskušali razumeti potrebe starejše in mlajše generacije, če ne bomo nikogar ovirali, če bomo od sebe in drugih terjali spoštovanje do narave in okolja, bomo živeli v bistveno VARNEJŠEM OKOLJU, saj si bomo sami pomagali zagotavljati preživetje, delovna mesta, pozitivno ekonomijo, zdravo okolje, dvigovali kvaliteto bivanja in predvsem stkali trše in iskrene medsebojne odnose ter posledično začutili večjo pripadnost kraju. Pravijo, da je veriga tako močna kot njen najšibkejši člen; morda se sliši neverjetno, ampak tukaj velja sistem domin, soodvisnosti; naš nakup avtomobilskih gum pri domačem prodajalcu, ki ga sploh ne poznate ali morda celo ne marate, lahko preko dolge sklenjene verige vpliva na službo vaše žene, ki dela v frizerskem salonu v popolnoma drugem koncu občine, na urejenost nogometnega igrišča ali na uspešno prireditev lokalnega društva. Zveni čudno, ampak drži. In če bodo po našem zgledu ravnala tudi domača podjetja, obrtniki, šola, vrtec, gostilne, dom za ostarele, morda celo občina,… bodo členi verige močnejši in trdno sklenjeni.

Nič ne dobiš zgolj z lenobnim pripadanjem neki skupnosti, ampak predvsem z delovanjem zanjo, za njen razvoj, za njeno prihodnost. Prav to poskuša temu ponorelemu svetu, ki očitno ne ve, kam pluje, po B. Sobanu, zdaj trmasto dopovedati 95 letni Stéphane Hessel.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4