Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.09.2013 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 529-krat

Začni misliti ali pa se nauči mukati, da te bodo lažje molzli!

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Življenje na kredit je končano! Račun bo plačala navadna raja. Kaj sploh lahko, kaj rabi naša prihodnost, kaj rabimo mi in naši otroci? Denarja ni več, ne pri državi, občini, ne pri občanih. Iz tega se da sklepati, da bomo v nekaj letih stopili krepko nazaj, morda celo v čas blagovne menjave. Do prvih znanilk sprememb bo ključno – preživeti in za to bomo potrebovali hrano in vsaj kakšno delo za ljudi.

Če hočeš pridelat hrano, rabiš energijo in vodo (o možnostih za to sem zapisal v Energijskem muholovu, I. del), zemlje in travnikov pa imamo v občini dovolj. V naši neposredni bližini imamo približno 12.000 glav živine, torej toliko, kot ljudi. Od tega je cca. 6.000 govedi, če zaokrožim – na dva občana ena kravica. Živinoreja in mlekarstvo držita občino pokonci na področju kmetijstva. Do 2015 ne bo hudega, takrat pa se zna začeti pogrom – padejo mlečne kvote. Mnoge države, kamor sedaj izvažamo visoko kakovostno slovensko mleko, so že v fazi izvajanja strategije samooskrbe in za slovensko mleko tam več ne bo prostora (npr. Italija!). Reševanje problema bo leta 2015, ko bo ta udaril z vso silo, prepozno. Rešitev zato potrebujemo prej!

Toda – kaj pa jaz kot mestno tele sploh vem o tem, še krave nisem nikoli pomolzel. No, v 1. razredu (takrat še osemletke) smo se učili, da samo krava daje mleko in tele ga pije. Morda se lahko razume tudi na tak način – da razložim …

Sedaj, ko je »padla« Ljubljanska mlekarna, sta ostali vsaj še dve manjši (še slovenski mlekarni) s kapaciteto, ki je za silo dovolj velika, da slovensko mleko od slovenskih kmetov odkupijo in položijo na naše police. Sedaj je baje tam že veliko mleka, vrag si ga vedi, od kje in kakšno je. Edino, kar ne vem, je to – zakaj se uničuje slovenske proizvajalce mleka? Ti pridelajo izredno kakovostno blago, za odlične sire, skute, namaze, jogurte … Kdo si želi tega našega bogastva? Kaj delajo vsa združenja, zbornice, kvazi kmetijske zadruge? Boste spet 2015 začeli “gonit” neko svojo zgodbo, ko bo le še pogrebščina za naše mlekarje in kmete, ki se živijo od mlekarstva in reje pitancev? Boste še dušili vaško sirarstvo, ki se je vendarle ponekod iztrgalo izpod nadzora takoimenovanih – prijateljev kmetijstva in sedaj delajo vrhunski sir, ki ga Slovenci, še raje pa tujci, ki k nam zatavajo, odnesejo s seboj v kolutih.

Morda pa mora naše mlekarstvo (in z njim še kmetijstvo) crknit preprosto zato, da boste še bolj molzli nas – mestna teleta, ki bomo drago preplačevali slabo uvoženo robo, ker je morda nekdo zaslužil s preprodajo mlekarn, ker je nekdo bdel, da se ne bi dobri slovenski sir kosal s francoskim, nizozemskim ali švicarskim, ker nekdo pobira mastno smetano od vrhunskega slovenskega mleka …

Očitno pa se bodo morali proizvajalci – kmetje in mestna teleta, zediniti, da je slovenska hrana (še zlasti pa to velja za občino Trebnje) tista, ki jo je treba spraviti na jedilnik. Najprej v zavode (OŠ, Vrtec in DSO), nato v kako pravo mestno zadružno kuhinjo, ki bo pridelke spravila na krožnik, pa še kakih 5 zaposlila. Z domačo hrano je potrebno oskrbet tudi vse gostince (nekateri gostinci to že počno in čestitke jim za to potezo), vmes pa seveda še in še delati na promociji. In seveda nisem pozabil na vinarje, tudi vino je hrana, le po pameti ga je treba srknit.

Zdaj smo pa spet tam – kako vse to narediti, izpeljati? ZADRUGA! Da, prav ste slišali. Zadruga, in to taka, ki bo delala za ljudi in za proizvajalca, tistega kmeta, ki gara na njivi, v štali ali rastlinjaku (prav le-te bi lahko izdelala nekoč naša Trimo in Akripol – a za tako razmišljanje in rešitev težav sedaj najbrž nimajo časa, da bi v teh idejah videli priložnost za rešit firmo. Morda potem, ko bo lastnik bolj znan!) Da se vrnem nazaj na zadrugo. Zadruga pač še zdaleč ni trgovina, ni najboljši sosed ali nizko-cenovna trgovina z “žnj kakovostjo” izdelkov. Zadruga je tista, ki skrbi, da sta oba, proizvajalec in potrošnik, zadovoljna, stroški in dobiček zadruge pa zadostujejo za njeno preživetje in plače zaposlenih ter redno plačevanje vsem dobaviteljem. Zadruga enako obravnava skromnega nekaj arovskega vrtičkarja, kot tudi pridelovalca mleka, ki dnevno proizvede nekaj hektolitrov. Kot kaže, pa bomo 2015 vsi preklinjali nekoga in vsi postali teleta. Jaz še naprej mestno, ki me bodo molzli še bolj. Žalostna zgodba pa bo tudi za tiste na vasi, ki bodo »pripravljeni za v klavnico« slovenskega kmetijstva oz. mlečne proizvodnje, le s to razliko, da bodo morda lahko, ali pa tudi ne, pridelali hrano vsaj za sebe in njihovo družino. Še enkrat – takrat jokati bo prepozno!

Bi jedli lokalno hrano? Bi svoj pridelek, pa čeprav z vrta, prodali še nerojeni zadrugi? Bi se morda kot iskalec zaposlitve preizkusili v kmetijstvu še nerojene zadruge? Ste vedeli, da ko kupite prestižni »italijanski beli sir« obstaja velika verjetnost, da je le-ta narejen prav iz našega vrhunskega belega zlata – mleka, ki so ga morda pridelali prav trebanjski kmetje? Le zakaj pri nas nimamo podobnega izdelka, pod imenom recimo: Trebanjc, Temen’čan, ali pa blagovne znamke npr: 15. poldnevnik? Bi morda dolgoletni »promotorji in prijatelji« trebanjskega kmeta morali kak evro zmanjšati svoj dobiček in delati v korist proizvajalca – kmeta? Da, morali bi, a je lakomnost za evri prevelika, da bi se odpovedali slehernemu.

Nahraniti ljudstvo (in jim dati delo) bo v prihodnje ključ preživetja in obstoja. Pa ne samo občine Trebnje, pač pa tudi nacije. In če kdo bulji v ta članek kot tele v nova vrata, ne bo veliko pomoči, lahko pa se kak vlečni vol vpreže in povleče nov zadružni voz v naši občini, ki sedaj že skoraj dobri dve desetletji cepeta na egoistično-kapitalistični platformi in je podoben prestižni limuzini za izbrance. Navadni smrtniki oz. mestna teleta in dobrohotno ter delovno podeželje, ki pridelajo hrano, pa smo pač le obrobni statisti, katerih vloga bo spremenjena v molznice in hrano kapitala.

Če si se odločil(a), da te molzejo, se nauči še mukati – MUUU, v nasprotnem primeru pa predlagam iskanje in udejanjanje predlaganih skupnih rešitev, ki temeljijo na zdravi kmečki pameti. Naj končam – če te od tega članka ni zabolela glava, se pač primi za vime (beri: denarnico)!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4