Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 10.07.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Lokalno | Nataša Krese
Prispevek ogledan: 393-krat

V poletni vročini ne pozabite na svoje živali: voda in senca

Piše: Nataša Krese

Piše: Nataša Krese

Poletje je končno tukaj, morje, dopusti, možgani na off, več vitamina D … Že sam sonček naredi čisto drugačno vzdušje pri ljudeh, zdijo se bolj sproščeni in srečni, k temu videzu pa gotovo pripomorejo tudi oblačila svetlih, poletnih barv … In prav je tako, saj smo si po napornem letu res zaslužili poletje in dopust …

S poletjem pa prihaja tudi več kršitev oz. prijav glede pravilne oskrbe živali, kar se tiče zagotavljanja primernih življenjskih pogojev (voda, zavetje pred soncem, dežjem). Čez poletje ste svojim živalim dolžni zagotoviti dovolj vode in kvalitetne sence… pomislite samo na to, kolikokrat na vroč dan sami v senci sežete za kozarci osvežilne tekočine… privoščite to tudi živalim.

Po zakonu o zaščiti živali se za mučenje živali šteje vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju. V nadaljevanju piše tudi, da mora skrbnik živali zagotoviti bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je glede na vrsto živali, pasmo, starost, stopnjo razvoja, prilagoditve in udomačitve primeren njenim fiziološkim potrebam.

Rada bi opozorila tudi na ‚»krajša, nekaj minutna« zapuščanja živali v avtih, ki so parkirana na soncu. Če je zunaj 30 stopinj se bo v zelo kratkem času temperatura v avtomobilu dvignila za toliko stopinj, da je lahko usodna za vašega ljubljenčka. Vsako leto je ogromno primerov do smrti ‚»skuhanih« bitjic. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50 stopinj, toplotni udar pri živali pa lahko nastopi že v 15 minutah. Tudi če greste v trgovino na hitro, se lahko zaklepetate z znancem ali predolgo čakate v vrsti za blagajno, enostavno pozabite, da imate nekoga v avtu… takrat pa bo že prepozno.

Sprehode s svojimi ljubljenčki prestavite na zgodnjo jutranjo ali pozno večerno uro, v času najvišjih temperatur naj počivajo v hladnih prostorih, saj veliko težje prenašajo vročino kot ljudje, vroč asfalt pa lahko poškoduje pasje blazinice (v Trebnjem lahko vsako leto vidimo ‚»sprehajalce psov« po največji vročini).

Ko boste naslednjič videli tovornjak, ki na 35 stopinjah prevaža nabito polno prikolico s klavnimi živalmi, pomislite na to, kakšna dolga ‚»vroča« pot brez vode in kakšno mučenje jih še čaka do klavnice. Nekatere živalice bodo obnemogle obležale še pred ciljem. Premislite o tem, če želite še biti del tega. Čedalje več ljudi se odloča, da ne želijo več biti del tega, del mesne industrije. In to so čisto navadni ljudje, ki imajo radi živali in jim ne privoščijo smrti ali kakršnekoli druge oblike mučenja. Tako enostavno, nobenega kompliciranja, samo čistoča ljubezni do živali.

Če kje opazite kršitve najosnovnejših življenjskih pogojev, lahko (tudi anonimno) podate prijavo na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (bivši VURS), OU Novo mesto, telefon: 07 393 42 25 , Email: ou-novomesto.uvhvvr@gov.si; Ali pa na mail društva Animal angels: prijave.animalangels@gmail.com ali na telefon 031/770-979 in prijavo bom podala v imenu društva, vaše ime pa bo ostalo anonimno.

Ne obračajte se stran, bodite glas živalim, saj svojega glasu nimajo. Tudi vaša dolžnost je, da delate dobro, skrbite za živali tega sveta in podajate prijave. Če vas skrbi, da vas bodo sosedje grdo gledali, zdaj veste, da imate možnost anonimne prijave, vse ostalo je samo ignoranca, zatiskanje oči (saj bodo drugi poskrbeli, saj ni tako hudo…) in obračanje glave stran.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4