Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 15.03.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 502-krat

Vabljeni na 8. Cajtngov izlet … Majske lepote Tržaškega zaliva

Bele ladje in zelene krošnje, dišeče vrtnice in modro morje, slastni pršut in kraška vina, široki razgledi in gostoljubni rojaki onkraj »meje«, vse to nas bo navduševalo na 8. Cajtngovem izletu v letošnjem maju. Obiskali bomo kraje, ki pišejo večtisočletno zgodovino Slovencev v Tržaški pokrajini, si privoščili čas za sproščeno druženje, začutili, koliko je Trst še naš … Tržaški Kras in obala Tržaškega zaliva sta najlepša – v mesecu maju. To območje, nekoč povsem slovensko, danes žal na italijanski strani meje, skriva na majhnem prostoru toliko lepot in toliko navdihujočih zgodb. Čeprav je bil Trst nekoč največje slovensko mesto in njegova okolica še danes živi zgledno slovenstvo, Slovenci v matični domovini o teh krajih vemo malo. Zato Vas toplo vabimo, da jih skupaj spoznamo in doživimo. Zamejski rojaki bodo našega obiska zelo veseli.

Sesljanski zaliv

Vožnja mimo Ljubljane in po primorski avtocesti, na poti postanek za jutranjo kavico.

Preko črnokalskega viadukta in ob Škocjanskem zatoku nas bo pot pripeljala v Koper na 0 m nadmorske višine, na vstopni terminal našega največjega pristanišča. Vanj prihajajo številne tovorne in potniške ladje iz vsega sveta, letos pričakujejo blizu 70 velikih potniških ladij. LUKA KOPER, slovensko okno v svet, je s svojo raznoliko dejavnostjo za vsakega obiskovalca izjemno doživetje. Z avtobusom se bomo podali na vodeni ogled znotraj varovanega območja obsežnega pristanišča, ki neprekinjeno deluje 24 ur na dan in 365 dni v letu. V svoji zahtevni logistiki ima 25 privezov, kar 70 km cest in 30 km železniških tirov, obilje tehnične, telekomunikacijske, transportne opreme, obsežna skladišča idr.

Luka Koper

Iz slovenske Istre bomo preko bivše državne meje prestopili na italijansko stran, kjer nam bodo najlepšo zamejsko dobrodošlico pripravile vrtnice v brezštevilnih barvnih odtenkih. Vstopili bomo v znameniti ROŽNI PARK NAD TRSTOM, največjo zbirko vrtnic v srednji Evropi, kjer je na 22 ha zbranih več kot 6000 vrtnic iz vsega sveta. V mesecu maju zares bogato cvetijo. Pred več kot sto leti so jih začeli zasajati s terapevtskim namenom, da bi njihova lepota in vonj pomagala pri zdravljenju bolnikov okoliških bolnišnic. Danes za park vrtnic skrbi Tržaški Slovenec, evropsko priznani krajinski arhitekt, ki bo tudi naš strokovni vodnik skozi dišeče-pisani rožni gaj.

Notranje prenovljeni z dobrodejnimi vplivi vrtnic bomo nadaljevali v bližnjo BAZOVICO, kjer se bomo na Bazoviški gmajni ob spomeniku Bazoviškim žrtvam spomnili začetkov italijanskega iredentizma in fašizma nad našimi predniki. Ob panoramski vožnji skozi očarljive zamejske kraje Tržaškega Krasa bomo nato odstirali današnji utrip slovenske manjšine v Italiji, ki z neuklonljivo pokončnostjo brani svojo avtohtono prisotnost na tem burnem in od zavojevalcev tako zaželjenem križišču zgodovine. Tržaški pisatelj Boris Pahor je živi zgled, kako utripa zamejsko slovensko Srce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Želodčki se bodo oglasili, zato bo napočil čas za spoznavanje kulinarične in gostiteljske podobe podeželja na Tržaškem Krasu. Na priznani zamejski kmetiji nam bodo odprli sušilnico za zorenje mesnin in vinsko klet, da bomo v degustaciji okušali tisto, kar z ljubeznijo do tradicije in s spoštovanjem do narave pridelajo na kmetiji: pršut, salamo, panceto, vratovino… in avtohtona kraška vina. Kmetija je zelo primerna za krajše sprehode oziroma za druženje v kleti ali na terasi, kakor kdo želi. Po prvem delu sledi še drugi del, slastno kraško kosilo iz sestavin, ki jih prav tako pridelajo sami. Njihove suhomesnate izdelke in vina je možno tudi kupiti.

Trst 1

Dobro okrepčani se bomo podali nazaj proti morju, v prikupno slovensko vas SV. KRIŽ, središče več kot tisočletne slovenske ribiške, pomorske in ladjedelniške zgodovine med Štivanom in Trstom. Pred 100 leti je v kraju živelo še 198 poklicnih ribičev, tukaj je doma čupa, najstarejše leseno plovilo na Jadranu, delo slovenskih rok. Ogledali si bomo vas, od koder izhajajo znani zamejski Slovenci, poklepetali s prijaznimi domačini, ki prizadevno postavljajo Slovenski ribiški muzej tržaškega Primorja in si iz roba vasi ogledali Tržaški zaliv kot na dlani. Skozi Nabrežino se bomo pripeljali v SESLJAN. Iz razgledne točke si bomo ogledali začetek Rilkejeve pešpoti in čudovite plaže ob nekoč povsem slovenski morski obali, da jih boste morda kdaj kasneje obiskali tudi v kopalni sezoni.

Okusi Krasa

Dan bomo zaključili na 0 m nadmorske višine, tako kot ga bomo začeli. Razgledna obmorska cesta nas bo pripeljala nazaj na obalo, v center starodavnega pristanišča TRST. Danes je Trst sedež slovenske manjšine v republiki Italiji, sedež Dežele Furlanije-Julijske krajine, ene izmed 20 dežel republike Italije in sedež Tržaške pokrajine, ene izmed treh v Deželi Furlaniji-Julijski krajini. Ogledali si bomo osrednji del mesta z največjim obalnim trgom v Evropi in spoznali zgodovinsko vlogo Slovencev v mestu v zalivu, ki jo v svojih delih strastno opisuje Boris Pahor. Kot 7-letni otrok je leta 1920 osebno doživel fašistični požig Slovenskega narodnega doma v Trstu, letos bo praznoval že 102. rojstni dan. V mestu živi preko 20 narodnosti, Slovenci pa še vedno pomembno sooblikujejo življenje v njem in na vsem Tržaškem Krasu.

Pred odhodom bo na razpolago nekaj časa za znamenito tržaško kavo (Trst je že tri stoletja znan kot prestolnica kave) in za morebitne krajše nakupe.

Za pot priporočamo športna oblačila in udobno pohodniško obutev. Vabljeni!


PODROBNEJŠI PODATKI:

 • ODHOD: 16. 5. 2015
 • VSTOPI V AVTOBUS: 5:40 Mokronog, 5:50 Mirna, 6:00 AP Trebnje, 6:10 Bič
 • CENA NA OSEBO: 47 €
 • CENA VKLJUČUJE: prevoz z udobnim turističnim avtobusom po programu, dva voznika, cestnine in ostale pristojbine, vstopnino v Luko Koper, strokovno vodenje po parku vrtnic, degustacijo 5 vrst kraških suhomesnatih izdelkov in 2 vrst avtohtonih vin (vitovska in teran), kraško kosilo z vključeno pijačo, zunanje oglede po programu, strokovno turistično vodenje, organizacijo, DDV.
 • PRIJAVE IN INFORMACIJE: Turistična agencija Interflash turizem Trebnje, 07 348 22 22 do 20. 4. 2015 oz. do zapolnitve prostih mest na avtobusu.
 • POMEMBNO: Za vstop na strogo varovano območje Luke Koper in za potovanje po Italiji potrebujete veljaven osebni dokument.
 • Z NAMI BO KOT VODNICA TUDI TOKRAT AVTORICA IZLETA, ENA IN EDINA, MAJA KOS!
 • krepko-207-ii
 • Natisni net CTV
 • AVTO SLAK CAJTNG TV
 • Pasji salon Ajša CTV
 • Natisni net za CTV 2
 • BHS 1
 • Pavc Cajtng TV 420×360
 • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4