Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 16.01.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Gorazd Marinček
Prispevek ogledan: 662-krat

KOLUMNA: Zombi jaz, zombi ti, zombiji smo vsi

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Trebanjska SLS je javnosti sporočila, da sicer zapušča županovo koalicijo, vendar bo še naprej podpirala program, ki je zanjo dober. Silvester Prpar vztraja na solidno plačanem podžupanskem mestu, ni dvoma, zakaj je občinski program zanj dober.

Da ne bomo govorili o osebah (ad personam), ampak se ukvarjali z izzivi in programom občine, bomo razpredali o stvareh (ad rem). Poglejmo, kaj smo v vlogi sodelavca iz Društva za oživitev Trebnjega (DROT) prispevali v županov predvolilni boj septembra 2006 pod geslom »Za razvoj – kjer je volja, je pot«.

Z vodilno mislijo trajnostnega razvoja »krajevna raba krajevnih virov« smo postavili pet razvojnih stebrov in sicer: turizem, ekološko kmetijstvo, energija iz biomase, upravljanje s človeškimi viri in (p)oživljanje podeželja. Po šestih letih je število ekoloških kmetij nespremenjeno, na biomaso ogrevamo POŠ Dobrnič, pri upravljanju s človeškimi viri pa imamo pomembno več visoko izobraženih mladih iskalcev zaposlitve.

Že takrat smo zapisali, da bi sistem za daljinsko ogrevanje na lesno biomaso stal okoli 2,5 milijona EUR, v občini bi letno ostalo okoli 3 milijone EUR, če bi z lesno biomaso nadomestili kurilno olje. Menda je občina pred kratkim objavila drugi razpis za koncesionarja. Velik uspeh po šestih letih. V tem času so samo v naši regiji postavili in pognali sisteme v občinah Črnomelj, Metlika, Semič, Ribnica, in v OŠ Šentrupert in Mirna Peč. Pred kratkim so pričeli s podobno zgodbo v Ivančni Gorici s Srednješolskim centrom in OŠ, na katerih, mimogrede, stoji največja solarna elektrarna na javnih stavbah v državi. Šestkrat 3 milijoni EUR znesejo 18 milijonov EUR, ki bi lahko vsako leto ostali v občini. Pomislite in preračunajte. Občini se sploh ne bi bilo potrebno zadolževati.

Za (p)oživljanje podeželja je bilo odločilno povečanje sredstev iz občinskega proračuna za krajevne skupnosti, da so lahko krajani več postorili sami in ne bili več toliko odvisni od milosti pisarniških vladarjev z Golievega trga št. 5. Kar je vsekakor pohvalno. Vendar pa vse kaže, da hlapčevska hvaležnost, da smejo upravljati s svojim, davkoplačevalskim denarjem, ostaja in nekateri ne zmorejo dojeti, da gre za njihovo osnovno človečansko pravico.

Poglejmo še podatke o turizmu: statistični urad izkazuje, da je leta 2008 bilo v občini Trebnje 63 sob za turiste s 190 ležišči, leta 2011 pa 43 sob s 135 ležišči. Nazadovanje za 29%. Povečalo pa se je število obiskov in nočitev, in sicer od 2749 obiskov in 8094 nočitev v letu 2008 na 4680 obiskov in 10877 nočitev v letu 2011. Kljub porastu se je zmanjšali povprečno število nočitev od 2,94 na 2,34, ali po domače, več ljudi nas hoče videti, ampak potem nekako vedno hitreje izginejo…!

Takrat, septembra 2006, smo tudi zapisali in ljudem povedali, da bomo postavili uradnika za pripravo programov za črpanje evropskih sredstev. Seveda ga ni nikjer.

In zakaj se po šestih letih počutim kot zombi?

Zato, ker po vsej Sloveniji, po večini občin, pripravljajo razvojne programe za rabo evropskih sredstev v finančni perspektivi 2014 – 2010. V preteklem obdobju smo v občino pridobili manj evropski sredstev od povprečja v regiji in državi. Zaradi pomanjkanja projektov. Ali jih imamo danes kaj več za prihajajoče finančno obdobje? Dobro veste, da jih nimamo.

Tudi zato bo koristno za vse nas, da se župan čim prej umakne.

P.S.: Javni uslužbenci, ki jih je kar nekaj v občinskem svetu, so zavezani Kodeksu o ravnanju javnih uslužbencev. Ta jih nalaga moralno in etično zgledno ravnanje tudi v zasebnem življenju, izven pisarne in delovnega mesta. V nasprotnem lahko njihov predstojnik sproži disciplinski postopek. Tako meni protikorupcijska komisija. Težko si mislim, da bi župan dal v disciplinski postopek direktorico knjižnice. Za druge in njihove predstojnike, ministre, si to seveda lažje predstavljam. Ampak, pustimo se presenetiti.

Zombi jaz, zombi ti, zombiji mi vsi!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4