Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 30.05.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Gregor Kaplan | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 869-krat

Starševska zgodba prihodnosti … Vzeli nam bodo sinove in hčerke, naše možgane, znanje in prihodnost!

Piše: Gregor Kaplan

Piše: Gregor Kaplan

Spomnim se kot včeraj, ko sva te prinesla iz porodnišnice. Prva plenica, prvo kopanje, prvi korak, jok, buška, zobek… Nikjer ni bilo pravil – kako naj ravnava, nikjer ni bila začrtana najboljša pot in kljub vsemu sva se oba podala na to pot, kot vsi drugi starši. Želela sva si otroka vzgojiti v poštenega in dobrega človeka, ki bo znal delati in se soočati s težavami. Še zlasti na cilju, ko si končal/a šolo in je bil cilj premaknjen na fakulteto, za mnoge pa tudi magisterij in sedaj še doktorat. Pristanek po uspehih pa je bil trd, resničen in boleč – zavod za zaposlovanje.

Naši potomci imajo veliko znanja. Imajo cilje, vizije, voljo in željo. Le zakaj jim ne uspe? KER NIMAJO PRILOŽNOSTI!!

Še pomnite, kako sem na občini lansko leto prosjačil, da bi izrekel čestitke zlatim maturantom in jih seznanil z razpisi za strokovna dela, ki sem jih uvedel že pred slabimi štirimi leti? Še vedno imam isto željo. Še vedno si želim, da bi naše znanje, znanje naših otrok, najprej videli doma, v krajevni skupnosti in občini. Še vedno bi rad kopičil domače znanje v občini Trebnje. Še vedno bi rad zbiral ideje in vizije mladih ljudi, njihova strokovna dela in jim ponudil tudi priložnost, da se predstavijo, pokažejo – kaj so ustvarili in kaj znajo. Zato sem tako cepetal za angleščino v vrtcu in v prvem razredu OŠ. Da bodo lahko z domače grude povedali tujcu, mu prodali idejo in znanje. Tako možgani ostanejo doma. Saj ne rečem, koga bodo že uspeli odkupiti, a bo šel v tujino kot spoštovan strokovnjak in ne kot hlapec.

A čas teče. Mlad človek ne more večno čakati. Želi si dokazat, da je dober, da zna in zmore. Želi si življenja in ne nazadnje tudi družine – nekoč, ko bo zato imel pogoje. Le-teh pa nikakor ne more doseči. Ni stanovanja, ni službe, ni perspektive. Tudi upanja je vse manj.

Mladim vse bolj preostaja le eno – tujina. S trebuhom za kruhom kot tvoj pra pra pra pra ded – na ladjo in čez lužo ali v nedra mačehe EU.

Nič več ni važno to, da je tvoja diploma davkoplačevalce stala 100.000€ ali več, doktorat pa morda celo pol milijona € – ugibam. Da tvoje možgane in ideje potrebujemo. Da si ti in vsi tebi podobni naše upanje za prihodnost. Moral/a boš oditi, to že zdaj vem. Ko boš odhajal/a ti bova zaželel srečo, te objela in skrivala solze. Pomahala ti bova v slovo.

Z našo mladino, ki si rešuje golo preživetje, odhaja naše upanje, naša prihodnost in naše življenje. Sleherni v tej zgodbi šteje in je pomemben. Meni ni vseeno, ker tu živim. Brez vas – mladih, se prihodnost ne more zgoditi in prav ta se začne ustvarjati že od rojstva naprej. Pa tudi naša starost bo kratka in precej klavrna brez vas. Tako se sedaj kaže vsa bizarnost in perfidnost neoliberalne politike in izkoriščevalskega kapitalizma preteklih dveh desetletji. Je to na nek način nov krvni davek, ki ga še nismo prepoznali? Po koliko ste prodali naše otroke?

A se lahko zgodba tudi obrne in pritegne mlade? Seveda, povedati jim je treba, da njihovo znanje šteje, da se bodo lahko predstavili in jim to možnost tudi omogočiti. Na take dogodke se seveda povabi tudi gospodarstvenike iz regije – včasih so taka sporočila prenašali sli, potem golobi pismonoše, danes pa za to uporabljamo elektronsko pošto in spletne strani. Predpogoj za to pa so razpisi občine v znanje. Pri nas pa občina najboljšim še vedno deli knjige in izkoristi priložnost za slikanje veljakov z njimi. NAROBE! Ti mladi ljudje naj pišejo knjige, kažejo svoje dosežke in ustvarjajo. Odprite jim dvorano, da bodo lahko povedali, kaj znajo. Z uspehom na razpisih, ki bodo služili občini, pa naj se dokažejo, da so sposobni.

Če bi veljaki na občini razumeli njihove stvaritve in potencial tovrstnega pristopa, bi v občini lahko v nekaj letih izvedli številne projekte, za to porabili relativno malo sredstev, z nakopičenim znanjem in prihranki zaradi povsem novega pristopa pa prav za te mlade ljudi odpirali nova delovna mesta. Zato je tako pomembno, da se ti mladi ljudje dokažejo in ne pobegnejo v tujino – kot hlapci s trebuhom za kruhom.

Te zgodbe nočem doživeti, zato, da poiščimo skupne rešitve, sem jo že sedaj povedal glasno! Predlagam, da si čas za razmislek in družinsko razpravo vzemite po družinskem kosilu.


  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4