Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 16.10.2012 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 766-krat

KOLUMNA: Topla voda v Trebnjem

gorazd marinček 150x150

Piše: Gorazd Marinček

Ko nekateri občinski politiki v Trebnjem dokazujejo, da imajo spomin zlate ribice, očitno menijo, da gre za nadstandard, ker se omenja zlato v besedni povezavi.

Tudi tokrat so v veliki zmoti. Zlate ribice so namreč poznane po tem, da si čisto nič, ampak zares čisto nič, ne zapomnijo. Absolutno vse doživljajo vsak trenutek znova. Tako kot nekateri občinski svetniki in župan, ki se obnašajo, kot da so ugledali luč sveta tisto jutro ali raje še kakšno uro kasneje.

Lokalni energetski koncept (LEK) za občino Trebnje je občinski svet potrdil v maju 2009. V njem je natančno popisana poraba kurilnega olja v občinskih stavbah in da je v gozdovih dovolj biomase (za 3,88 milijona litrov kurilnega olja!), da ga nadomestimo, da ne plačujemo Arabcem gradnjo nebotičnikov v Dubaju, ampak da damo našemu kmetu zaslužiti za šolanje otrok. Našteti so potrebni ukrepi in možne lokacije za skupne kotlovnice. Tam piše, da je CIK edina občinska stavba, ki ima opravljen energetski pregled, piše tudi, da so občinska stavba, Dom starejših občanov in Vrtec strahovito energetsko potratni in še marsikaj. To bo bržkone razlog, da ga ni najti na spletnih straneh občine med razvojnimi dokumenti in sem si ga moral izkopati iz osebnih arhivov.

Marca letos smo si ogledali kotlovnico na lesno biomaso v Lenartu, iz katere se ogreva večina stanovanjskih in industrijskih stavb v mestnem naselju. Župan se je kasneje, kot smo izvedeli, dal posvetiti na kraju samem tudi v zgodbo o uspehu z daljinskim ogrevanjem na biomaso v mestu Ribnica. In začelo se je veliko »farbanje na zeleno« v Trebnjem. Zadonele so obljube, kako bo koncesionar poskrbel za služnosti, kako bo radostno plačeval upoštevanja vredno koncesnino in napihoval občinsko proračunsko vrečo in kako bo vse to takole mimogrede izpeljal do kurilne sezone v letu 2013. Aprila smo v Glasilu občanov opozarjali na nekatere blodnje in predlagali rabo ZKP (Zdrava Kmečka Pamet), ampak, saj veste, kot pravi župan, »Marinček ima ideje….«. Vmes se je pripetil tisti drugi ZKP – Zakon o kazenskem postopku.

No, 11. oktobra smo iz ust direktorja občinske uprave izvedeli, da ga ni bilo junaka (bedaka), ki bi se prijavil na junijski občinski razpis, in da bodo po novih strokovnih podlagah razpis ponovili. Res, vse za toplo vodo.

Septembra se je zgodil razpis Ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki ponuja občinam za energetsko prenovo stavb v njihovi lasti kar 100% pokrivanje investicije. Osnovni pogoj je, seveda, opravljen energetski pregled stavbe. Ta pogoj pa izpolnjuje edinole CIK; v več kot treh letih od sprejema LEK na občinskem svetu niso niti ene stavbe energetsko pregledali. In, kot nas je župan navadil, bodo evropski in državni evrčki spet enkrat zdrveli mimo Trebnjega, da bomo kasneje morali z zadolževanjem občine storiti, kar nam nalagata evropska in državna zakonodaja do leta 2020.

Dobili smo avtocesto in končno še priključek iz Mirnske doline in trebanjsko obvoznico. Tako se bo možno izogniti središču Trebnjega in Trebanjci bomo še hitreje prišli do svojih delovnih mest izven občine. Lažje bomo izvažali hlode v Italijo in Avstrijo, hitreje dovažali arabsko nafto.

Cel svet je že odkril toplo vodo. No, mi v Trebnjem jo bomo po zaslugi občinskih uradnikov, večine svetnikov in župana iskali še kar nekaj časa.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4