Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 09.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,399-krat

Zbornik o osamosvojitveni vojni v Temeniški in Mirnski dolini še vedno v nastajanju. Še vedno – VABLJENI!!

Lani spomladi smo pisali, da so člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Trebnje (OZVVS Trebnje) na občnem zboru 17. marca 2013 sklenili, da bodo izdali zbornik o dogajanjih pred in med vojno za Slovenijo leta 1991. Takrat so tudi dejali, da bodo material ter vse v zvezi s tem zbirali do oktobra 2013, a se je vse skupaj zavleklo. Materiala je očitno veliko, veliko več, kot so sprva pričakovali, le-tega ša zbirajo še dandanes. Pogovorili smo se z urednikom zbornika, tudi našim kolumnistom, Branetom Praznikom.

Osamosvojitvena vojna ZBORNIK 1

Razprava o bojih na Medvedjeku, ki je bila organizirana na Trebelnem.

 • Pa začnimo. Na čigavo pobudo ste se odločili za knjigo o slovenski osamosvojitveni vojni, ki se je odvijala (tudi) na Medvedjeku?

Za knjigo smo se odločili pravzaprav, ko smo začeli razmišljati o obeležitvi 10-letnice naše območne Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Prej smo bili veterani vključeni v novomeško zvezi, ki pa je bila za nas, ki s članstvom posegamo v celotno Temeniško in Mirnsko dolino, kar malo od rok. Ko smo torej razmišljali kako in kaj bomo naredili z našimi desetimi leti, nam je prišel najprej na misel zbornik v obliki brošure. Potem smo glasno razmišljali, kaj bi moralo biti v njem in tako naprej. In potem smo ugotovili, da imamo še strašansko veliko povedati – zakaj se veterani združujemo in tudi kaj še ni bilo povedano v dosedanjih publikacijah, skratka – kaj smo doživeli veterani vojaki in policisti, kaj organizirana civilna struktura in navsezadnje, kako so doživljali osamosvojitev naši krajani, takrat še v občini s podobo velike črke L, ki se je raztezala v obe omenjeni dolini.

 • Kakšen je delovni naslov knjige oz. zbornika in ali že obstaja končni naslov?

Delovni naslov zbornika ali knjige je »Vojna za samostojno Slovenijo v Temeniški in Mirnski dolini«. Za končni naslov še zbiramo ideje, vsekakor pa naj bi že naslov povedal, kaj je v njem. Za sedaj nam je najbolj pomembna vsebina.

 • Kdo vse se trudi s knjigo, koliko ur je bilo že vloženo vanjo in koliko ur bo (predvidoma) še vloženo?

Veterani so za urednika zbornika izbrali mene, v odboru je seveda še Miro Resnik, predsednik združenja, člani pa Alojz Grčar, Marko Kotar in Janez Bobnar. To je ekipa, ki za sedaj usmerja delo, z nami pa sodelujejo številni veterani, tako teritorialci, kot policisti oziroma nekdanji miličniki in takrat odgovorni v občinskih strukturi, pa tudi v organizacijah in društvih. Tu štejem seveda tudi civilno zaščito, zdravstveno osebje … V knjigo je vloženih veliko ur, bomo o tem na koncu, a prepričan sem, da jih bomo, četudi bi jih redno pisali, napisali premalo.

Osamosvojitvena vojna ZBORNIK 6

Osnovnošolci se intenzivno vključujejo v zbiranje podatkov in zapisov o osamosvojitveni vojni. Posnetek je nastal na okrogli mizi organizirani z nekdanjimi trebanjskimi miličniki.

 • Kdaj so se začela prva dela na knjigi in kaj je to bilo? Torej začetki – od ideje dalje …

Začeli smo lansko pomlad. Že v prvem odgovoru sem skušal opozoriti, da je dela s takšnim zbornikov veliko več, kot smo si zamislili. Med začetnimi pogovori so ideje kar kipele. Če povzamem na primer pogovor o brošuri, torej o prvotnem namenu – menda bomo ja v njej povedali (v brošuri), kako smo se pripravljali na vojno. Kako smo iz mokronoškega skladišča na skrivaj ‘kradli’ lastno orožje … O tem je vedela nekaj tudi milica, pa je bila tiho in nas varovala. Ja, pa o temu – kje in kako smo ga skrivali med občani… Kako so se naši vodi usposabljali in kje smo se zbirali? In tako naprej in naprej… Potem smo prišli do prvega dne agresije, spremljanje kolone in do oboroženega spopada na Medvedjeku… Razpored enot, ranjenci, mrtvi… Posredovanje gasilcev, zdravstvenega osebje, umik civilistov iz Velikega Gabra… Na drugi strani smo imeli strašansko odmeven konflikt v Mokronogu, na Dobu so zbirali vojne ujetnike, na Lanšprežu prestopnike… Vse je bilo treba zavarovati, vse oskrbovati, urejati promet. Po Trebnjem so miličniki lovili vohune… V enote je bilo treba klicati menjave… Torej, ko smo začeli razmišljati in se spominjati takratnih dogodkov, je bilo tega že v uvodu mnogo več kot eno samo brošurico…

 • Kakšni so bili odzivi po objavah v medijih?

Moram poudariti, da je bil odziv po objavi v medijih zelo dober. Ne bom rekel odličen, saj kakšnega navala ni bilo. Prav Cajtng nam je bil v veliko oporo z objavo poziva in kontaktnih telefonskih številk. Kar nekaj ljudi, ki so izrazili pripravljenost sodelovati, je poklicalo tako mene, kot predsednika in ostale člane. Vsekakor bi rad doživel še večji odziv, predvsem pa več pisnih prispevkov in več različnega gradiva, ki spominja na tisti čas.

 • Koliko ljudi pa se je odzvalo? Od kod vse prihajajo ti ljudje?

Morda bi bilo najbolje, če rečem, da doslej še nismo naleteli na primer, da bi kdorkoli odklonil sodelovanje. Niti tisti, ki so se v tem obdobju denimo preselili v druge kraje, pa so imeli med agresijo pomembne, če ne ključne naloge v tem prostoru. Ravno s številkam ne morem postreči, ker posamična področja obdelujejo različni sodelavci. Morda pa je priložnost, da posebej poudarim, da sodelujeta v tem trenutku v projektu, če ga tako imenujem, z mentorji in člani zgodovinskih krožkov dve osnovni šoli, Trebnje in Veliki Gaber. Obe šoli sta se sicer javili na razpis v ZPM, vendar bomo vse uporabne podatke njihovih raziskav uporabili tudi v zborniku. Z nekdanjimi miličniki smo imeli v Trebnjem posebno okroglo mizo, načrtujemo pa tudi okrogle mize s poveljniki enot po območjih delovanja itd.

SONY DSC

Veteran Janez Potokar, višji vodnik, je imel v koloni tudi svoj kamion, s katerim je vozil enoto. Vozilo mu je uničila letalska kasetna bomba, katere ostanek je našel v vozilu.

 • So se odzvali tudi kateri ljudje izven meja naše občine, ki so bili tako ali drugače povezani z osamosvojitveno vojno v SLO?

V vojni za Slovenijo so na takratnem trebanjskem območju sodelovali ljudje na obeh straneh konflikta. Prestrašeni vojaki JNA v Mokronogu, na Medvedjeku ali kot prestopniki na Lanšprežu. Njihov poveljujoči kader izšolan za vojskovanje, nekateri do konca indoktrinirani in pod silnim partijskim vplivom, so bili iz vseh vetrov takratne Juge. Danes najbrž gledajo na zadeve bolj spravljivo. Bilo bi jih zanimivo slišati. Pripadniki enot, ki so bili na Medvedjeku in še kje drugje na našem območju, so bili iz različnih delov Dolenjske. Iz Krškega, Sevnice, okolice Novega mesta itd. Tudi poveljujoči kader je bil iz različnih krajev. Poveljnik na Medvedjeku je bil iz Zasavja, glavni pogajalec iz Novega mesta… Za vsestranskost »zgodbe« bi bilo dobro, če bi dobili v »roke« kakšnega tedanjega nasprotnika, da bi nam povedal, kako so doživljali konflikte. Slovenske vojake, ki so bili v koloni, poznamo…

 • Se je na knjigo odzvala država Slovenija oz. katerikoli njen organ?

Za sodelovanje smo prosili Slovensko vojsko oziroma Ministrstvo za obrambo. Obrnili smo se na tisti del, ki se znotraj MORS ukvarja z vojaško zgodovino. Niso odklonili, nasprotno. Vendar finančnih sredstev nimajo in nam lahko pomagajo s strokovnimi nasveti. Obrnili smo se tudi na občinska vodstva, kjer kažejo razumevanje … Že kljuke na vratih, katere pritiskamo, zastokajo – denarja ni…

 • Pri čem oz. s čem ste imeli največ dela, problemov?

Z iskanjem resnice. Vsake oči imajo svojega ‘malarja’, vsak človek ima svoj spomin, videnje in vedenje na dogodek, čas in prostor. Dva pričevalca ne moreta povedati dogodka z enakimi stavki… Ker bi radi, da bi bila naša knjiga kar najbolj veren posnetek takratnih dogodkov – ne samo zaradi ljudi, ki so v njih sodelovali, temveč tudi zaradi naših zanamcev, si bomo vzeli čas. Nekateri pričakujejo, da je knjiga že v tiskarni. Še ni, upamo pa na izid v drugi polovici letošnjega leta. Če bo denar …

 • Bo knjiga združila Slovence ali jih še bolj (če je to sploh možno) razdelila?

S knjigo res nimamo namena razdeljevati naroda. Da jo bo lahko vsak interpretiral po svoje, je pač mogoče. Toda ne dejstev in podatkov! Te bomo zapisali tako, da bodo preverjeni. Ne enkrat, stokrat, če bo treba. Vsak, ki je zapisal ali dal izjavo, pa bo moral za zapisanim stati, kot se reče – z imenom in priimkom. Je pa že sedaj veliko »pametnih«, ki o Medvedjeku in Mokronogu vse vedo in »so že takrat« povedali… itd., itd. Mi ne razsojamo kaj je bilo prav ali ne, ali kako bi moral nekaj storiti, pa iz tega in onega razloga ni tega storil. Naš zbornik bo pričevanje.

Osamosvojitvena vojna ZBORNIK 3

Kolona JNA na Medvedjeku, posneta z višine.

 • Ste bili sami presenečeni nad katerikoli delom oz. izpovedjo kateregakoli vojaka oz. človeka?

Seveda so primeri, ko si želijo ljudje, da bi bili prikazani v boljši luči, kot je resnica, kot nekakšni narodni hedroji. Nekateri, ki so to vojno opazovali od daleč ali skrivaj, bi danes želeli prikazovati dogodke povsem v drugačni luči, v prikrojeni stvarnosti, največkrat zaradi dnevno političnih potreb. Pravzaprav sem bil presenečen tudi, ko sem prebral intervjuje Grujevića, zloglasnega vodnika v Mokronogu, v srbskem časopisju, ki so izšli nekaj let po agresiji. Človek ne more verjeti, kako se napihuje. Kot žaba! Seveda, me je pozitivno presenetila tudi iskrenost. Priznanje, da je strah v vojni ena tistih stvari, ki človeka paralizira. Ki ga omrtvi, še preden je res mrtev.

 • Nam lahko zaupate vnaprej – so se vojaki TO “martinčkali”? Obstaja med ljudmi, ki so bili na Medvedjeku, zamera do g. Pungartnika zaradi tega izraza?

Ne bom opravičeval gospoda Pungartnika, niti teritorialcev na Medvedjeku. Če bi bil g. Pungartnik obveščen o dogajanjih na Medvedjeku iz prve roke, bi rekel drugače. Tam pa pač ni bil. Kar se zamere tiče, bi rekel, da je splahnela. Vzel jo je čas. Vem pa, kaj so doživljali pripadniki TO tam, ko je zapokalo. Povedal sem, kaj je strah, kaj stori človeku, ko udari nasprotnikov izstrelek poleg njega ali ko 20 milimetrski naboji odstriže 50 cm debelo debla. Ker sem to vojno doživel, res da drugje, pa vendar tudi v ‘ognju’, lahko razsojam in povem, da se res niso »martinčkali«. V knjigi bo to dobro razvidno. Naj ob temu spomnim in odgovorim še z vprašanjem: Ali kdo danes sprašuje, koliko so se v prvi ali drugi vojni »martinčkali« naši dedje ali pradedje? Ne! Toda, sprašujejo pač, ali je bil oče, ded, praded tudi tam? Ali je branil domovino in ideale, ki so bili takrat vrednota?

 • Kako ste prišli do slik, lahko pričakujemo kakšne nove, izvirne, še nikoli videne? Kdo so avtorji?

Kar se fotografij tiče, kakšnih presenečenj doslej ni bilo. Nekaj fotografskih pogledov bo sicer novih, večina pa je že znanih, saj fotoaparatov ni bilo toliko, kot jih je danes. Zanimivih bo nekaj dokumentov, ki ilustrirajo položaj enot, delo CZ. Naj tu omenim, da pogrešam pokojnega Dušana Mežnaršiča, ki bi lahko svoje zapise, ki jih je nekaj shranil, še pojasnil. Pa ne samo to, tudi številna druga dejanja, katerim je bil posredno ali neposredno priča, vsekakor pa bi s svojim videnjem lahko marsikaj prispeval. Čas nam tudi sicer zmanjšuje število takratnih pripadnikov TO in drugih aktivnih udeležencev.

 • V kateri fazi je knjiga sedaj?

Težko odgovorim denimo, da je knjiga že v zaključni fazi. Kje pa. Včasih se mi dozdeva, da se nam izid kar odmika, posebej takrat, ko dobimo nove in nove podatke, pa je treba vse znova preverjati. Najlažje je z zgodbami in izjavami posameznikov. Te zapišemo in pika! Vsekakor si jaz in ekipa, ki sodeluje pri nastajanju zbornika, prizadeva, da bi bil izid v drugi polovici leta.

 • Še kakšna beseda o knjigi – morda kdo bo tiskal, kakšna bo cena, naklada, …?

Knjiga bo vsekakor imela nekaj sto strani in seveda niti malo ne bo podobna brošuri. Kakšna bo vezava knjige pa bo odvisno, kako ‘močna’ bodo sponzorska sredstva. Seveda smo dobili kar nekaj predračunov, na osnovi katerih načrtujemo (in nam stiskajo grlo) izid… Cena bo odvisna tudi od naklade. Torej – koliko bi jih denimo vzele posamične skupnosti…

Osamosvojitvena vojna ZBORNIK 4

Simbolika na Medvedjeku, Stil in kruh … 30. 6. 1991, iz arhiva Dušana Mežnaršiča

 • Potrebujete še kakšno pomoč, vam kje kaj narobe hodi, pa bi potrebovali dodatna pojasnila??

Zdaj smo v fazi, ko zbiramo denar in resnično potrebujemo sponzorska sredstva, pomoč občin, zasebnikov in firm. Smo pa seveda še vedno odprti in čakamo na pomoč tudi v vsebinskem smislu. Dobrodošli bodo dokumenti denimo o vpoklicu, drugi dokumenti, ki so bili izdani v tem času, fotografije. Torej vse kar bi še dodatno razjasnilo tedanje razmere in dogodke.

 • Kako močno oz. natančno boste v knjigi obeležili osamosvojitveno vojno za Slovenijo na Medvedjeku? Ali drugače – koliko bo ostalo skritega zaradi neodziva ljudi?

Tu moram izjaviti naslednje: Dobrih dvajset let po osamosvojitveni vojni je še prezgodaj za pisanje prave zgodovine, a po drugi strani to tudi pomeni, da je za pisanje spominov že čisto zadnji čas. Spomini namreč začenjajo bledeti. Mi bomo skušali dobiti kar največ izjav o poteku bitke na Medvedjeku. Predvsem pa skušam povedati, da ima slehernik možnost povedati svojo plat zgodbe. Nekateri iz poveljstev se malo izmikajo povedati – kako so doživljali trenutke odločitev … Zgodovina je pač neizprosna in bo pokazala s prstom tudi na napake. Kot sem rekel, mi o napakah ne bomo razsojali.

 • Govori se, da je takratni slovenski vrh ukazal takojšnji napad na BOV-e, oklepna vozila jugoslovanske vojske, a je nekdo temu nasprotoval, ker da bi znalo priti do masakra. Se je našel ta človek oz. oseba, ki je upala zavrniti ukaz, s tem pa ohraniti na stotine življenj?

To so seveda za sedaj ugibanja in pogosto gre tudi za politično interpretacijo. Ukaz za napad na Medvedjeku je republiška koordinacija izdala in dejstvo je, da so z napadom poveljujoči odlašali, ter da so bili za kaj takšnega tudi razlogi. Zamenjali so tudi poveljujoče. Vse, kar bo zapisano, je podkrepljeno z materialnimi dokazi. Vsa resnica, ki nam jo bo uspelo zbrati in dokazati. Že sem povedal, da v knjigi ne bo razsodb, ampak pripovedi in dejstva. Zgodovinska dejstva bodo obdelali zgodovinarji in vojaški strokovnjaki.

Osamosvojitvena vojna ZBORNIK 5

Veliko srečo so imeli teritorialci, da na Medvedjeku ni bilo več žrtev, ko so se začeli rafalni streli iz BOV-ov. K sreči ta bojna vozila niso mogla obrniti cevi bolj v tla. Na posnetku je uničena skupina dreves.

 • Morda kdo tudi ni ali ne bo povedal vsega kar se je dogajalo v povezavi z Medvedjekom. Ali bo v knjigi sama resnica?

V knjigi bo zapisan potek dogodkov, ki je jasen in preverjen. Tako o Medvedjeku, Mokronogu, Lanšprežu, Dobu… Nekakšna celota dogajanja v neločljivo povezanih dolinah. Zapisana bodo pričevanja posameznikov, udeležencev dogodkov. V teh pričevanjih bodo na isti dogodek morda različni pogledi. Ali bo v knjigi samo resnica – lahko zatrdim, da bo! Pristaviti pa moram še enkrat – dejstvo je, da dva, ki sta bila navzoča ob istem dogodku, ne bosta izpovedala o njem enako. Povedala bosta resnico, vendar vsak po svojem občutenju. Knjiga, ki je v nastajanju, bo pričevanje o obrambi plebiscitarne odločitve, da bomo živeli v svoji državi. V njej bo v največji možni meri zapisano koliko so k tej obrambi prispevali ljudje v Temeniški in Mirenski dolini.

 • Se lahko kdo boji, je lahko koga strah zaradi izida zbornika? Boste tudi poimensko povedali, kdo je sodeloval (ali želel sodelovati) z agresorji? Je takratna milica iz tega naslova koga pridržala?

Koga so prijeli, je javen podatek, tudi že objavljen. Seveda je šlo tudi za pridržanje. Kar se strahu tiče, pa velja tisto – votel je, okoli ga pa nič ni! Pri tem vprašanju se mi ponuja drugo vprašanje – poglejte, vi se zelo zanimate o osamosvojitveni vojni, vsekakor nadpovprečno že zaradi poklica, pa marsičesa ne veste. To je seveda povsem logično. Pa poglejte še mlajše od vas, recimo tiste, ki so se rodili po letu 1991. Kaj pa potem ti vedo? In zaradi tega se mi zdi pomemben naš zbornik.

(TK)

 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4