Piškotki | Kontakt | Oglaševanje

Iskalnik po strani:

Objavljeno dne: 20.02.2015 | Prispevek objavil: Cajtng
Značke: , ,
V kategoriji: Cajtng | Lokalno
Prispevek ogledan: 1,503-krat

Se ukinja nujna medicinska pomoč (tudi) v Trebnjem?

Ena izmed bolj vročih tem te dni je zagotovo ukinjanje centrov nujne medicinske pomoči (NMP) po nekaterih krajih po Sloveniji, vse pa kaže na to, da bomo brez le-tega ostali tudi v naši občini.

reševalci na kupu

Ekipo NMP Trebnje trenutno sestavljajo (na sliki z leve) Sandi Pust, Andrej Kramar, Mirko Marinčič, Igor Sladič, Robert Baranašič, Frenk Jenkole in Boštjan Zajc.

Čeprav morda kdo kdaj pomisli, da reševalci delajo le takrat, ko slišimo zavijajočo sireno in vidimo modre utripalke, temu seveda še zdaleč ni tako. Kot navaja direktorica Zdravstvenega doma Trebnje Vera Rozman ekipa NMP Trebnje letno opravi od 250 do 300 nujnih intervencij, vseh pacientov, prepeljanih v okviru nujnih prevozov, pa je bilo v minulem letu kar 960. Poleg tega so lani opravili še 2.650 prevozov dializnih bolnikov, prepeljali so tudi 268 nenujnih pacientov in 2.175 sanitetnih pacientov (prevoz na preiskave in prevoz onkoloških bolnikov). Če vse skupaj seštejemo, ugotovimo, da je ekipa NMP lani dnevno opravila preko 15 prevozov, kar je ogromno, sploh če vzamemo v obzir, da gre dobesedno za – življenja!

Očitno pa drugače razmišlja država Slovenija oz njena vlada, ki z denarjem »prijateljske« Evropske unije po večjih slovenskih mestih že gradi 10 urgentnih centrov, ki bodo nadomestili sedanje centre nujne medicinske pomoči. Na raznih forumih opažamo zgražanje javnosti, ker da tudi ta vlada EU-ju ne zna reči »ne«, vsekakor pa zna zadeva eskalirati, ko bo začelo prihajati do prvih žrtev. Zgolj za informacijo – nam najbližji urgentni center bi naj bil v Novem mestu, kar je sicer relativno blizu, a še vedno vsaj 15 minut dlje, kot nam je bila na voljo NMP do sedaj. Kako zelo pomembna je v zdravstvu oz pri reševanju človeškega življenja minuta, pa verjetno najbolje ve vsak, ki je pomoč že kdaj potreboval – bodisi zase, bodisi za svojca.

Direktorica ZD Trebnje Vera Rozman glede vsega ni prav nič optimistična, a poskuša rešiti, kar se še rešiti da. O načrtovanem scenariju je z dopisom takoj obvestila župane, čigar občine so lastnice ZD Trebnje, v njem pa pojasnjuje predvideno stanje po reorganizaciji. Hkrati so na Združenju zdravstvenih domov oblikovali skupni predlog reorganizacije mreže NMP in ga že posredovali Ministrstvu za zdravje oz. pripravljalcu pravilnika.

Po podatkih, ki jih imamo, pa so v reševalni službi v Trebnjem delali tudi Danimir Štremfelj (1973-1996), Jože Zupančič (1980-2007), Janez Gabrijel (1978-2003), Boris Slak (1978-2002) Gorazd Laznik (1997-2006) in občasno tudi Herman Florjančič st.

»Na podlagi dopisa sva že bila v kontaktu z županom g. Kastelicem, kjer sva se načelno dogovorila, da se sestanemo v začetku marca in da bo poskušal kakšno informacijo pridobiti tudi od združenja Občin. Kaj se bo izcimilo iz tega, ne vem, nisem pa ravno optimistična«, še pove direktorica ZD Trebnje.

Zdravstveni dom Trebnje bi naj bil, če se zgodi »črni scenarij«, zaprt ob delavnikih od 20.00 do 7.00 in od petka od 15.00 do ponedeljka do 7.00 ter ob praznikih. Tekom ordinacijskega časa ne bodo izvajali nujne medicinske pomoči na terenu, oskrbovali bodo samo paciente, ki bodo prišli v ambulante. Po predvidevanjih bo v ZD Trebnje stacionirano samo reševalno vozilo z dvema diplomiranima zdravstvenikoma.

Za prebivalstvo našega področja to, kljub drugačni interpretaciji ministrstva, zagotovo pomeni poslabšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev, daljši odzivni čas in posledično manjšo uspešnost zdravljenja. Argument ministrstva med drugim tudi je, da ima prebivalstvo – preveliko komoditeto in da nismo tako bogata država, da bi si to lahko privoščili. »Človeška življenja so za njih očitno brez vrednosti«, še pove Rozmanova. Ministrstvo pravi, če želijo občine višji standard na področju NMP za svoje prebivalce, naj tak »nadstandard« financirajo same.

Za ZD Trebnje omenjeni scenarij pomeni tudi najmanj cca 12 -15 % nižje prihodke, presežek zaposlenih cca 5 ljudi (tehnološki viški), preveč reševalnih vozil (ki jih bo verjetno potrebno »podariti« urgentnemu centru) in opreme za delo v NMP, preveč prostora, strokovno siromašenje ekip, ki se ne bodo več usposabljale za delo v NMP in nezmožnost pokrivanja NMP na prireditvah (ne bodo izpolnjevali pogojev).

(GS)

  • krepko-207-ii
  • Natisni net CTV
  • AVTO SLAK CAJTNG TV
  • Pasji salon Ajša CTV
  • Natisni net za CTV 2
  • BHS 1
  • Pavc Cajtng TV 420×360
  • BHS 2

Vremenska napoved

Oglasi

Anketno vprašanje

Glasovanje v anketi je zaključeno!
Čas trajanja:
od 01/06/2016 07:45:25
do 19/06/2016 23:59:59

Rezultati ankete:
Ali se boste udeležili prireditve Iz trebanjskega koša, ki bo od 17. do 19. junija 2016?

Skupaj glasov 4