Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 20.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,576-krat

V podjetju Dana predstavili rezultate najnovejše raziskave o kakovosti slovenskih embaliranih voda

Na današnji novinarski konferenci so v podjetju Dana predstavili rezultate najnovejše raziskave o kakovosti slovenskih embaliranih voda in rezultate poslovanja v prvih štirih mesecih letošnjega leta ter načrte do konca leta 2014.

Dana 1

V letošnjem letu so v Laboratoriju za rastlinsko aplikativno citogenetiko po desetih letih ponovili test, s katerim ugotavljajo kakovost slovenskih embaliranih voda. Rezultate raziskave je na novinarski konferenci predstavil Peter Firbas. Test je pokazal, da ima Dana naravna mineralna voda v primerjavi z ostalimi slovenskimi embaliranimi vodami še vedno najnižjo raven genotoksičnosti, ter najmanjšo splošno toksičnost. Raven genotoksičnosti se ugotavlja s pregledovanjem celic, ter njihovo razmerje med celicami s poškodovanimi kromosomi in celicami brez poškodovanih kromosomov v njej. To daje že zelo natančno sliko o kakovosti vode oziroma odgovor na vprašanje, kako zdrava je voda. Splošni pokazatelj kakovosti okoljskega vzorca (splošna strupenost – toksičnost) pa je različna odzivnost rasti korenin testne rastline. Rast naravnost pokaže v kako za življenje primerni vodi so zrasle. Daljše ko so korenine, boljša je kakovost okoljskega vzorca in krajše ko so korenine, slabša je kakovost vzorca. Dana_SporociloZaJavnost_maj2014-1

Direktor podjetja Dana, Marko Hren, je povedal, da je v prvih štirih mesecih podjetju Dana uspelo ustvariti 4 milijone evrov čistega prihodka iz prodaje, kar je za 4 % nad planom. 73 % celotne prodaje je bilo ustvarjene na slovenskem trgu in 27 % na trgih zunaj Slovenije.

Za obdobje 2014-2015 v podjetju Dana planirajo investicijska sredstva v višini dva milijona evrov. Do sedaj so že izpeljali investiciji v dve orodji za novi PET plastenki namenjeni za polnjenje sirupov v 1 L in vode, ravno tako v 1 L PET embalažo. Do konca leta 2014 planirajo pričeti z investicijo v linijo za polnjenje sokov, nektarjev in sadnih pijač v večslojno kartonsko embalažo in linijo za polizdelke.

V prvih štirih mesecih 2014 so v podjetju Dana razvili skupno 11 novih produktov. Razvili so tri nove okuse negaziranih brezalkoholnih pijač Dana Fruty polnjenih v 0,5 L in 1,5 L plastenki. Preimenovali so kategorijo Pika sadni sirupi v Dana sadni sirupi in dodali štiri nove okuse. Najpomembnejši razvojni produkti so nova kategorija sadnih sirupov Dana, ki vsebujejo le naravno prisotne sladkorje iz sadja, so brez dodanega sladkorja, sladil in konzervansov. Kategorijo naravno mineralna voda so razširili z 1 L plastenko.

Dana 2

V podjetju Dana so v letošnjem letu že izvedli presojo IFS certifikata in prejeli 96.81 % vseh zahtev standarda.

Število zaposlenih v podjetju Dana je bilo konec aprila 2014 90, do konca leta 2014 planirajo povečati zaposlitev za štiri zaposlene. Izobrazbena struktura zaposlenih z višjo in visoko izobrazbo predstavlja 21 % delež. V letošnjem letu so pričeli s prenovo temeljnega kadrovskega procesa s sistemizacijo delovnih mest.

Dodajmo, da so podjetja, čigar lastnik je g. Franc Frelih (Plasta Šentrupert, Dana Mirna, Sep Mokronog, Termoplasti Podgrad), za Srbijo in BiH donirala pet kamionov oziroma 100.000 l ustekleničene vode.

(NM)

Dana: Poslovanje v prvih štirih mesecih in načrti za 2014

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4