Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 31.01.2014 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke:
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,350-krat

Smo z Google slikami (tudi v Trebnjem) dobili toplo vodo in elektriko? Domačin ne sme, tujec lahko …

“Narod se je zapalil za Googlov streetview, kot bi Slovenci poslali raketo na Mars. Še bolj hecni so mi mediji, ki vse skupaj predstavljajo, kot da je v naše kraje končno prišla elektrika. Dragi moji, ta funkcija je v svetu tako običajna stvar, kot topla voda iz vodovodne pipe”, pravi Matej Špehar.

Google v Trebnjem

Google-ov avto v Trebnjem, 17. julija 2013. (Foto: Cajtng.com)

Lani poleti je Googlov avtomobil prevozil Slovenijo po dolgem in po čez, seveda pa je pri tem obiskal tudi Trebnje. Rezultati (slike) so te dni prišli v javnost in ljudi je to, da lahko vidimo svojo hišo (njivo, parcelo, avto … ali pa sosedovo, prijateljevo, …), dobesedno – fasciniralo. Kako tudi ne, je le nekaj novega, nekaj takega, kot recimo GPS naprava, za katero bi pred 10 leti še rekli, da kaj takega ni in nikoli sploh ne bo mogoče. Pa ni tako.

Matej Špehar pravi, da to pravzaprav sploh ni nič kaj novega ali posebnega. “Narod se je zapalil za Googlov #streetview, kot bi Slovenci poslali raketo na Mars. Še bolj hecni so mi mediji, ki vse skupaj predstavljajo, kot da je v naše kraje končno prišla elektrika. Dragi moji, ta funkcija je v svetu tako običajna stvar, kot topla voda iz vodovodne pipe”, pravi Matej, v nadaljevanju pa razmišlja v drugo smer:  “Vau, sedaj pa res obstajamo, ko nas je obiskal veliki Google. Khm, kaj res? Za njih je to posel, niso humanitarna organizacija. Dol jim visi za slike vaših hišk, avtomobilov in cvetličnih lončkov. Oni imajo podatke, ki jih nima nihče. To pomeni, da imajo monopol in oni bodo določali ceno teh podatkov. In podatki so najbolj vredna valuta na svetu.”

Kidričeva Rožna Google maps

Sedaj se vam ni potrebno več zapeljati na teren, da vidite del mesta, to je “za nas” poslikal Google. Na sliki: križišče Kidričeve in Rožne ulice v Trebnjem. (Foto: Google)

Ajaaa? Mi veseli, ker smo na “televiziji”, oni pa so prišli do zlata vrednih podatkov??? Tako pa ne gre!!!

Šala, seveda. Saj to smo itak vedeli. Je pa spet na mestu vprašanje oz. pomislek, po katerem se sprašuje in nanj tudi odgovarja Špehar. “Razmišljam, kakšne bi bile reakcije, če bi se v podobno akcijo spravila kakšna slovenska državna inštitucija. Se spomnite, kakšna štala je bila pred leti, ko so nas obiskali popisovalci nepremičnin? Vdiranje v zasebnost, koga briga koliko kvadratov imam, ne hodite blizu moji hiši! Ko pa se mimo vaše hiše pripelje Googlov avto, pa ste kot mali otroci, ko zagledajo sladoledarski avto. Mahajmo otroci, stric Google vas gleda.”

Smo “Janezi” res taki? “Res smo hecni Slovenčki. Še vedno tako cankarjansko pohlevni, ko nas poboža tujec. Ne bomo srečni, dokler nas spet ne bo pobasal nekdo od zunaj. Dajmo, vprašajmo Avstrijce, če se lahko spet skompamo. Bomo šli ponovno na Dunaj urejati dokumente. Ker to znamo, biti hlapci, vse ostalo pa …”, končuje Matej.

železniki nerodna slika

Ob slikanju pride občasno tudi do nerodnih situacij, kot se je pripetila v Železnikih. (Foto: Google maps)

Ste se tudi vi kdaj znašli v skušnjavi, ko ste ugotovili, da ste kot domačin manj vredni? Ali drugače – ste že slišali, da je šel nekdo kupit izdelek raje v Ljubljano, kot da bi dal za isti izdelek (in za isto ceno) zaslužit Trebanjcu? No, to je hotel povedat Matej. Neznanec nam lahko kaka po glavi, če pa domači človek naredi popolnoma isto, je pa vse drugo, samo človek ne!

(JK)

  • Če bi radi prijavili napako na Street view ali pa zahtevali zameglitev obraza, lahko to storite na tej povezavi.
  • Aplikacijo Google Earth, s pomočjo katere vam bo svet bližje, najdete na tej povezavi.
  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4