Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 27.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 992-krat

Trebnje je v Obrenovac že poslalo 8 ton pomoči. Hvala vam!

V petek, 23. 5. 2014, v popoldanskih urah se je začel sklepni del prve faze dobrodelne akcije zbiranja humanitarne pomoči Trebnje ZA Obrenovac. Skupina volonterjev je na srbski tovornjak naložila nekaj manj kot 8 ton humanitarne pomoči, v nedeljo v dopoldanskih urah pa so se naši prijatelji iz Obrenovca že veselili naše pomoči.

Trebnje ZA Obrenovac 50

V Africo ste prinašali sredstva za pomoč prijateljem iz Obrenovca v povprečju kar vsakih 10 minut.

Po poplavah v Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, ki so se omenjene dežele prizadele v drugi polovici maja, najbolj pa ravno nam pobrateno občino Obrenovac, so se v NK Trebnje odločili, da organizirajo humanitarno akcijo zbiranja sredstev. Akciji se je aktivno pridružil tudi Cajtng, zato lahko iz prve roke poročamo o poteku verjetno najobširnejše humanitarne akcije zbiranja sredstev v zgodovini Trebnjega.

Zbiralna akcija se je začela v ponedeljek, 19. 5. 2014, ko ste v Africo prinesli prvih nekaj deset paketov humanitarne pomoči. Trebanjci ste prinašali predvsem svoje obleke, obutev, odeje ter hrano in pijačo. Po prvih obvestilih v medijih ste začeli vse omenjeno nositi v večjih količinah, na seznam pa ste dodali tudi zdravila, plenice in kozmetiko. Konec drugega dne smo imeli zadevo še nekako pod kontrolo, v sredo (po objavi članka na Cajtng.com, po nekaj razobešenih plakatih, …) pa je sledil pravi – booom. Prostore nekdanje diskoteke Africa ste dobesedno zasuli z vašimi prispevki, stvari so nam dobesedno ušle izpod nadzora, nismo več mogli dohajati s sortiranjem in pakiranjem. A nič ne de, od viška glava ne boli, pravijo na jugu. Hitro smo sklicali “krizni” sestanek in k sodelovanju oz. pomoči povabili volonterje.

Odzvali ste se v res lepem številu. Že v sredo popoldan nam je pomagalo šest volonterjev, v četrtek popoldne pa je ta številka zrasla na petnajst. Takrat smo tudi izvedeli, da tovornjak iz Srbije, ki bo v poplavljeni Obrenovac oz. v Batajnico, kjer so bili nastanjeni krajani Obrenovca, že prihaja v Slovenijo. Na voljo je bilo – da vse pripravimo – torej manj kot 24 ur, dela pa še ogromno. Potrebno je bilo razporediti (presortirati) še vsaj 3 tone prinešenih stvari, nato vse skupaj zložiti po škatlah, na koncu pa še vse skupaj popisati (brez popisa namreč ne gre preko carine). Vi pa ste vaše prispevke še kar prinašali. Vodja celotnega projekta Dejan Smuk je dejal: “Če bo potrebno, bomo delali celo noč!” Skupina, ki se je medtem že dodobra uigrala, se je strinjala (kdor je seveda imel čas) in naslednji dan okoli 16. ure je bilo vse narejeno in pripravljeno za transport.

Trebnje ZA Obrenovac 19

V četrtek popoldne se je zbralo največ volonterjev. Natanko takrat, ko je bilo najbolj potrebno.

Ker se je vsega skupaj nabralo 678 paketov humanitarne pomoči, smo za pomoč pri natovarjanju spet zaprosili volonterje. Odziv, dragi in spoštovani Trebanjci, je bil spet odličen. Zbralo se vas je preko 30 (tu spodaj podpisanega ni bilo, zato je točna številka vprašljiva, a le-ta niti ni najbolj pomembna), stopili ste v verigo in iz prostorov Africe začeli iztovarjati robo na tovornjak. Samo pomislite, koliko časa bi eden sam, če bi sploh lahko, nosil vse te pakete na kamion … V parih urah je bila naloga opravljena, tovornjak poln, prvi del humanitarne akcije pa – takorekoč zaključen. Potrebno je bilo le še dobiti potrdilo od srbskega veleposlaništva v Sloveniji, da prevažamo humanitarno pomoč in …

Naslednje jutro je srbski prevoznik krenil proti Srbiji, v nedeljo pa so se naši kolegi iz Obrenovca že javili in zahvalili za pomoč.

Z vašo pomočjo, spoštovani Trebanjci (na zamerite, ker uporabljamo términ – Trebanjci, čeprav vemo, da ste pomoč za prizadeto območjo nosili tudi iz občin Mirna, Šentrupert, Mokronog, Litija, Žužemberk, Mirna Peč, Ivančna Gorica, Sevnica, Novo mesto, celo Šentjernej, pa morda še od kod), smo našim prijateljem predali 3.200 litrov vode, 949 kg hrane, 139 kg otroške hrane, okrog 500 parov čevljev (otroških in odraslih, tudi povsem novih), 446 kg sredstev za osebno higieno (praški, šamponi, zobne paste, …), 9.510 kom plenic, 234 kg hrane za živali, okoli 900 kosov otroške obleke in še neprešteto (zgolj stehtatno) kosov posteljnine, odej, oblek za odrasle in ostale robe (otroški vozički, …).

Trebnje ZA Obrenovac 56

Ko se je nakladalo na tovornjak (petek popoldan), so na pomoč priskočili številni Trebanjci.

V le petih dneh ste prinesli toliko vsega, da je bil tovornjak dobesedno premajhen. V Africi je ostalo še okoli 200 paketov pomoči za Obrenovac (na oko 1,5t), kar bomo posredovali naprej ob prvi priložnosti. Mudi se ne, kajti v Africi smo pustili oblačila, vsa pokvarljiva roba pa je šla naprej. S tem zapisanim stavkom pa lahko tudi razberete, da akcija zbiranja humanitarnih sredstev za Obrenovac poteka dalje. Zbirni centri so, kot smo seznanjeni, ta hip polni oblačil za odrasle (le-ta bodo prišla predvidoma spet prav, ko se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove, jih očistili in prišli do omar), zato so ta hip najbolj zaželjene dobrine voda, hrana, otroška hrana, sredstva za osebno higieno, plenice in obleke za otroke.

Zapišimo, da je bilo v enem tednu v projekt Trebnje ZA Obrenovac vloženo okoli 700 ur volonterskega dela, da pa ne bi koga izpustili, prijaznih volonterjev ne bomo imenovali. Seveda bi bilo potrebno izpostaviti tudi slehernega donatorja, a iz istega razloga tudi tega ne smemo narediti. Vedite pa, da je prav vsak od vas prispeval drobtinica kruha, vse te drobtinice, združene v celoto, pa so naredile tako velik kruh, da bomo vsaj za nekaj časa “nasitili” prijatelje iz pobratene občine. Upamo, da nam te pomoči ne bodo rabili nikoli vračati!

Trebanjci, lahko smo ponosni nase. To je le dokaz, da znamo, če stopimo skupaj, premikati gore. Bodimo vedno skupaj – za lepši jutri!

(GS)

PS: V Obrenovcu so zelo veseli naše pomoči, še posebej, ker prihaja iz pobratenega Trebnjega. Vsem se iskreno zahvaljujejo za pomoč, sami pa imajo največjo željo – da se čimprej vrnejo v svoje domove. Kot smo že dejali – humanitarna akcija zbiranja srestev za Obrenovac poteka dalje … Kaj potrebujejo, pa smo zapisali nekaj odstavkov višje. Ko bo spet potrebna pomoč volonterjev (za sortiranje, popisovanje in nakladanje), vas bomo obvestili! Hvala, Trebnje!


PO INTERNETU KROŽI …

ŽENSKA ŽENSKI … V splošni enotnosti in nesebični podpori se je porodila nova ideja: ŽENSKA ŽENSKI!!! Enostavno je! Vzamete prazno škatlo od čevljev in jo napolnite z malenkostmi, ki jih ženske uporabljamo. Kar vam pač pride na misel – higienski vložki, vlažilni robčki, krema za roke, za obraz, šampon, balzam za lase, za telo, kopel, glavnik, brisača, deo stick ali spray, sponke, gumice za lase, navijalke, barva za lase, spodnje perilo, pižama … morda parfum, ličilo ki stoji neuporabljeno. Na škatlo napišite ŽENSKA ŽENSKI, da se ve, komu je namenjeno in ne pozabite majhnega pisemca oz. sporočilca z besedami podpore. Prinesite na katerokoli točko, kjer se pomoč zbira in pošilja naprej. Dajmo, pripadnice lepšega in nežnejšega spola! Od nas in za nas malenkost, za njih pa pomeni še kako veliko!!! Neštete izmed njih so zapustile svoje poplavljene domove v naglici, me pa vemo, kako pomembno je, da se počutimo dobro in vsaj malo lepe in negovane …

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4