Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 19.03.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke:
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 2,182-krat

Na 4. vrhtrebanjski salamijadi kar 18 vzorcev salam, prav vsi udeleženci pa prihajajo iz naše občine

Kot veleva sedaj že običaj, so se vrhtrebanjski salamarji, veliko je bilo tudi predstavnic nežnejšega spola, zbrali 14. marca 2014, na svoji že tradicionalni 4. Vrhtrebanjski salamijadi. Kljub temu, da je bilo leto za izdelavo salam izredno zahtevno, so rezultati okušanja pokazali, da se bo tudi letos s ponosom lahko postreglo s pristno, doma narejeno in iz domačega mesa izdelano, posušeno in dimljeno na tradicionalen način, kakovostno domačo salamo.

Salamijada Vrhtrebnje 2014 3

Pred ocenjevanjem je bilo potrebno posamezne salame narezati na tanke rezine.

Letos je bilo oddanih kar 18 vzorcev, kar je rekord vrhtrebanjskih salamijad. Vsi udeleženci so prišli iz občine Trebnje, na kar so Vrhtrebanjci še posebej ponosni. Pri tem pa povejmo, da ta salamijada nima tekmovalne vsebine, saj je namenjena predvsem izmenjavi izkušenj in posredovanju znanja. Vsak lastnik vzorca namreč ve, katero številko ima in kdaj je njegova slama ponujena udeležencem na pokušino, zato lahko takoj prejme tudi povratne informacije, kako njegov izdelek vidijo in okušajo drugi. Na ta način je interakcija med vsemi sodelujočimi velika in vsi se posvečajo salamam. Med premori, od številke do številke, pa je seveda primeren trenutek tudi za sproščen pogovor ali klepet.

Letos se je na pokušini znašla res pisana druščina izredno okusnih salam, poleg klasičnih, so se pojavile še divjačinske salame, salame v naravnem črevu ter tudi t.i. pikantna pivska salama, katere degustacija se zlasti navezuje skupaj s kakovostnim vinom. Resnično za vsak, še tako izbirčen okus, se je našlo salamo po njegovi želji.

Salamijada Vrhtrebnje 2014 4

Tokratni (srečni) prejemniki nagrad za najboljše salame, z leve, Marta Štupar (3. mesto), Uroš Ozimek, ki je prevzel nagrado v imenu Janka Paleza (1. mesto) in Stane Avguštinčič (2. mesto).

V skladu s tradicijo se je tudi letos “zmagovalca” salamijade oz. bolje rečeno najbolj srečnega salamarja izžrebalo iz stare gasilske čelade. Tokrat so pri žrebu največ sreče imeli: tretje mesto Štupar Marta, drugo mesto Avguštinčič Stane na prvem mestu pa Janko Palez (na žalost je moral pred razglasitvijo oditi, zato je njegovo nagrado simbolično prejel kar Uroš Ozimek, ki je tudi žrebal nagrajence). Srečnemu zmagovalcu je bila tako simbolična nagrada izročena naslednji dan in je vključevala vse, kar salamarji potrebujejo pri svojem delu – kavelj za obešanje mesa, vrvico za vez salame in leseno desko za razrez dobrot. Pri tem spomnimo, da je zmagovalec že lansko leto dobil nagrado, takrat za najmanjši oddani vzorec.

Za popolno vzdušje na salamijadi in obilo smeha ter dobre volje so poskrbeli vsi udeleženci, na koncu pa seveda ni šlo brez harmonike, katero je v roke poprijela Marjeta Gorenc z Repč.

Tako, zdaj veste, kje najdete dobre domače salame, na Vrhtrebnjem sigurno, pa tudi v dolini jih je kar lepo število. Najbolj pa veseli dejstvo, da se kakovost še vedno vzpenja. Na svidenje na peti Vrhtrebanjski salamijadi.

(GK)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4