Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,668-krat

Cvetoča lepota v Galeriji likovnih samorastnikov

Trebanjka Aleksandra Šepec, univerzitetna diplomirana oblikovalka oblačil in tekstilij, skrajšano povedano – modna oblikovalka in poklicno še marsikaj drugega kot to in kar sodi poleg, je v petek zvečer, dan pred praznikom dneva žena, v Galeriji likovnih samorastnikov pripravila modno revijo »Vse moje ženske«, istočasno pa predstavila tudi modno znamko Lepeobleke.

SONY DSC

Avtorica modne revije Aleksandra Šepec je z izborom manekenk iz domačih logov pokazala, da je na trebanjskem veliko cvetoče lepote.

Aleksandra Šepec je umetniški javnosti že dlje časa znana po mnogoterih aktivnostih, med katere sodi oblikovanje kostumov za različne odrske predstave in scene; znana je po predavanjih na temo oblačenja in izdelavo oblačil doma, med likovniki pa tudi kot dober ilustrator knjižnih del in pedagog risanja… Tudi tokratno modno revijo, kostume in režijo je zasnovala sama.

Dogodek je pritegnil neverjetno velik krog obiskovalcev. V Galeriji je bilo »sardeliziranih« najmanj 250 gostov, seveda brez sodelujočih v modni reviji. Obisk je pokazal, da si takšnih in podobnih prireditev Trebanjci želijo. Vsekakor Galerija likovnih samorastnikov ni najboljši prostor za prirejanje modnih revij, vendar v tem trenutku edini, kjer je mogoče pripraviti prireditev na tako visoki ravni.

Po modnem podiju so se v Aleksandrinih kreacijah sprehodile lepe nepoklicne manekenke, ki vse cvetijo v Trebnjem in njeni okolici: Hana, Maruša, Barbara, Tinkara, Klara in Nastja. Aleksandra Šepec se je z revijo »Vse moje ženske« javnosti na ta način predstavila prvič. Na reviji je pokazala pozabljene ženske oblačilne forme in oblačilne detajle preteklosti, ki so jo navdihnile stare slike, zbrane na območju Dolenjske in Bele Krajine ter na osnovi ustnega izročila in pisnega gradiva o oblačenju, kostumografskem in folklornem pečatu v zgodovini. Oblike, kroje in detajle ženskih oblačil iz obdobja 1890-1950 je preoblikovala v sodobnem duhu.

“LEPEOBLEKE so odgovor na pozabljeno žensko oblačilno identiteto in ustvarjajo novo, samozavestno žensko, ki ne želi nositi hlač, da bi se počutila bolj »moško«. Nositi krilo je odgovornost do slovenske ženske zgodovine, do ženskih prednic, do ženskega izročila ter ženske folklore,” je poudarila oblikovalka.

SONY DSC

Najmlajša manekenka in njen spremljevalec, sicer Trebanjec, frizer Simon (Studio Trim Novo mesto), ki je uredil vse pričeske manekenk.

Vsekakor se kaže s stavkom obregniti še ob samo izvedbo modne revije, ki je sicer bila to, vendar pa še veliko več. Bil je izvrsten kulturni dogodek in zaželena popestritev trebanjskega kulturnega dogajanja. Prireditev je nastala v sodelovanju z JSKD Trebnje, Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, Frizerskim studiem Trim iz Novega mesta in cvetličarno Florami iz Trebnjega.

Mlada moderatorka Glorija Meglič je bila pred mikrofoni samozavestna in tekoče vezla dogodke, dekleta Tria Viva so bile z izvrstno zaigranimi skladbami med nastopi manekenk čudovite, prav tako so ubrano zapele pevke znane skupine Lilith, da ne govorimo o solistki Barbari Leban in instrumentalni spremljavi Francija Kravcarja. Vsega je bilo dovolj in do prave mere. Aleksandra Šepec, ki poleg kostumografije obvladuje tudi scenske prvine, je v ozadje nevsiljivo postavila projekcijo starih fotografija, ki so zapolnjevale in povezovale dogajanja. Tudi svetloba, fokusiranje le-te in zatemnjevanje prostora so bili čari, ki so dopolnjevali že tako napete estetske dogodke.

Vsekakor ni neskromno, če povzamemo mnenja številnih uglednih Trebanjk in Trebanjcev, ki so na priložnostnem sprejemu po tej modni reviji menili, da je bilo vse skupaj na ravni, ki je presegla vsa pričakovanja. Nekateri so, medtem, ko so čestitali avtorici za izjemno stvaritev, celo menili, da kaj takšnega niso sposobne pripraviti v našem prostoru niti ugledne modne hiše.

Aleksandra Šepec: “Da je modna revija ob dnevu žena uspela v takšni obliki in v tej meri, so zaslužne nekatere lokalne organizacije in ljudje, ki ste verjeli v ta dogodek in bili njegov pomemben člen. Rada bi poudarila nesebično pripravljenost do sodelovanja vseh sodelujočih, ki vas je kratkomalo preveč, da bi vse naštela. Zgodba o take vrste kulturnem dogodku in pre-številčna udeležba priča o želji ljudi, da se združujejo na raznolikih dogodkih in se imajo lepo, ter ustvarjajo kreativne in drugačne dogodke, ki polnijo ljudi s pozitivno energijo, veseljem ter zavestjo do naših prednikov ter dediščine. Stokrat hvala!”

Besedilo in slike: Brane Praznik

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4