Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 07.09.2012 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , , , , , , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti
Prispevek ogledan: 785-krat

KOLUMNA: Temenica, ti si kakor zdravje!

gorazd marinček 150x150

Piše: Gorazd Marinček

Temenica, ti si kakor zdravje!

(župan Kastelic – pleskar na zeleno)

Pravzaprav je Ivan Cankar tako dejal za domovino. Ampak ker je Temenica glavna žila Trebnjega, saj v svojem prvem življenju teče po vsej občini od prvega izvira do prvega ponora, mi veliki pisatelj ne bi zameril primerjave. Če je v njegovem času domovina bila merilo za zdravje, je v današnjih časih takšno merilo okolje in zlasti voda v njem. Kar nam dajo vedeti vse pogostejše suše, ki pa nas vznemirjajo samo do prvega dežja.

Okoljevarstveniki poznamo mednarodni izraz »greenwashing«. Po domače povedano, gre za metanje peska v oči, in to zelenega, »eko« peska. Ali pa gre za »farbanje na zeleno«: veliko velikih besed o skrbi za okolje in malo majcenih dejanj, če ne celo dejanj v škodo okolja. Kar odkrito povem, da mi je ob spoznavanju pomena izraza »greenwashing« takoj prišel na misel aktualni župan Alojzij Kastelic. Vrhunski metalec »eko« peska v oči in pleskar na zeleno. Velike besede o solarni elektrarni na strehi telovadnice v Dobrniču – malo jutri – elektrarne ni nikjer v evidencah Bisola ali Javne agencije RS za energijo, niti je ni videti na strehi telovadnice.

Velike besede o skrbi za okolje z iskanjem investitorja za gradnjo daljinskega ogrevanja na lesne sekance, da je le naša pozornost namenjena čemu drugemu kot najbolj očitni ekološki svinjariji v občini, to je stanje reke Temenice.

Preskočil bom zgodbe brez konca o odlagališču Globoko, o kanalizacijah brez priključenih občanov, itd., in se posvetil Temenici, reki ponikalnici, ki izginja tako očitno, da kmalu še ponikniti ne bo imelo kaj. Nekoč je menda bilo kar 17 mlinov in žag na tej glavni vodni žili v naši občini.

Ko sem se pred nekaj več kot dvajsetimi leti priselil na Kozjek, smo nekajkrat s sosedi pekli ribe na žaru, ki sem jih bil dobil od prijateljev ob Cerkniškem jezeru. Takrat mi je eden od sosedov povedal, da se on oskrbuje z ribami kar v Temenici, gre na določena mesta in jih polovi z rokami ali pa v koš. Drugi so prikimavali brez dodatnih besed. Menda se je dalo blizu izvira ujeti celo kakega raka koščaka, jelševcev menda ni bilo, ali morda obratno.

Kasneje se je zgodilo kar nekaj pomorov rib, nekaj izlivov škodljivih tekočin, veliko obljub o preštetju in odpravi vseh kanalizacijskih izlivov v Temenico, pa še kaj. Celo film o Temenici je zastavil nekajletni podžupan in nekajmesečni direktor občinske uprave Jože Povšič. Med gradnjo avtoceste so dvignili zapornice pod nadvozom Ponikve in obljubili, da jih bodo ob koncu gradnje spustili, da bi obnovili običajni vodostaj, ki med drugim zagotavlja primerno višino podtalnice. Nič od tega. Temenica je vedno nižja. Včasih je njena gladina segala do višine bregov, okoliški travniki so bili bolj ko ne močvirni. Vse letošnje leto je skoraj meter nižja in kmalu je ne bo več, takole čez palec, v enem letu.

Prvi mož občine, ki zna ukazovati svetnikom, kako naj glasujejo, ne zna ničesar ukreniti za zdravje glavne žile Trebnjega. Ali pa noče. Morda celo nima časa, ker se mora ukvarjati s stvarmi za dobro občine, za katere ga sicer kazensko obsodijo, ampak on ima mirno vest.

Njegov odnos do Temenice je takšen kot do občanov. Ne ve, kaj bi z njo (z njimi) in mu je (so mu) odveč. Od časa do časa malo popleska na zeleno. Vendar ob tem, kar se s Temenico dogaja, postane človek zelen od besa brez županove pomoči.

In kdaj se bo te jeze, tega besa nabralo dovolj, da bomo ukrepali?

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4