Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 22.11.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,105-krat

7. Cajtngov izlet – Praznična Štajerska

ODHOD: petek, 26.12.2014

Na Štefanovo, Dan po Božiču, na Dan samostojnosti, Vas vabimo na navdihujoče praznično popotovanje po manj znanih krajih Štajerske. Obiskali bomo štajersko prestolnico, kjer počiva domoljub in prvi general slovenske vojske Rudolf Maister, Zavrh – Maistrov »drugi dom« v Slovenskih goricah, najstarejše slovensko mesto Ptuj, Marijino romarsko svetišče na Ptujski Gori – najlepšo celostno umetnino srednjega veka na Slovenskem, okusno domače kosilo nam bodo pripravili v Halozah, čar božične noči bomo podoživeli ob veličastnih Živih jaslicah pod Bočem, praznični dan pa zaključili v slovesno razsvetljenem knežjem mestu Celje.

izlet slika 4

Vožnja z udobnim turističnim avtobusom proti Štajerski, vmes postanek za jutranjo kavico. Skozi panoramsko vožnjo bomo začutili utrip Maistrovega mesta Maribor in se na praznični dan poklonili njegovemu spominu na mariborskem pokopališču Pobrežje, kjer je njegov zadnji dom (1874 – 1934). Tako bomo na simbolni ravni povezali dve mesti: Trebnje, kjer se je leta 1834 rodila Franja Tomšič, mati Rudolfa Maistra in Maribor, kjer so 100 let kasneje, leta 1934, pokopali njenega sina kot prvega generala slovenske vojske, vizionarja, pesnika in srčnega domoljuba.

Če ne bi bilo pogumnih, odločnih in daljnosežnih dejanj generala Maistra in pred njim škofa Antona Martina Slomška, danes skoraj zagotovo ne bi bilo samostojne Slovenije.

izlet slika 2Med vožnjo v Slovenske gorice, kamor je tako rad zahajal in kjer je nastala njegova najbolj znana pesem Završki fantje, se bomo prepustili zgodbi njegove družine in ključnim dogodkom, ki so Rudolfa Maistra, sina dolenjske matere in štajerskega očeta, za vedno zapisali v narodovo zgodovino. V Zavrhu si bomo pod strokovnim vodstvom ogledali spominsko sobo generala Rudolfa Maistra Vojanova in bojev za severno mejo. Po želji se bomo lahko povzpeli na bližnji Maistrov razgledni stolp, ki so ga vaščani Zavrha postavili Maistru v spomin, od koder je prekrasen razgled na ves SV del Slovenije.

Ljubka pokrajina Slovenskih goric nas bo pospremila na Ptuj, naše najstarejše mesto, mimo katerega je že v daljni zgodovini tekla znamenita Jantarska pot. Prepustili se bomo tisočletnim zgodbam starega mestnega jedra, ki jih pripovedujejo edinstveni spomeniki, zgodovinske stavbe, samostani, vinske kleti, rimske terme idr. Ptuj z okolico je znan tudi po častitljivih starih drevesih, ki v decembrskih praznovanjih igrajo ključno vlogo.

izlet slika 3Na obrobju Haloz nas bo že od daleč pozdravila znamenita Ptujska Gora z baziliko Marije Zavetnice. 600-letno romarsko svetišče je priljubljeno tako med tistimi, ki iščejo duhovno hrano, kot med tistimi, ki ljubijo umetnost, saj velja za biser slovenske gotike v arhitekturi, kiparstvu in slikarstvu, kar jo uvršča v evropski vrh. Od leta 1937 jo upravljajo Frančiškovi bratje minoriti, ki nam bodo v zanimivem vodenem ogledu predstavili duhovno in umetnostno-zgodovinsko podobo cerkve in kraja skozi stoletja. Nekaj časa bo na voljo tudi za osebno molitev oziroma za predajanje zdravilnim energijam, saj je notranjost cerkve z okolico en sam vrelec zdravja za dušo in telo. Nagovorile nas bodo tudi jaslice, katerim Frančiškovi redovi posvečajo posebno pozornost.

izlet slika 5Po tako obilni duhovni hrani se bo prileglo tudi nekaj za naše želodčke. V priznanem domačem gostišču nam bodo postregli pravo praznično kosilo s haloško gibanico in rujno kapljico tamkajšnjega vinorodnega okoliša.

Na zemljo bo že legala noč, ko se bomo pripeljali v starodavni kraj Studenice na severni strani Boča, kjer je bilo nekoč več samostanov. Božično dobrodošlico nam bodo izrekli srčni domačini, ki z neizmerno ljubeznijo do rodnega kraja in z navdušujočim medsebojnim sodelovanjem vsako leto pripravijo nepozabne Žive jaslice. Lansko leto jih je v 3 dneh, od 24.-26.12., kolikor trajajo predstave, obiskalo 7000 obiskovalcev. Zagoreli bodo pravi pastirski ognji, nebo bo ožarila svetloba, ves trg z vzpetino nad njim se bo spremenil v Betlehem in predali se bomo skrivnostim Božične noči. V živih jaslicah, kjer bo sodelovalo okoli 150 nastopajočih in preko 50 svetopisemskih živali, bomo sledili betlehemski zgodbi vse do blagoslovljenega trenutka, ko se v bornem hlevčku na betlehemski poljani rodi Božje Dete, ki prinaša Mir ljudem na zemlji in svetlobo v srca ljudi.

izlet slika 1Polni notranje radosti in miru bomo odhajali iz tega posebnega kraja. Odpeljali se bomo v knežje mesto Celje, mesto najbolj znane slovenske plemiške rodbine, na katero spominjajo mogočni grad nad mestom, najodmevnejša slovenska ljubezenska zgodba in tri zvezde Celjskih, ki danes dajejo tisočletni zgodovinski pečat slovenskemu državnemu grbu. Za zaključek bogatega dne se bomo prepustili prazničnemu vzdušju v pravljično okrašenem mestnem jedru ob Savinji.

VSTOPI V AVTOBUS: 5.45: Dobrnič, 6.00: AP Trebnje, 6.10: Mirna, 6.20: Mokronog

CENA: 35€ na osebo

CENA VKLJUČUJE: prevoz z udobnim turističnim avtobusom po programu, cestnine, parkirnine in ostale pristojbine, jutranji praznični posladek, vstopnino za vodeni ogled spominske sobe Rudolfa Maistra v Zavrhu, vstopnino za vodeni ogled bazilike na Ptujski Gori z multivizijo, praznično kosilo s haloško gibanico, zunanje oglede po programu in strokovno turistično vodenje, organizacijo in izvedbo izleta, DDV.

PRIJAVE: Turistična agencija Interflash turizem Trebnje, 07 348 22 22 do 10.12. 2014 oz. do zapolnitve mest na avtobusu.

Z NAMI BO, TAKO KOT NA VSEH DOSEDANJIH CAJTNGOVIH IZLETIH, AVTORICA PROGRAMA IN VAŠA VODNICA NA IZLETU, ENA IN EDINSTVENA, MAJA KOS.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4