Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 30.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke:
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,155-krat

ZGOLJ V RAZMISLEK: Volitve – nateg, ali delanje norca iz sebe?

V devetdesetih letih sem imel priložnost biti v lokalnih volilnih komisijah v Ljubljani, enkrat pa sem bil tudi predsednik volilne komisije. Volilna komisija je takrat ugotovila, da so na volišča prihajali ljudje, ki so sicer bili vpisani v volilne imenike, imeli osebne izkaznice na ustreznih naslovih, ampak na tistih naslovih kjer naj bi živeli jih nihče nikoli ni videl ne prej ne pozneje.

Glasovnica EU volitve 2014 bianco-

Glasovnica za volitve poslancev v evropski parlament.

V volilnih imenikih smo opazili, da so bili med volilci vpisani tudi ljudje, ki so umrli že pred več leti. Člani lokalne volilne komisije so takrat ugotovili, da so nekateri volilci hkrati volili kar v dveh volilnih enotah in v naši in sosednji krajevni skupnosti. Seveda smo te nepravilnosti takrat sporočili naprej, odgovora ni bilo nobenega. Gospa, članica lokalne volilne komisije, ki je to prijavila, je par mesecev za tem umrla.

Takrat smo imeli še kartonaste škatle, v katere se je metalo glasovnice. Po volitvah smo prešteli veljavne in neveljavne glasovnice, naredili zapisnik, ki ga je vsak član podpisal, potem smo te glasovnice in zapisnik spravili nazaj v kartonaste škatle, predsednik volilne komisije pa je kartonaste škatle odnesel domov in jih drugo jutro dostavil mestni volilni komisiji. Seveda nihče nikoli ni kontroliral, ali je medtem kdo zamenjal volilne lističe in zapisnik.


“Volitve so preveč pomembna zadeva, da bi jo prepustili volilcem …”

To se je nekaj časa počelo, potem se je pa nekdo izmislil, da je treba kartonaste škatle na Kresijo prinesti takoj po volitvah. Jaz, kot predsednik volilne komisije, sem strpal vse škatle v svoj avto in se odpeljal na Kresijo. Tam je že bila dolga vrsta predsednikov komisij, ki so čakali, da oddajo svoje škatle. Nekateri predsedniki pa so seveda z dostavami zamujali tudi več ur. Verjetno jih je po volitvah „žejalo“, pa so zavili v kak “strankarski bife.” Skratka za goljufanje na volitvah v devetdesetih letih je bilo priložnosti kolikor hočeš in kdor se je znašel, se je pač znašel.

Ljudje so se čudili – kako to, da so nekateri skorumpirani politiki voljeni vedno znova in znova. Eden od starih mačkov volilnih komisij mi je rekel: “Volitve so preveč pomembna zadeva, da bi jo prepustili volilcem?” Vprašal sem ga: “Ali gre potem samo za volilni cirkus?” Odgovoril mi je: “Misli si, kar hočeš”.

Ljudje, ki so izvoljeni za poslance, odločajo o zakonih, ki lahko ščitijo klepto-mafijske milijardne posle, ali pa ne. Ni mi treba pojasnjevati, ali je temu res tako, ali ne. Itak to lahko vsak vidi – kam nas je pripeljala politika zadnjih 23-ih let. Spomnimo se, pred nekaj leti na razglasitvi parlamentarnih volitev je pred razglasitvijo v Cankarjevem domu za eno uri crknila elektrika. Kakšno naključje in kakšna slučajnost. Ne, dragi moji, pri volitvah nikoli ne gre za slučajnosti. Sam sem pred volitvami pozival ljudi, naj se ne udeležijo volitev. Zakaj?

Zato, ker tisti, ki ste se udeležili volitev, ste dali legitimiteto skorumpiranemu sistemu, ki nas nateguje že 23 let in ki nas je v tem času okradel za stotine milijard evrov. Kar se mene tiče, sem hvaležen vsem, ki se volitev niso udeležili. Pri vsakih volitvah gre za – strice izza državne volilne komisije. Ti so tisti, ki določajo pravila, kot recimo, da cela Slovenija postane ena sama volilna enota samo takrat, ko gre za EU volitve in druge pravljice za “lahkonoč, otroci”.

Zdaj pa k osupljivemu podatku, ob katerem se do sedaj še nihče ni obregnil. Po EU volitvah je bilo v vseh medijih objavljeno, da je bila volilna udeležba 17%, čez noč pa se je volilna udeležba iz 17% dvignila kar na lepih 24%. Ta “dodana vrednost” volilcev in volilnih lističev, ki so volili ponoči – po razglasitvi volilne udeležbe – je samo 137.212. Res, pravi drobiž. To me rahlo spominja na volitve za predsednika države, kjer sta “neodvisna” kandidata gospod Turk in Pahor v pičlem tednu na upravnih enotah zbrala, prvi 9.000 overjenih podpisov, drugi pa 3.500.

Kaj ni že čas, da državna volilna komisija pojasni določene zadeve, neko neodvisno civilno združenje pa še enkrat prešteje te glasovnice in se prepriča kako in kaj je bilo s tem? Končno je možno, da so bili s tistimi dodanimi 137.212 glasovi oškodovani tudi kandidati političnih strank. Kaj so res volitve še vedno preveč pomembne, da bi bile prepuščene volji volilcev?

Vir: Stoyan Svet

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4