Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 12.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 858-krat

Želite odigrati simultanko s trenerjem ŠK Trebnje Andrejem Brcarjem?

V petek, 18. aprila 2014, se bo v Galaksiji v Trebnjem uradno odigrala prva simultanka v zgodovini mesta Trebnje. Zanimiv dogodek za vse ljubitelje tekmovanj, predvsem pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji kraljevske igre. Pozor, sodelujete lahko tudi vi!

Simultanka z Andrejem Brcarjem

Konec januarja smo na Cajtng.com objavili intervju s predsednikom in trenerjem Šahovskega kluba Trebnje Andrejem Brcarjem, katerega smo v enem izmed vprašanj povprašali tudi, če bi bil pripravljen sprejeti izziv in odigrati simultanko. Ker je bil njegov odgovor pritrdilen, smo stopili v akcijo. Sedaj je vse dogovorjeno, da se bo simultanka z Andrejem Brcarjem odigrala v petek, 18. aprila 2014 v Galaksiji v Trebnjem, pričetek pa bo ob 17. uri.

Kaj je simultanka?

Simultanka je ekshibicijska šahovska prireditev, kjer en igralec (ponavadi mojster, Andrej Brcar je mojstrski kandidat) igra naenkrat proti več igralcem. Obstajajo 3 oblike simultanke:

 • En igralec igra proti več igralcem in sicer tako, da se giblje v krogu od šahovnice do šahovnice in vsakič naredi eno potezo.
 • En igralec igra proti več igralcem (isto kot v prvem primeru), pri čemer že poražene igralce zamenjajo novi igralci.
 • Alternativna simultanka, v kateri dva igralca igrata proti več igralcem, a tako, da izmenično vlečeta poteze.

Šahovnice v prostoru so navadno postavljene v obliki konjske podkve. Mojster (oz. igralec, ki igra simultanko) ima pravico, da spremeni že narejeno potezo, a le dokler ne potegne poteze na naslednji šahovnici. Nasprotnik mora/lahko naredi potezo šele potem, ko mojster naredi krog oz. pride do njegove šahovnice. Prepovedano je tudi dotikanje figur, če mojster ni pri njegovi mizi. Navadno ima mojster bele figure, kar pa je lahko tudi stvar dogovora. Na simultankah se ne uporablja šahovskih ur. Simultanka je uspešna, če mojster dobi večino partij.

Kako bomo igrali v Trebnjem?

V Trebnjem bomo upoštevali vsa pravila igre klasične simultanke, odigrala pa se bo prva oblika simultanke, torej en igralec igra proti večim. V kolikor se bo za simultanko prijavilo do 15, morda 18 ljudi, bo odigrana ena simultanka, če bo prijav več, pa bosta odigrani dve simultanki. V tem primeru se bo ena skupina pomerila z Andrejem Brcarjem, druga pa s šahovskim velemojstrom, katerega ime zaenkrat ostaja še skrivnost.

Kakšne so možnosti za zmago??

Zagotovo vas zanima, koliko možnosti za zmago ima Andrej Brcar in koliko vi? Najbolj znan slovenski šahist, velemojster Bruno Parma, je v življenju odigral veliko simultank in skoraj vedno je izgubil kakšno partijo. Poznavalci pravijo, da kdaj tudi namenoma, da je bilo vse skupaj bolj zanimivo, predvsem za nasprotnike, pa tudi medije. Andrej Brcar ni velemojster, je šele mojstrski kandidat. In simultanke ni igral že 31 let! Možnosti za zmago torej so, morda celo zelo velike, toda – ste vi tisti, ki ga lahko premaga? Še več – bo Brcarjeva simultanka sploh uspela??? Kaj pa, če ga premaga več kot polovica nasprotnikov??

Se želite prijaviti?

Če ste kdaj v preteklosti igrali šah, če ste ljubitelj šaha, če menite, da ste lahko kos mojstrskemu kandidatu, se lahko prijavite na simultanko z Andrejem Brcarjem. Prijave zbiramo do 15. aprila 2014 na telefonsko številko 040 22 10 11 (Boban Pivašević). Prijavnina znaša 10€, v kar pa je vključena tudi malica po koncu dogodka.

(JK)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4