Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 04.06.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,111-krat

Trebanjec in Trebanjka s težavami ob prevozu donirane živalske hrane v Bosno

V mesecu maju sva se s fantom odpravila na podaljšan vikend v Bosno in Hercegovino, najina ciljna destinacija je bila Sarajevo. Država in ljudje so na naju pustili močan vtis, posledice vojne so namreč še zelo vidne. Veliko stavb je še vedno poškodovanih in samo mislimo si lahko, kakšne so šele brazgotine – v ljudeh.

Donacija hrane živalim BiH MK 1

Mitja in Mateja sta v kombi naložila veliko hrane (zbrane preko društva Animal Angels) in se odpravila proti Bosni, da razveselita vsaj nekaj tamkajšnjih živali.

Med najinim kratkim obiskom sva pozornost namenila tudi brezdomnim psom. Stanje na prvi pogled niti ni bilo alarmantno. S polno torbo briketov in priboljškov sva se namreč v Sarajevu odpravila v center mesta, po Baščaršiji, z namenom, da kulinaričnih užitkov ne privoščiva le sebi, ampak nahraniva še kakšnega lačnega psa. Pa sva se zmotila. Še tistih nekaj, ki se jih je leno nastavljalo soncu, je bilo dobro prehranjenih in niti približno niso bili navdušeni nad najinimi briketi in priboljški. Popolnoma drugačen film pa se nama je odvrtel v drugih delih mesta, v blokovskih naseljih, in na obrobju mesta. Pasje mamice z mladički, osamljeni psi in krdela, lačno hlastanje briketov, nezaupljivo odmikanje in bežanje,… Boleče spoznanje, da si nemočen proti celotni problematiki, vendar je kljub temu vredno in smiselno za točno tistega psa, ki ti je prišel na pot in si mu – vsaj tisti dan – napolnil želodček.

DOnacija hrane živalim BiH MK 5

Izredne razmere: Vrečke zemlje in/ali peska, ki so preprečevale dostop vode na cesto.

V času najinega obiska sva imela lepo, tudi vreme je bilo sončno. Deževalo je le zadnjo noč, a se je že dopoldne izboljšalo in proti Sloveniji sva se peljala v sončnem vremenu. Pot naju je vodila skozi Zenico, Maglaj, Doboj, na mejni prehod Slavonski Brod. Dva dni po prihodu domov so bili že vsi mediji polni informacij o katastrofalnih poplavah. Nemogoče je bilo ostati neprizadet ob vseh zgodbah in slikah, ki so jih prikazovali. Kraji, po katerih sva potovala dva dni nazaj, so bili pod vodo. Ljudje in živali pa več kot potrebni pomoči. Reševalne akcije so stekle, v zbirne centre sva odnesla nekaj paketov oblek, hrane, higienskih pripomočkov, posod, posteljnine in podobnih reči.


Ko veš, da lahko narediš nekaj več … in težave na meji!

Kljub temu je ostajal občutek, da še vedno lahko narediva nekaj več, zato sva se odločila da pomagava društvu Animal Angels in v Bosno in Hercegovino odpeljeva zbrane stvari za živali. V kombi, za izposojo katerega se iskreno zahvaljujem Franciju Opari, smo natovorili skoraj tono hrane za živali, cca 100 odej, ogromno povodcev, ovratnic, posodic in kar nekaj sredstev proti bolham, klopom in glistam. Drugič v istem mesecu sva se tako odpravila v Bosno in Hercegovino. Tokrat je bil cilj – azil za brezdomne živali v Tuzli. Žal tokrat ni šlo brez zapletov.

DOnacija hrane živalim BiH MK 6

Poplavljeno območje. Eno izmed mnogih.

Kljub vsej dokumentaciji (specifikaciji blaga, potrdilu društva Animal angels o tem, da vso zbrano blago podarja društvu v Tuzli, potrdilu društva iz Tuzle, da bo zbrano blago prevzelo, potrdilu Rdečega Križa, da bo kombi tega dne prečkal mejo), so naju na meji zadržali. Naletela sva na carinika – s svojimi načeli in pravili, ki je vztrajal, da ker prevažava hrano, ne moreva vstopiti v državo brez carinskega postopka. Mislila bi si, da so predpisani postopki pač taki, kot so, in da drugače ne gre, če ne bi bil poleg naju še drug carinik, ki je pregledoval kombi s humanitarno pošiljko, ki ga je prevažalo dekle iz Ljubljane.

Po bežnem pregledu blaga, med katerim je bila tudi hrana, jo je spustil čez mejo in nato stopil še k najinem kombiju. Carinik, ki je bil dodeljen nama, mu jih je »napel«, da je ne bi smel spustiti čez mejo, ker je tudi ona imela hrano. Midva sva šla nemilostno skozi njegove postopke. Peljal naju je do špedicijskega podjetja, kjer so nama uredili vse papirje, no vsaj mislila sva, da imava sedaj vse urejeno. Dobila sva še navodilo, da morava s temi papirji na carino v Tuzli. In sva nadaljevala pot, ki nama je začela razkrivati vse razsežnosti poplav. Isti kraji, tri tedne kasneje. Razdejanje, blato, podrte hiše, razbito pohištvo pred hišami in bloki, na obrežju rek polomljena drevesa in veje polne smeti, ki kažejo kako visoka je bila voda, nasipi ob cesti, razkuževanje vozil na cesti, voda ki na določenih mestih še kar vztraja, so prizori, ki se te dotaknejo.

DOnacija hrane živalim BiH MK 10

Ko pomagaš živalim, je občutek božanski. Dober tek, kuža!

Ko sva popoldne le prispela v Tuzlo, pa komplikacij še ni bilo konec. S predstavnikom društva, kateremu smo nameravali podariti zbrano blago, smo odšli na carino. Tam nas najprej ni hotelo sprejeti nobeno špedicijsko podjetje, ker morajo prevzem humanitarnega blaga opravljati brezplačno, na ta dan pa so jih menda že vsi naredili dovolj. Ko smo vendarle dobili podjetje, ki naj bi nam opravilo carinjenje blaga, pa se je še enkrat ustavilo. Cela pisarna zaposlenih se je prijela za glavo, ker nismo imeli veterinarskega potrdila. Zgroženi so razpravljali o tem – kako neodgovorno se obnašajo na meji in nas spuščajo preko brez pravih papirjev. Celotno situacijo so nam predstavili že skoraj kot brezupno, ker veterinarskega potrdila v Tuzli ni mogoče dobiti, ampak se ga menda dobi samo na mejnem prehodu Gradiška pa še to ne več v soboto popoldne, kar pomeni, da društvo te robe ne sme prevzeti, midva pa s polnim kombijem prav tako ne smeva nazaj v območje EU.

Po parih urah predvsem čakanja in nekaj deset telefonskih klicev, ki so jih opravljali zaposleni v špedicijskem podjetju, se je nato le našla začasna rešitev, ki je bila v bistvu v prid samo nama. Razložili smo lahko kombi in vso zbrano blago zložili v skladišče na carini, katerega je bilo tudi skoraj – misija nemogoče najti, ker nihče ni želel skladiščiti hrane, zaradi nevarnosti pojava podgan (???). Predstavnik društva iz Tuzle je moral dati pisno izjavo, da se obvezuje, da bo vse postopke v prihodnjem tednu speljal do konca, ob čemer so mu nanizali cel kup težav, s katerimi se bo srečal. Predvsem cel kup enih birokratskih težav, brez zdravorazumske distance, na vseh organih, tako na meji, kot na carini.

DOnacija hrane živalim BiH MK 9

Dober tek, kuža in muca!

Z živalmi nobenih težav … vse je dobro, kar se dobro konča!

Če se je moralo že vse zapletati pri ljudeh, pa je bilo na koncu pri živalih vse bolj preprosto in življenjsko. Pri razlaganju hrane v skladišče sta nas obiskala dva mala kužka in za njiju smo odprli prvo vrečo briketov. Od navdušenja se nista mogla odločiti, ali bi hitro jedla ali bi se pustila čohati. S tem pa je bil – konec koncev – naš namen dosežen. Zaradi njiju sva se, precej bolj zadovoljna, v upanju in z željo, da se komplikacije čim prej rešijo, in da vsa ta še kako potrebna hrana pride do lačnih živali, odpravila na dolgo proti domu – skozi območja, ki so jih prizadele poplave in plazovi, ter pretresena nad videnim in s spoznanjem, da bo sanacija potekala zelo dolgo.

DOnacija hrane živalim BiH MK 7

Ob povratku s kontaminiranega območja je bilo potrebno razkužiti vsako vozilo.

Na koncu še prošnja in povabilo za vse, ki bi želeli pomagati brezdomnim, zlorabljenim in zanemarjenim živalim v Sloveniji ter izven naših meja, da se obrnejo na društvo Animal angels. Poslansto društva je reševanje psov in muc z ulic, v društvu pa poskrbijo tudi za cepljenja, sterilizacije in kastracije ter živali nameščajo v začasne ali stalne domove (spletna stran: animalangels.eu, e-pošta: group.animalangels@gmail.com ).

(Mateja Kozlevčar, Mitja Jarc, Trebnje)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4