Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 18.01.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 794-krat

Trebnje dobilo prvi legalni grafit, ki je tudi napoved grafiterske delavnice

Trebnje je 20. decembra 2014 dobilo prvi legalni grafit, lociran pa je na stavbi CIK-a oz. na zunanji steni prostorov Kreativno umetniškega inkubatorja (KUI), ki deluje (tudi) kot promotor različnih sodobnih umetnosti. Grafit je nastal s spreji priznane ljubljanske ekipe 1107 Klan.

grafit 2

Prvi legalni grafit v Trebnjem, delo priznane ljubljanske ekipe 1107 Klan, napoveduje pa prihajajočo grafitersko delavnico, ki bo spomladi v Trebnjem.

Sam grafit je nastal kot najava za spomladansko grafitersko delavnico, ki naj bi trajala cca 3 dni, v sklopu delavnice pa imajo organizatorji namen urediti še dodatno steno za legalne grafite, hkrati pa sodelujoče seznaniti z zgodovino in vrednostjo omenjene – ulične umetnosti. Omenjeni grafit hkrati izraža tudi stališče, da je grafitiranje del sodobne umetnosti, ki se pojavlja tudi v najbolj znanih svetovnih galerijah, seveda pa je tu pomembno potegniti ločnico med ulično umetnostjo (v tem primeru) in vandalizmom, ki se tudi pojavlja v prostoru.

V KUI so za grafit seveda pridobili potrebno dovoljenje vodstva CIK-a in Občine Trebnje, pred grafitiranjem pa so tudi sanirali dotrajano steno. Z grafitom, ki je sicer delo dveh akademskih slikarjev, prikazuje pa grafiterski medij – sprej, so torej »ubili« (najmanj) dve muhi na en mah.

KDO ALI KAJ JE KUI?

KUI logo 1KUI, ki je aktiven dobri dve leti, zaenkrat sestavlja 9 aktivnih članov starosti od 24 do 37 let. Skupaj organizirajo razne dogodke, hkrati pa ima vsak svoje osebno poslanstvo oz. projekt. Predsednik društva in idejni vodja je Trebanjec Andrej Šeligo, a le-ta svojega (in tudi imena drugih) ne želi izpostavljati, ker, kot pravi, ima vsak član svojo vlogo, ki jo je težko opisati v enem stavku. Bolj primerno se mu zdi kot način vodenja celotne strukture izpostaviti prostovoljno participacijo vseh posameznikov.

Namen KUI-a je torej združevanje in povezovanje različnih starostnih skupin na področju umetnosti in kreative, kot takšen pa ponuja prostore za skupno delo na projektih – coworking (delo in sodelovanje v prostorih, ki si jih deliš z drugimi, lahko tudi delo na skupnem projektu. Navadno je to posledica reduciranja stroškov mladih ustvarjalcev, ki nimajo še dovolj financ za najem poslovnih prostorov oz. jim okolje sodelovanja in povezovanja izboljšuje delovne procese) in se hkrati zavzema za promocijo in izvajanje kulturnih vsebin.

Trenutno v prostorih delujeta dve start-up skupini (start-up podjetje je po formalni definiciji začasna entiteta, ki razvija nov inovativen produkt v negotovih okoliščinah, s ciljem, da najde ponovljiv in skalabilen poslovni model) in štirje posamezniki z lastnimi kreativnimi projekti, ki obsegajo področja glasbe, likovne umetnosti in razvoja manjših tehnoloških rešitev. V preteklem letu je KUI izvedel projekte fotografskih in likovnih razstav, koncertov, 3D delavnic in ostalih izobraževalnih delavnic, kot eden zadnjih vidnih projektov pa je izvedba omenjenega prvega legalnega grafita.

KUI je kot takšen torej zavezan k dvigovanju mladinske ustvarjalne zavesti in se v tesnem sodelovanju z društvi KŠOT, TREMS in D‘Neeb bori za dvig mladinske dejavnosti v domačem okolju. Vse zainteresirane ob tej priložnosti tudi vabijo, da jim sledite na Facebook-u ali obiščete na sedežu KUI, na Kidričevi 2 v Trebnjem.

(GS)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4