Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 07.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,106-krat

Zdanilo se bo/je v naši dolini … Dobro jutro!

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Hudič v sili še muhe žre, da preživi. A mu gre v naši Temeniški dolini preveč dobro, da bi se hranil s tem ničvrednim mrčesom in si raje odtrga zajeten kos našega denarja. Pa kaj? To lahko stori preprosto zato, ker mu dovolimo.

Sanjati o zadružništvu pri nas ne gre. Izvesti pa ga je še toliko težje. V krizi so se številne države prav skozi prizmo zadružništva reševale, za nas pa je tak “primitiven” model delovanja pač “zastarel” in premalo dobičkonosen. Po drugi strani pa je celo nevaren za razne – kvazi etablirane zadruge, ki imajo to ime le v svojem imenu, a so vse prej kot to in bolj spominjajo na kopije multinacionalk, ki delujejo v lokalnem okolju.

Zadruga 15. poldnevnik

V Trebnjem torej imamo pogoje. Imamo veliko občinske zemlje, pašnikov, travnikov. Poleg lastne in mirnske imamo še dve dolini za oskrbovanje (novomeško in ljubljansko, za viške pa je tu še železna cesta). Celo občinsko hosto (gozd) premoremo. Sicer ne vem, če jo je kdo pospravil od lanske zime ali pač vse trohni, a pustimo ležati naprej … Zadruga potrebuje torej neko določeno osnovo in to, kot rečeno, imamo. Imamo tudi dobrih 700 brezposelnih in številka še raste. Imamo celo uporabno ime, recimo 15. poldnevnik. Torej imamo vse pogoje, da bi zadevo popeljali v življenje. Očitno pa nam manjkata minimalistična podsegmenta in sicer ZKP (zdrava kmečka pamet) – skrb za sočloveka in nagon za preživetje skupine. Na žalost pa je to – egoistični kapitalizem in liberalni tok – v zadnjih dveh desetletjih, tudi v naši dolini Temenice, povsem iztrebil.

In kaj bi lahko počela ta Zadruga 15. poldnevnik. O kmetijstvu in sirarstvu sem že pisal, o zaposlovanju mladih tudi, in o zagotavljanju vira energije, vode, kmetijstvu, ribogojništvu in turizmu tudi. Če dodam še ogrevanje in pridobivanje energije iz biomase, pa čeprav samo iz občinskega gozda, imamo praktično že vse.

Zakaj jo potebujemo? No, za začetek se prične s proizvodnjo zelenjave, nato pa dodaja vse, kar se lahko pridela. Oskrbi se vse osnovne šole, vrtce in DSO v občini, pa še zadružna kuhinja vsekakor ne bi bil na odmet. Kakšna malenkost tu pa tam je še skrita, a nič ne de. Če takole na hitro seštejemo delovna mesta, bi jih trajno skozi celotno paleto nekaj let ustvarili cca. 150 do 200. V obdobju 5 do 10 let bi bila ta številka občasno celo potrojena, torej – za kratka obdobja do 600 ljudi. Posledično bi seveda prišlo tudi do širitve dejavnosti, ki bi število trajnih zaposlitev še povečalo. Pa ne pozabit, da to vključuje tudi sodelovanje že obstoječih občinskih (nekoč paradnih) konj, sedaj žal – kljusetov za kapitalistično klavnico. Prav slednji bi se lahko celovito vklopili v številne gospodarske aktivnosti in tako reševali svoj obstoj (postopna izgradnja osnovne infrastrukture – možnosti lastne promocije, mar ne?). Pri tem je potrebno dodati, da bi se odpirala tudi t.i. delovna mesta v razvoju, ki so danes še kako popularna, njihova ročnost pa je odvisna predvsem od razvoja, ki pa ga zadružništvo,  po vzoru vlaganja v lastno preživetje in iskanje novih delovnih mest, ima. Grobo rečeno – tu se skriva vsaj še dodatnih 30 – 50 delovnih mest.

Dobro jutroDobro jutro!

Vsekakor ni nujno, da so vsa delovna mesta določena za 8 urni delovnik, tudi krajši je dopusten. Pomembno je namreč to, da si človek lahko zagotovi sredstva za dostojno življenje. Profit pri takšnih podvigih je zanemarljiv, morda do 2% letno, a je bolj verjetna pozitivna nula. Razlog za tak izplen se skriva v spremenjenem pristopu, kjer je primarni cilj – zaposlovanje ljudi in zagotavljanje njihovega preživetja. S tega zornega kota pa je to za našo dolino pravo bogastvo. Le bogat občan oz. v današnjih časih že sit občan, pomeni, da ga ni potrebno vzdrževati iz občinskega proračuna in drugimi oblikami socialne pomoči. Tovrstno razmišljanje je za občino Trebnje na meji znanstvene fantastike in ideja o blagostanju skupnosti – verjetno, skozi prizmo slehernega občana v današnjih časih – vladajočim občinarjem sploh ni pogodu. S problemom brezposelnosti se v naši dolini tako ali tako nihče ne ukvarja. Zakaj? Ker revež bo za peščico riža, v slovenske primeru fižola, naredil vse, le sestradan in obupan mora biti primerno.

Ponovno se potrjuje, da v današnjem času lahko odloča le tisti, ki ima denar, vplivne prijatelje in popolni nadzor nad mojim in tvojim življenjem. Zato pa vsem tistim, ki si še manejo oči, in ne vidijo slike, pač izrekam – dobro jutro. Tek v tem (sedanjem, obstoječem) krogu je podoben hrčkovemu, ki v svoji kletki goni kolo, a se bo slej ko prej utrudil in odnehal. Dokler bomo torej gonili sedanjo zgodbo, bo naša prihodnost pristala točno tam, kamor padamo. In to brez padala. Odzdravite mi takrat, ko se bo tudi vam zdanilo …


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4