Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 22.03.2013 | Prispevek objavil: Cajtng

V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 551-krat

Trebanjski Titanik

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Preteklo leto je minila stoletnica potopa znamenite ladje Titanik. Zlasti nežnejši spol si je znameniti film ogledal večkrat – v solzah. In kaj bi lahko imelo skupnega Trebnje in Titanik? Na krovu Trebanjcev ni bilo, a se da vseeno občino Trebnje primerjati z eno izmed najmogočnejših potniških ladji. Pa zaplujmo!

Če se takole ozremo na nekoč našo skupno občino, je bila le-ta v regiji mogočna … Imela je dobro načrtovano pot in – figurativno rečeno – varno pristanišče. Bili smo občudovanja vredni – kot Titanik pred prvo plovbo. Na tej trebanjski ruti pa so nekateri deli naše bivše občine že davno zagledali ledene gore in uvideli, da trebanjski Titanik kot tak do cilja ne more. Spustili so tistih nekaj rešilnih čolnov in še pred tragedijo odrinili na varno. Ti čolni so celo imeli imena – Šentrupert, Mokronog-Trebelno in Mirna. Pa da se razume, ne gre jim zameriti. Rešili so se iz razburkanih voda in svoje čolne pripeljali na zavidljive destinacije. Brez pretiravanja in zaradi lepote zgodbe bi si upal trditi, da so kapitani teh čolnov pristali na Balearskih otokih, Bahamih in Sejšelih. Njihove naselbine pa so zacvetele.

Kaj pa se dogaja s trebanjskim Titanikom… Le-ta še vedno pluje. No, lahko bi rekli, da je ostala le navidezna lupina, v katero neverjetno hitro vdira voda. To, da ladjo zadenejo visoki valovi, ki bi lahko poosebljali nepredvidljivo glasovanje v OS, ni nič takega, kar ladja ne bi bila v stanju prenesti. Hujše je to, da je trebanjski Titanik za razliko od tistih, ki so se z njega pravočasno rešili, odneslo v arktični krog, kjer je vse polno ledenih gora. Vsake toliko kakšna pokuka na plano na obzorju. Tudi te ledene gore so zelo podobne tistim pravim. Lahko bi jih celo poimenovali: “Dvigni Matija”, “obsodba župana”, “FB – Kastelic naj odstopi”, “KPK”, “ovadba 1”, “ovadba 2”, “kršitve poslovnika na seji OS”, “imenovanje samega sebe za nadzor policistov”, “Županov klub”, “komercialist”, da ne naštevam vsega. In pri tako posejanem morju z ledenimi gorami je res treba imeti, hrabrega, neustrašnega in brezkompromisnega kapitana. Lov za osebno slavo oziroma rekordom, ki je bil dosegljiv na drugi strani Atlantika, je primerljiv zahtevi za odpravnino v primeru odstopa. Izkušeni morski volk pač ve, kako se kroti krha trebanjska lupina nekoč mogočne ladje. O posledicah tovrstnega početja raje ne bi preveč govoril, saj film in legenda o Titaniku ta del prepričljivo ponuja sama.

A vseeno poglejmo še korak naprej, kaj bo s potniki na tej trebanjski ladji, torej z občani. Da ladja kljub proračunu za 2013 in 2014 plava brez voznega reda v neskončnost in večnost … No, vsaj tak občutek imam. Poleg tega, na ladji ni več zadosti rešilnih čolnov za običajne smrtnike. Res titanikovsko, kajne?

Pa ne bodimo tako črnogledi! Morda, po čudežu, najdemo kak pristan, tako, kot ga je zadnja preživela s Titanika. Škoda, ker je v jeseni svojega življenja ta ista, nekdaj dokaj premožna gospa, razprodala vse premoženje, vključno s predmeti s Titanika, da je lahko bivala v skromnem domu za starostnike.

Torej bi lahko mi, navadni občani, »sanjsko obalo« celo zagledali brez bojazni, da se razletimo ob kaki ledeni gori ali čeri na tej ladji nesreče in norosti, ki nas nosi kdo ve kam. A kaj bomo prodali, ko nas bo zapustil kapitan, ladja potonila, peščica posadke odplula v napol praznih čolnih, nas pa še rešilni jopič več ne bo hotel držati na površju. Občino? Morda celo ali po koščkih? Že sedaj smo namreč – takole na hitro, čez palec – dolžni cca. 500€ po občanu.

Kakor koli, Titanik se je pač potopil na svoji prvi in zadnji plovbi in morda prav zaradi tega odšel v legendo. Tudi trebanjski Titanik postaja legenda, sicer manjšega, nacionalnega formata. Edino, kar pa res ni jasno, je to, da se ne ve ali je Trebanjski Titanik na prvi ali na zadnji plovbi.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4