Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 03.02.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Kolumnisti | Nataša Krese
Prispevek ogledan: 712-krat

Ste že kdaj razmišljali o živalih kot ujetnikih?

Piše: Nataša Krese

Piše: Nataša Krese

Ste kdaj razmišljali o psih na verigah in boksih, ribah in želvicah v majhnih akvarijih, slonih, tigrih, medvedih v živalskih vrtovih, hrčkih, miškah, podganah, vevericah, kačah v majhnih kletkah in ptičicah v kletkah… itd. Vse to mi je bilo včasih normalno, ujetništvo. Tako so me pač naučili v življenju mimogrede, sama pa se tudi dolgo nisem spuščala v razmišljanje o tem. Življenje v ujetništvu pa je v resnici nesprejemljivo in nehumano do živali. Tako enostavno.

Zakaj smo si dovolili te čudovite, čuteče in pametne živali zapirati v ”po-naših-merilih-zlate-in-dovolj-velike-kletke”? Ptičice morajo leteti, kako le moremo pristati na to, da jih za celo življenje zapremo v kletke, kjer nikoli ne raztegnejo svojih čudovitih mehkih kril? Ali radi gledate ptice, kako lahkotno letajo po nebu? Zakaj potem ne pomislite na to, da je en tak nežen zaklad zaprt v vaši kletki (seveda ne namigujem, da ga spustite v nebo, ampak da premislite o nakupu naslednjega)? Ribice bi morale v svojem življenju plavati in plavati in plavati… pa ne samo v krogu od ene do druge plastične trave in narisanih kamnov v akvariju, ki se tako lepo poda vaši dnevni sobi. Tigri in sloni dnevno prehodijo in pretečejo več 10 kilometrov v divjini, v živalskih vrtovih pa se lahko sprehodijo malo sem, malo tja. Da ne spregovorimo o trpljenju, ki jih namenijo divjim živalim cirkusi!

Ste kdaj pomislili na pse, ki celo svoje življenje preživijo/preživotarijo na verigi? Živimo v 21. stoletju in psi “na ketnah” še vedno niso prepovedani. Zakonodaja pravzaprav niti ne predpisuje, da mora pes dobiti dnevno dozo izpusta oz sprehoda. Vse, kar nekateri psi dobijo od svojih skrbnikov, je obrok 1-2x dnevno, kakšno besedico ali pa kratko potrepljanje po glavi tako mimogrede, na hitro. Ali pa še to ne. Nekateri psi zaradi izolacije oz osamitve in življenja na verigi pobesnijo in obveljajo za agresivne pse. In potem še radodarno zraven postavite tablico z napisom “Hud pes!”, da se mu, bognedaj, slučajno ne bi približal kak človek in ga pobožal. S tem le še dodatno podkrepite agresivno vedenje psa. Žalostno. Narobe svet. Narobe zame, ki na stvari gledam tako, ali narobe za tiste, ki pravite: ”Oh, kako se nekateri sploh drznete očitati, da pes pa le ne spada na verigo in živali ne v kletke, temveč v naravno okolje.”

Večina ljudi, ki s svojimi psi preživi več časa kot teh nekaj kratkih mimobežnih minutk in jih dojema kot svoje družinske člane, bi znala potrditi, kako so njihovi psi čustveni, kako si želijo dotikov, igre, gibanja, komunikacije, pogledov, potrditve… ko ti kužek potisne glavo pod roko in točno veš, da si želi biti pocrkljan do nezavesti, pobožan … v takih trenutkih se mi iz srca zasmilijo vsi ti psi, ki vsega tega nikoli ne dobijo. Živali so duše z osebnostjo, vse povedo s svojim vedenjem – da se počutijo dobro, drugič slabo, da jih je strah, da so lačni, da se počutijo varne … veliko povedo, čeprav ne znajo govoriti.

Ljudje smo s svojo superiornostjo šli predaleč, vse za lastno zadovoljitev egoističnih potreb. In tako bo, vse dotlej, dokler bomo na živali gledali, kot da so – manjvredne, da so samo ”predmeti”, čuvaji, okraski… Ko se boste naslednjič pohvalili, da živite v sožitju z naravo, je morda vredno tudi premisliti, koliko od tega drži, koliko pa ste si naravo prikrojili po svoje.

Časi, ko je bil pes samo čuvaj hiše, so zastareli. Psi so namreč inteligentna čuteča bitja in si od svojih skrbnikov zaslužijo nič manj kot primerno in dostojanstveno oskrbo, kar pa življenje na verigi ni. Če vas je strah, vam priporočam alarmno napravo – v primeru aktivacije alarma vam bo celo kdo prišel pomagat’, pes na verigi bo pa samo nemočno lajal.

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4