Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 11.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 906-krat

KOLUMNA: Brez muje se še čevelj ne obuje – Trebnje 2020

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Ko takole urejam osebne arhive v računalniku, naletim na zanimive dokumente. Eden takih, iz leta 2006, ima zanimiv naslov: Trebnje 2020. Res je, takrat smo si želeli opisati razvojno vizijo naše občine. Vendar se je sodelujočim zadeva zazdela prezahtevna in nastal je koalicijski seznam opravil in nalog Trebnje 2010. Po tem letu očitno naša občinska barka plove kar tako, kakor se komu zdi.

Vstopili pa smo v novo evropsko plansko in tudi finančno obdobje, ki sega tja do, ne boste verjeli, ravno do 2020. Država in regija so že pripravili razvojne zasnove, po katerih bomo delili približno 3,8 milijarde EUR iz evropskih virov, za regionalni in socialni razvoj, za kohezijo in za razvoj podeželja. Kje se v tem dogajanju nahaja naša občina, ne vem. Nič ni zaslediti ne v medijih, ne na srečanjih v regiji ali na državni ravni. Ali je naše modro vodstvo klinično mrtvo? Koliko priložnosti bomo znova zamudili in zavidali sosednjim in bližnjim, praviloma manjšim, tudi odcepljenim občinam, ki znajo za blaginjo občanov bolje poskrbeti tudi ali predvsem z denarji iz evropskih virov?

Dobro je vedeti, da je Slovenija po novem razdeljena v dve kohezijski regiji. Trebnje spada v vzhodno, ki je glede na evropsko povprečje manj razvita od slovenske zahodne regije in bo zavoljo tega deležna višjih zneskov oziroma deležev pomoči.

Katere investicije bodo imele prednost? Skupni imenovalci so učinkovita raba virov, okolje, pot v družbo s čim manj izpusti toplogrednih plinov, in seveda izvajanje evropskega podnebnega paketa.

Povejmo po domače, uporabno za vsak dan v naši občini:

Viri: učinkovito ravnanje z vodo, zmanjševanje izgub v vodovodih, zbiranje deževnice za sanitarne in tehnične namene, zajemanje padavin za zalivanje v kmetijstvu, itd. Učinkovito ravnanje z energijo: energetska prenova stavb, s poudarkom na javnih in večstanovanjskih stavbah, obnovljivi viri energije – zamenjava fosilnih goriv z biomaso, razpršena proizvodnja električne energije, s solarnimi elektrarnami za lastno porabo, gradnja pametnih omrežij, raba sončne energije za ogrevanje sanitarne vode. Imamo kakšen občinski razvojni načrt na tem področju, razen posegov Komunale Trebnje? Recimo energetsko pisarno za svetovanje občanom, ali energetsko knjigovodstvo v javnih zavodih? Smo povsod zamenjali arabsko nafto s trebanjskim lesom? Smo pomislili na pomoč občanom, kot v nekaterih sosednjih občinah?

Okolje: do 2017 morajo vsa gospodinjstva poskrbeti za čiščenje odplak, bodisi s priključkom na kanalizacijo, bodisi s posamično ali pa skupno vaško čistilno napravo. Smo poskrbeli za pomoč občanom, kot v nekaterih sosednjih občinah?

Ena od poti v družbo z manj izpusti toplogrednih plinov je tudi (ekološka) pridelava hrane in poraba čim bližje. Imamo kar nekaj velikih javnih porabnikov, ki bi se morali ravnati po Uredbi o zelenem naročanju. Še več, Ministrstvo za kmetijstvo in Ministrstvo za finance sta izdali Priporočila za javno naročanje živil (naslov preprosto vtipkajte v spletni brskalnik), da bi seznanila z zakonitimi možnostmi neposrednega naročanja pri pridelovalcih brez razpisov. Je naše modro občinsko vodstvo seznanilo pridelovalce in javne porabnike s tem dokumentom?

Ja, brez muje se še čevelj ne obuje. Pohane piške letijo v usta samo v pravljicah, enako velja za mizico, ki se sama pogrne. Tudi modro občinsko vodstvo bo moralo svojo mizico zaslužiti!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4