Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 14.05.2013 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Gorazd Marinček
Prispevek ogledan: 853-krat

KOLUMNA: Trebanjski štrukelj

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Ko smo poživljali Kmečko in rokodelsko tržnico, se je marsikateri obiskovalec ob nakupu zadržal in obujal spomine na stare čase. Tako me je nekoč nekdo vprašal, če poznam tukajšnjo tradicionalno jed, ki ji pravijo »Trebanjski štrukelj«. Ker do takrat v dveh desetletjih življenja v teh krajih zanjo nisem slišal, sem sogovornika – bolj kot ne – ocenil za šaljivca.

Ampak radovednost mi ni dala miru. Pomislite na belokranjsko pogačo, prekmursko gibanico, kranjsko klobaso, tolminski sir, da ne naštevam naprej, same evropsko zaščitene tradicionalne jedi, ki očitno so nekaj posebnega, saj jih je bilo mogoče zaščititi po dokaj zapletenem postopku. Ali ne bi bilo imenitno, da bi lahko povabili obiskovalca v eno od številnih krajevnih gostiln na krajevno posebnost – značilno jed? Ali pa ga ob slovesu obdarovati s krajevno dobroto za popotnico? Ali pa – da bi gostitelj na slavnostnem kosilu gostom z nekaj stavki opisal zgodbo in recept kulinarične posebnosti in gostom v spomin vsadil nekaj, o čemer bodo lahko pripovedovali prijateljem in sorodnikom, ali pa se morda pobahali in jo pripravili sami. In jo morda, podobno kot trojanske krofe, prinesli s popotovanja po Trebnjem, da bi z domačimi obujali prijetne doživljaje v dolini Temenice.

Pogledal sem v kuharske knjige, prebral vse o štrukljih in značilnih dolenjskih jedeh, našel kar nekaj receptov, ampak nobeden se ni ponašal s pridevnikom »trebanjski«. Potem sem spraševal domačine in počasi so se pričeli odpirati spomini. »Da, seveda, tako smo v mojem otroštvu, ko je bilo meso na mizi enkrat na teden, rekli jedi, ki smo jo vzeli tudi s seboj na njivo, na travnik ali v gozd, za malico.« » Ja, imeli smo jo na krožniku s kislim zeljem, pa tudi ocvirki so nam obogatili okusno jed.« »Oh, seveda jih poznam, tako preprosto jih je bilo narediti in to samo s tistim, kar smo imeli doma na kmetiji. Ampak za današnje dni je to staromodna jed.«

Tako sem mimogrede zvedel za recept v dveh ali treh izvedbah. Naredil sem še najboljši preizkus verodostojnosti zgodb, vprašal sem znanca iz mladosti etnologa svetovnega slovesa profesorja dr. Janeza Bogataja, če pozna trebanjski štrukelj. Kot iz topa je – brez trenutka premisleka – odgovoril: »Da, seveda!« Za vsak primer sem ga vprašal za recept, ki mi ga je takoj zrecitiral brez napake. Povedal je, da bi jo s primernim intelektualnim naporom lahko zaščitili v Bruslju. Tržno bi bila zanimiva tudi zato, ker sodi med zdrave jedi na piramidi zdravega prehranjevanja in da jo kot tako lahko mirne vesti priporočamo prijateljem in jim zaželimo »Na zdravje!«.

In v tem grmu tiči zajec. Ali je naše modro občinsko vodstvo sposobno »primernega intelektualnega napora« in poleg tega žrtvovati nekih šest ali sedem podžupanskih plač za zaščito nesnovne tradicionalne dediščine teh krajev, ki bi nas umestila na zemljevid Evrope, za zaščito jedi »Trebanjski štrukelj«?

Odgovorite si sami!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4