Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 24.06.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 545-krat

KOLUMNA: Srce imam na levi strani!

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

V glavi pa zdravo kmečko pamet. In zdaj se pojavi težava z opredelitvijo »zdrave kmečke pameti« (ZKP). A je to tista, danes prevladujoča pamet, da moraš poskrbeti zase na škodo drugega, pri tem razsipati z javnim denarjem, malo tam in veliko tukaj, vleči ljudi za nos in se norčevati iz njih, jih žaliti, se kititi s tujimi zaslugami, iz nekaj delati nič, okoli prinašati državo, skupnost, sosede, itd. Ali pa morda delovati z mislijo, da bo tudi meni bolje in lepše, če bo tako tudi sosedom, skupnosti in državi?

Poglejmo si trebanjski TRIMO. Zanalašč ne uporabim izraza »naš«, ker je od bog si ga vedi koga. Trenutno je v lasti bank, ki ga želijo vnovčiti. Morda celo konkurentu, ki bo patente in posle odpeljal, v Trebnjem pa pustil zgradbe in 600 delavcev na cesti. Se je to dogodilo zaradi ZKP ali morda zaradi pohlepa? Pisalo je v medijih, da se je karizmatična vodilna osebnost, ki je izvrstno obvladala svetovna tržišča s kovinskimi konstrukcijami, podala na borzni parket trgovanja z delnicami in izvedenimi finančnimi inštrumenti. Zdravo podjetje, ki je postavljalo mejnike v arhitekturi stavb iz kovinskih gradiv, je nenadoma pod črto dolgovalo več denarja kot je bila njegova knjigovodska vrednost. Ne bom razglabljal, kako je možno prodajati s pozitivno razliko v ceni, ob koncu pa narediti velik minus. Morda bodo kriminalisti, ko sem ji bo zazdelo, znali odgovoriti tudi na to vprašanje. Ampak ZKP nam v tem primeru pravi, da posluj pošteno v poslu, ki ga obvladaš. Kako že pravi pesem: »Od višine se zvrti….« Znano Petrovo načelo pravi, da vsakdo želi napredovati……do stopnje lastne nesposobnosti. Vrhunska ekonomistka na področju gradbeništva je dosegla stopnjo osebne nesposobnosti na borznem parketu. Družbena škoda, ki o je povzročila z bolestno ambicioznostjo, je seveda zgolj postranska škoda. Kaj pa je usoda 600 delavcev in njihovih družin v primerjavo z adrenalinskimi eksplozijami borznih doživetij. In umika s prizorišča brez odgovornosti za posledice. Mimogrede, ste že slišali za turbo kapitalizem, neoliberalizem, pogoltnost, pohlep, samovšečnost…..eh, ja, pa na zdravje!

Bog ne daj, da gre za »trebanjski virus«, čeprav lahko podobne kužne znake zaznamo pri modrem vodstvu občine. Prevzeti občino s 5 milijoni EUR gotovine na računih in jo v nekaj letih zadolžiti za podobno vsoto, pri tem pa pokazati za 8 let dela komaj kaj, razen morda desetin praznih novih, tudi razkošnih, stanovanj. Še posebej v primerjavi z malimi sosednjimi občinami, ki so se ravno zaradi ZKP še pravi čas odcepile in doživljajo nesluten razcvet, v nekaterih je le-ta primerljiv tudi v evropskem in celo svetovnem merilu. Očitno je, po Petrovem načelu, tudi naše modro občinsko vodstvo doseglo svojo stopnjo nesposobnosti. Po razmeroma uspešnem vodenju trgovin s tehničnim blagom, vrtnega centra in bifeja, so se na enak način lotili vodenja občine. Kot v primeru TRIMA jih ne zanima blagostanje občanov v zdravem okolju in na varnih in donosnih delovnih mestih, ampak zgolj in samo adrenalinsko uživanje ob izpostavljanju lastne veličine pri obvladovanju lukenj v predpisih in krpanomartinovskem hvaljenju s številnimi ovadbami in obsodbami, ki menda ne zlomijo, ampak celo krepijo. Kaj menite, je že nastopil čas za spremembe? Ali pa nam je modro občinsko vodstvo tako pri srcu, ker pooseblja naše lastne mokre sanje, kako se prisesati na korito, polno denarja drugih?

Imamo možnost, da volimo z glavo in ne z nogami. Da noge uporabimo za prihod na volišče, kjer uporabimo ZKP (zdravo kmečko pamet) in glasujemo za tiste, ki jim je človek pred denarjem. Ki jim blaginja za vse pomeni več, kot adrenalinsko uživanje ob borznih tveganjih in izkrivljanju zakonodaje in splošne ljudske morale. Ki v Trebnjem ne vidijo (živalskega) vrta za brezmejno bogatenje z neomejenimi viri delovne živine za osebni dobiček, ampak bi ga radi sooblikovali z vsemi prebivalci v prijetno in evropsko in svetovno zanimivo mestece.

Imamo jih kar nekaj v naši sredini. Od takih, ki so pred kratkim pridobili volilno pravico, vseh generacij, do starejših in izkušenejših. Ki imajo, ne nazadnje, srce na levi strani in zdravo (kmečko) pamet v glavi!

Čas je za spremembo. Bodi sprememba tudi ti! Tukaj in zdaj!

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4