Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 07.12.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: ,
V kategoriji: Cajtng | Gorazd Marinček | Kolumnisti | Lokalno
Prispevek ogledan: 341-krat

KOLUMNA: Spomini ostanejo

Piše: Gorazd Marinček

Piše: Gorazd Marinček

Pred več kot pol stoletja je bilo marsikaj drugače kot danes. Spomini so seveda idealizirani, spominjamo se v veliki večini lepih in prijetnih dogajanj, kar nas spravi v dobro razpoloženje in nam popestri sive decembrske dni. Še posebej, če lahko spomine delimo z otroki in vnuki. Priložnost, da jih podelim z vami, spoštovane bralke in bralci, bom vsekakor z veseljem izkoristil.

Nekoč ni bilo televizije. Otroci smo se pred spanjem, okoli 19. ure, nagnetli pred radiom, da bi poslušali vsakodnevno oddajo »Pravljice za lahko noč«. Še rajši kot radio smo poslušali enega in drugega dedka, eden nam jih je bral, drugi si jih je sproti izmišljal.

December je bil vedno bel. Kepali smo se in delali snežene može. Mama nam je po povratku v hišo drgnila pordele pozeble prste, malce smo javkali, ko se je kri vračala vanje in je skelelo, mokre rokavice in nogavice smo sušili okoli gašperčkov (majne litoželezne peči na drva ali premog) in na lončenih pečeh, centralno ogrevanje smo si omislili desetletje kasneje, približno takrat kot televizor.

Dnevi so bili kratki, večeri dolgi. Čas je bil za družabne igrice. Na primer »Človek, ne jezi se«. Vržeš kocko in prestaviš figurico za toliko mest, kolikor pikic je pokazala kocka. Čim prej na varno, da te ne vrne soigralec na izhodišče. Kakšno vznemirjenje, če sam nekoga vrneš na začetek in kakšno razočaranje, če se kaj takega pripeti tebi. Zatorej – človek, ne jezi se!

Igrali smo se s kartami Črnega Petra. Kdor je imel več parov podobic, je zmagal, komur pa je v roki ostala edina karta brez para, Črni Peter, je to postal kar sam.

Bolj se je bližalo Novo leto, bolj so bili pestri večeri. Takrat smo okraske za novoletno jelko izdelovali kar sami. Dedek je pazljivo razdelil oreh na dvoje, izdolbel jedrce, in polovički lupine pazljivo zlepil. Ko se je lepilo strdilo, smo otroci orehe pobarvali z vodenkami. Večina barve je šla na orehe, malo na prste, malo pa na nosove in lica, ko smo se spravili eden na drugega. In nas je šele strogi očetov glas spravil v red.

Od nekod smo dobili storžke cipres in ruševja, nizkega planinskega borovega grmičja. Tudi smrekovi storži, ne preveliki, so nam prišli prav. Znova smo zavihteli čopiče. Na pobarvane okraske smo navezali vrvice, da bi jih lahko obesili na drevesce.

Da stvari postajajo resne, smo začutili, ko sta babica in mama pričeli peči piškote. Seveda so imeli luknjico, da smo jih lahko navezali na vrvico in tako dobili uporabne, slastne okraske. Nekatere smo zavili v barvaste kovinske lističe, ki smo jih preko leta dajali na stran, potem ko smo iz njih izluščili čokolado in bombone.

In slavje se je pričelo, ko sta oče in mama domov prinesla smrečico. To je bilo veselja, ko smo jo krasili. Namesto lučk smo imeli majcene svečke, ki smo jih morali še posebej pazljivo namestiti, da se ne bi po nesreči vnele veje drevesca. Sledil je slovesen dogovor, da slastnih piškotnih okraskov ne bomo plenili do 2. januarja. Ki smo se ga bolj, pa tudi občasno malo manj, držali.

Silvestrski večer je minil v napetem pričakovanju Dedka Mraza. Otroci bi ga radi videli v živo, kako bo prinesel darila. Težko je bilo bedeti do polnoči. Pravzaprav se nam ni nikoli čisto posrečilo. Če pa smo uspeli bedeti, nas je eden od staršev nekako uspel zvabiti v sosednji prostor in zamotil, da je drugi lahko postavil darila pod jelko in se od nekod pojavil, pogledal na uro, in dejal, da je slišal kraguljčke pred hišo in da naj gremo pogledat pod drevesce. Kakšno veselje! In malo razočaranja, da se nam je Dedek Mraz znova izmuznil.

Ali je zdaj, v izobilju dobrot in tehničnih čudes, kaj lepše, pa presodite sami.

Vesele božične praznike in srečno, zdravja polno, Novo leto 2015 vam želi …

Gorazd Marinček

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4