Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.07.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , ,
V kategoriji: Gorazd Marinček
Prispevek ogledan: 957-krat

KOLUMNA: Tri modre opice in naš Trimo

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Današnji dan, 2. julij 2013, mi bo ostal v spominu kot dan soočenja z neprijetno novico o zapadlosti presenetljivo visokih dolgov – 75 milijonov EUR – trebanjskega paradnega konja Trima, o zahtevah bank po spremembi dolgov v tričetrtinski lastninski delež in določitvi prokurista ter o odločnem nasprotovanju generalne direktorice. V časnikih Dnevnik in Finance se celo sprašujejo, navajam: »če ne bo glavna direktorica družbe raje poslala v stečaj, kot pa ustregla bankam, kar je za slednje veliko slabše kot prisilna poravnava.«

Najprej sem se spomnil novičke izpred enega leta, da Trimo išče strateškega partnerja za dokapitalizacijo v višini 40 milijonov EUR. Potem me je preblisnilo, da je Trimo domnevno tri leta zaviral sprejem uredbe o zelenem javnem naročanju, ker se ni mogel sprijazniti z določbo o 30 odstotnem deležu lesenih elementov v javnih novogradnjah. Ko sem pred dvema letoma o tem spregovoril z enim od vodilnih, češ da se tako ovira oživitev lesnopredelovalne industrije in nova delovna mesta, mi je odvrnil, da Trimo tako ščiti svojih 670 zaposlenih. Medklic: možno število delovnih mest v lesnopredelovalni industriji za Slovenijo se ocenjuje na približno 20.000, če sodimo po izkušnjah iz Avstrije in glede na količino in kakovost posekanega lesa. Toliko o družbeni odgovornosti in morebitni solidarnosti nekega podjetja ali pa o njegovi trajnostni razvojni viziji.

Takoj zatem sem obiskal spletno stran. Zadnji podatek o vrednosti Trimovih delnic je iz leta 2009. Zadnji zgrajeni referenčni objekt je trebanjski vrtec. Zadnje sporočilo za javnost o skupščini delničarjev v avgustu 2012 govori o 14 milijonih EUR nerazdeljenega bilančnega dobička. Nadaljeval sem z ogledom javno objavljenega revidiranega poslovnega poročila iz leta 2011 na spletni strani AJPES. Poslovna izida za leti 2010 in 2011 sta negativna skupaj za okoli 9 milijonov EUR. Vrednost osnovnih sredstev ob koncu leta 2011 je okoli 65 milijonov EUR, zalog 20 milijonov EUR in terjatev za 55 milijonov EUR. Eno z drugim, upoštevaje padec investicij pri nas, v Evropi in po svetu zadnjih dveh letih, je videti ponudba bank 75 milijonov EUR za tričetrtinski delež, torej je celotna vrednost podjetja 100 milijonov EUR, dokaj poštena. Seveda postanejo sedanji večinski lastniki manjšinski, dodelitev prokurista pa obeta kadrovske menjave. Alternativa »Trimo – trebanjski Titanik« je seveda grozljiva in nezamisljiva.

Vsekakor želim, da Trimo obstane in obdrži vse zaposlene. Da ostane paradni konj in največji zaposlovalec občine Trebnje še vrsto let.

Aha, še tri modre opice iz naslova. Gotovo jih poznate, ena si zatiska oči, druga ušesa in tretja usta, pravijo jim »skrivnost srečnega življenja«: nič videti, nič slišati, nič govoriti. Ampak, če dobro premisliš, saj zato so pa opice.

In naš Trimo v naslovu. A je res naš?

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi
Flash ad ID: 9

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4